Αριστεροφασισμός

Αριστεροφασισμός

του Γιώργου Μαλούχου

Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει το σκληρότερο μνημόνιο της πενταετίας της κρίσης, που εκχωρεί με μία υπογραφή όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας στη Γερμανία (χαιρετισμούς και στον κ. Καμένο!) και που ετοιμάζεται πιθανότατα να κάνει το ίδιο και με κάποιες μεγάλες τράπεζες, όλη η Ελλάδα, σαν να έχει πέσει με τα μούτρα στη λούμπα ενός αντιπερισπασμού ασχολείται με τα καμώματα του υπουργού Παιδείας Φίλη.

Οι εξυπνάδες του υπουργού Παιδείας – στις μέρες του οποίου και η δημόσια εκπαίδευση εισέρχεται πια σε κάτι που μοιάζει με τελική κατάρρευση – χτύπησαν φλέβα: μια φλέβα που πονάει βαθιά τον ελληνισμό, την ώρα που, αντιθέτως, κάνει πολλούς στην Τουρκία να μην μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους γι αυτά που ακούν και δεν πιστεύουν…

Φυσικά, οι εξυπνάδες αυτές θα ήταν παντελώς ανάξιες λόγου, όπως άλλωστε και εκείνος που τις εκφέρει. Εκείνο που τις κάνει να έχουν σημασία δεν είναι ούτε η ουσία τους, παντελώς ανυπόστατη, ούτε το βάρος του προσώπου.

Εκείνο που τις καθιστά σημαντικές, και μάλιστα πολύ, είναι η έκφραση μιας ξεκάθαρης αριστεροφασιστικής αντίληψης που κρύβεται πίσω και από αυτές και από τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν.

Αυτός ο αριστεροφασισμός ανθρώπων που, αυθαίρετα φυσικά, θεωρούν εαυτούς ιδιοκτήτες της δημοκρατικότητας και της προόδου, δεν είναι ασφαλώς κάτι νέο – αντίθετα, είναι πολύ πολύ παλιό. Και από την παλαιότητά του αντλεί άλλωστε αυτή την ανυπόληπτη βαθύτατα συντηρητική, οπιστοδρομική υπεροψία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει.

Νέο είναι ότι τώρα αυτή η νοοτροπία ασκεί όχι πλέον μόνον την ιδεολογική αλλά και την πραγματική πολιτική εξουσία στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό έχει σημασία. Μεγάλη.

Όμως αυτή η βαλίτσα αυτή δεν θα πάει πολύ μακριά, ακριβώς γι αυτό το λόγο: ακριβώς επειδή ο εν λόγω αριστεροφασισμός που δουλεύει με εργαλεία το ψέμα, το διχασμό και την ιταμή χωρίς όρια και τσίπα πρόκληση, ασκεί την εξουσία. Και αυτό είναι που θα του καταφέρει το μεγάλο και πιθανότατα μοιραίο τελικά πλήγμα.

Το κακό όμως είναι ότι ταυτόχρονα το ίδιο πλήγμα του αριστεροφασισμού επέρχεται και για την Ελλάδα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *