«Μαθήματα» επιτυχίας από την Κύπρο που βγαίνει από το μνημόνιο

«Μαθήματα» επιτυχίας από την Κύπρο που βγαίνει από το μνημόνιο

Εκδήλωση του ΔΗΣΥ την Κυριακή στη Λάρνακα

Μήνυμα πρώτο: κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν τη σταθεροποίηση της χώρας. Μήνυμα δεύτερο: η αναβλητικότητα και η ατολμία είναι συνδυασμός καταστροφής. Μήνυμα τρίτο: «Όχι» στον λαϊκισμό. Αυτά είναι μερικά από τα «μαθήματα» επιτυχίας που διδάσκει η Κύπρος, βγαίνοντας πλέον από το μνημόνιο.

Χ. Γεωργιάδης: «Αναβλητικότητα και ατολμία οδηγούν στην καταστροφή»

Μιλώντας για τα διδάγματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα αισθητές. Σημείωσε δε ότι η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με μια ιδανική οικονομία, αλλά με το σκηνικό κατάρρευσης που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Κύπριος  υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση δεν επέβαλε νέες φορολογίες, δεν χρειάστηκε δεύτερο μνημόνιο, η τρόικα δεν έβαλε χέρι στο φυσικό αέριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα σταθεροποιήθηκε και η χώρα επέστρεψε στις αγορές».

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το πρώτο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι η αναβλητικότητα και η ατολμία είναι συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή. «Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «ή να το σπρώχνουμε παρακάτω, είναι μια ανεύθυνη πράξη».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο λαϊκισμός, η άρνηση και τα συνθήματα δεν οδηγούν πουθενά. «Αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε, «είναι πραγματισμός, ρεαλισμός και λήψη τολμηρών αποφάσεων και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη τώρα που η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί αυτή τη δεύτερη ευκαιρία».

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε όσους με συνθήματα και φωνασκίες θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στα παλιά. «Θα πρέπει», ανέφερε, «η χώρα να κρατηθεί στον δρόμο της υπευθυνότητας».

Νεοφύτου: «Το ΔΗΚΟ στήριξε την πορεία σταθεροποίησης της χώρας»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η  Κύπρος ανακτά την αξιοπρέπεια και κυριαρχία της και γίνεται πιο αξιόπιστη από ποτέ, βγαίνοντας από το μνημόνιο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πέρα από τις θεσμικές δυνάμεις, που οδήγησαν στην μεγάλη κρίση, όπως η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις, «υπήρξε και η απροθυμία λήψης αναγκαίων αποφάσεων από την τότε αριστερή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση Χριστόφια για «άρνηση πραγματικότητας και προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε ο κύριος Νεοφύτου, η κυβέρνηση Αναστασιάδη «έδωσε μια διαρκή μάχη να συγκρατήσει τις κορώνες του λαϊκισμού και των ηχηρών όχι».

Και το πέτυχε, όπως ανέφερε, μαζί με τη γενναιότητα και την υπευθυνότητα του λαού, ο οποίος έκανε σκληρές θυσίες, προσδοκώντας στην ανατροπή των όσων υπέστη.

Πίστωσε δε σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΔΗΚΟ, τη στήριξη στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *