Ηθικόν δίδαγμα: Θα είμαστε μόνοι

Ηθικόν δίδαγμα: Θα είμαστε μόνοι

Σάκης Μουμτζής

Έβλεπα στην τηλεόραση την Ούρσουλα και τον ψοφοδεή Μπορέλ να αναμασούν τις ίδιες κοινοτοπίες για τη διεθνή ειρήνη και να καλούν τον Πούτιν να αποχωρήσει από την Ουκρανία, τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν έξω από το Κίεβο. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι New York Times έγραψαν πως η Γερμανία και μερικές άλλες χώρες θέλουν η ΕΕ να εξαιρέσει από τα μέτρα που θα λάβει στη Σύνοδο Κορυφής, τον Βλαδίμηρο. Μάλιστα γερμανικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα. Ο ευτελισμός της ΕΕ ολοκληρώθηκε όταν έγινε γνωστό πως η Ιταλία ήθελε να εξαιρέσει από τα μέτρα τα είδη πολυτελείας και η Ολλανδία τα διαμάντια. Δυστυχώς αυτή είναι η ΕΕ. Μια συλλογικότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του γερμανικού οικονομικού imperium, που διοικείται από ένα τρυφηλό και πανάκριβο ιερατείο.

Μάλιστα το επιχείρημα πως οι κυρώσεις κόβουν τις γέφυρες διαλόγου, είναι γερμανική πατέντα επί υπουργίας Γκένσερ και αποτελεί τον φερετζέ για να μην διακοπούν οι εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με τα κράτη που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Φυσικά, ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης προσεβλήθη από τον εμπαιγμό που υπέστη από τον Βλαδίμηρο, γιατί ενώ προγραμμάτιζε υψηλού επιπέδου συνομιλίες μαζί τους, την ίδια ώρα οργάνωνε την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό το λέμε και «δούλεμα». Ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης αγανάκτησε γιατί η Ρωσία δεν επικαλείται απλώς ζητήματα εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει την επέμβαση, αλλά αμφισβητεί πλέον τον λόγο ύπαρξης του Ουκρανικού κράτους, ανοίγοντας την όρεξη σε κάθε δικτατορίσκο και σε κάθε ψυχοπαθή σουλτάνο να πράξει το ίδιο με τους γείτονές του.

Όπως είπε χθες ο Β. Βενιζέλος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ «αυτό δεν είναι φινλανδοποίηση, αλλά υποταγή».

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι κοινωνίες που διακρίνονται για τον συβαριτισμό τους, αδυνατούν να κατανοήσουν πώς σκέφτονται και πώς ενεργούν αυταρχικά, πρωτόγονα καθεστώτα και ως εκ τούτου αδυνατούν και να τα αντιμετωπίσουν. Η βία αυτών των καθεστώτων αντιμετωπίζεται μόνον με τη βία. Σταματούν, όταν αντιλαμβάνονται ότι το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι μεγαλύτερο από τα οποιαδήποτε οφέλη.

Στα καθ΄ ημάς τώρα. Η στάση της ΕΕ απέναντι στον Πούτιν αποτελεί ένα μήνυμα για το πώς θα αντιδράσει σε πιθανή τυχοδιωκτική ενέργεια του Ερντογάν, που εκτιμώ ότι είναι υποχρεωμένος να την κάνει. Η Ούρσουλα με τον Μπορέλ, με τα ανέκφραστα πρόσωπά τους και τον ξεψυχισμένο λόγο τους, θα ζητήσουν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές και να καθίσουν στο τραπέζι να λύσουν τις διαφορές τους, τη στιγμή που η ελληνική κυριαρχία θα αμφισβητείται όχι στα λόγια, αλλά επί του πεδίου.

Ελπίζω και εύχομαι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να έχουν αντιληφθεί ότι αν, ό μη γένοιτο, συμβεί το απευκταίο θα είμαστε εντελώς μόνοι.

Πηγή: Liberal

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *