Ε1394. Εισβολή στην Ουκρανία (3)

Ε1394. Εισβολή στην Ουκρανία (3)

Ο Πούτιν με τη συνήθη κυνικότητα του ψευδόμενου δικτάτορα (ή απολογούμενου προέδρου σαν τον Κλίντον για τον ανηλεή βομβαρδισμό της Σερβίας ή τον Μπους για την εισβολή στο Ιράκ) παρουσίασε μια στρεβλή ανιστόρηση πως η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσία. Το ψευδές διαφαίνεται από τους ισχυρισμούς του, στον ίδιο μονόλογο (22/2/22) που αναμασούσε τις διαμαρτυρίες του πως η χώρα του απειλούνταν από την Ουκρανία (και τους Αμερικανούς).

Το Κίεβο παρουσιάζεται στην Ιστορία το 882 όταν οι Βαράγγειοι του Όλεγκ κατέλαβαν την πόλη από τους Χαζάρους. Ήδη αρκετές φυλές Σλάβων ζούσαν εκεί Drevlyan, Polany, Severian, Tiverian, Ulich κλπ. Γρήγορα έγινε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Ηττήθηκαν όταν εισέβαλαν στο Βυζάντιο 941 μα συνήλθαν και τον 11ο αιώνα ήταν το μεγαλύτερο κράτος της Ευρώπης, όπου ήταν γνωστή ως Ruthenia χώρα των Ρους του Κιέβου. (Η Μόσχα τότε παρουσιαζεται ως όνομα μόνο.) Τον 12ο αιώνα παρουσιάζεται στα χρονικά ως Ουκρανία (= ενδοχώρα αυτόχθων) και καταδείχνεται σε χάρτες του 16ου αιώνα.

Με ροζ είναι η επικράτεια Ρους του Κιέβου. Η Μόσχα είναι άγνωστη ή ασήμαντη. Το Δουκάτο Νοβγκορόντ, εδώ μια πόλη στο Κίεβ-Ρους, αργότερα εξελίχθηκε στο Δουκάτο της Μόσχας.

Το 988 επίσημα πια ο Βλαδίμηρος ο Μέγας την εκχριστιάνισε. Το 1240, αφού παράκμασε πια, καταλήφθηκε, λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τους Μογγόλους. Την εποχή εκείνη η Μόσχα ήταν ένα χωριουδάκι που αναπτυσσόταν βαθμιαία σε μεγάλο κέντρο.

Ακολούθησε το κράτος Galicia-Volhynia. Στην περιοχή των Κίεβ-Ρους αναπτύχθηκαν στον 14ο αιώνα κι άλλα κρατίδια και το Galicia-Volhynia επεκτάθηκε ως τη Μαύρη Θάλασσα. Μα κάποια ώρα έγινε υποτελής του αναδυόμενου κράτους της Λιθουανίας (στον επόμενοι χάρτη) αφού μια συμμαχία Λιθουανών και Πολωνών έδιωξαν τους Μογγόλους. Η Ουκρανία ήταν ή μεγάλη “συνοριακή περιοχή” για το Πριγκιπάτο ή Δουκάτο της Λιθουανίας. Μα βαθμιαία η Πολωνία κυριάρχησε και, μετά, καταπίεζε σκληρά τους Ουκρανούς, έτσι που το 1490 οι Ουκρανοί εξεγέρθηκαν. (Στον Χάρτη η Ουκρανία είναι σαφώς επαρχία, η Μόσχα μεγάλη!)

Υπήρξαν κι άλλες αλλαγές μα τελικά το 1667 με μια Συνθήκη Πολωνίας και Ρωσίας η Ουκρανία διαιρέθηκε μεταξύ τους και λίγο αργότερα η ανεξάρτητη, Ορθόδοξη Μητρόπολη του Κιέβου υποτάχθηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Έτσι οι Ρομανόφ απέκτησαν την Ουκρανία. Η Ρωσία αναπτύχθηκε ξεχωριστά από το Δουκάτο της Μόσχας (σε πράσινο) το οποίο προήλθε από το Μεγάλο Πριγκιπάτο του Νόβγκοροντ το 1263. Ο Ιβάν Γ΄ παππούς του Ιβάν Δ΄ του Τρομερού, κατέκτησε μέρος της Λιθουανίας (1503). Έτσι τελικά η Ουκρανία υποτάχθηκε στη Ρωσική αυτοκρατορία.

Μα το 1648 υπήρξε η μεγάλη εξέγερση των Κοζάκων του Khmelnitsky.

To 1795 νέα ανακατανομή έδωσε τη νοτιοδυτική Ουκρανία στην Αυστρο-Ουγγρική Επικράτεια και την υπόλοιπη στην Ρωσική.

Το 1917 με την πτώση της τσαρικής εξουσίας και την άνοδο των Μπολσεβίκων η Ουκρανία σχημάτισε το Κεντρικό Συμβούλιο της (Rada) στο Κίεβο και το 1918 έγινε ανεξάρτητη χώρα. Το 1921 η ΕΣΣΔ κατέλαβε τα δύο τρίτα της χώρας με τον Κόκκινο Στρατό και η Ουκρανία έγινε μέλος της.

Το 1954 ο Χρουστσόφ μεταβίβασε την Κριμαία στην Ουκρανία κρίνοντας πως εκεί ανήκε η Κριμαία!

Το 1991 η Ουκρανία έγινε ξανά ανεξάρτητο κράτος.

Οι διεκδικήσεις του Πούτιν είναι ιστορικά εντελώς ανυπόστατες. Πρόκειται για ένα μεγαλομανές ποταπό αρπακτικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *