Πολιτικές ισορροπίες

Πολιτικές ισορροπίες

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

​​Ολοένα  και περισσότεροι ρωτούν: «Πέφτει η κυβέρνηση;» Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Ευτυχώς στην Ελλάδα του 2016 οι κυβερνήσεις δεν «πέφτουν» με τον τρόπο που είχαν συνηθίσει οι παλαιοί. Εκεί που σίγουρα πέφτει η κυβέρνηση είναι στις μετρήσεις που γίνονται για όσα εγκρίνει ή απορρίπτει η κοινή γνώμη. Στα γκάλοπ η κυβέρνηση πέφτει πραγματικά. Χειρότερο μάλιστα είναι για την κυβέρνηση ότι η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα, το δυνατό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβρώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Σε λίγο ακόμη και ο «φίλος» του ο Ολάντ θα είναι σε καλύτερη θέση. Συνακολούθως, ο κ. Τσίπρας δεν θεωρείται κατάλληλος για τη δουλειά της πρωθυπουργίας, σε σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «τούμπα» έγινε πολύ γρήγορα. Ακόμη και οι δημοσκόποι έχουν εκπλαγεί. Κοιτούν τα στοιχεία τους σαν να μην τα εμπιστεύονται. Αναρωτιούνται για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο να εκτοξεύονται απειλές προς τους δημοσκόπους ότι, δήθεν, «μαγείρεψαν» τα νούμερα για να πλήξουν τη «λαοφιλή» κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της ομάδας Τσίπρα. Δεν είναι πλέον δημοφιλής. Προσμετρήστε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ακόμη λάβει ούτε, βεβαίως, εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτεί η αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Σημειώστε, επίσης, ότι μεγαλύτερη ζημιά παθαίνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσουν όσα αντιδημοφιλή ψήφισαν στη Βουλή.

Αναρωτιέται κανείς πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει η εκτίμηση των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση. Ακόμη πολύ, είναι η λογική απάντηση. Ομως είναι απαραίτητο να κρατήσουμε κάποιες αποστάσεις από βιαστικές ερμηνείες, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Τσίπρας δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη…

Κυρίως γιατί η κοινή γνώμη δεν έχει συγχωρέσει τους προηγούμενους. Βλέπει τη σχετική με τις πολιτικές προτιμήσεις ερώτηση των δημοσκόπων περισσότερο ως ευκαιρία καταδίκης των προθέσεων της κυβέρνησης. Μια συστηματική έκφραση δυσαρέσκειας πριν από τη λήψη επώδυνων μέτρων και μετά τη διάψευση των ελπίδων που είχαν επενδύσει στον «Αλέξη».

Από τη σημερινή κατάσταση της κοινής γνώμης μέχρι την ανάδειξη νέας πλειοψηφίας, ικανής να στηρίξει μια καινοτόμο και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, υπάρχει σημαντική απόσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά και αναγνωρίζει εξίσου υπεύθυνα ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει μία ακόμη ευκαιρία, αφού έτσι αποφάσισε ο λαός. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που υποστηρίχθηκε την κρίσιμη στιγμή από όλες τις πιστές στην κοινοβουλευτική δημοκρατία πολιτικές δυνάμεις. Είναι ώρα να αποδείξει αν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Ειδάλλως, η παραίτηση παραμένει πολιτικώς θαρραλέα πράξη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *