Μαθητικές Ολυμπιάδες ή κανόνια;

Μαθητικές Ολυμπιάδες ή κανόνια;

του Πάσχου Μανδραβέλη

Ηταν επόμενο κι αυτό. «Το υπουργείο Παιδείας σταματά τη χρηματοδότηση των επιστημονικών ενώσεων για να συμμετάσχουν οι Ελληνες μαθητές σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες. Σε χθεσινό έγγραφό του ο γ.γ. του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, ανακοίνωσε ότι “το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας”». (Καθημερινή 27.5.2015)

Είναι λογικό να επιχειρείται εξοικονόμηση 50.000 ευρώ από ένα κράτος που μόλις προχθές εξέδωσε εγκύκλιο για να μαζέψει ακόμη και τα κατοστάρικα από δημόσιους οργανισμούς. Ομως, την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη, με την οποία γίνεται η επανασύσταση των καταργηθέντων κλάδων-ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και οργανικών θέσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης που προκαλείται για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 9.385.000 ευρώ και για το επόμενο έτος σε 14.050.000 ευρώ.» Ποιος είπε ότι το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης φτιάχτηκε για να μαθαίνουν τα παιδιά και να πηγαίνουν σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών, Πληροφορικής, Ρομποτικής; Διορισμοί να γίνονται κι όλα τ’ άλλα…

Ο συγγραφέας Στάνσλαβ Λεμ είχε γράψει ότι «στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν επιλογές». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επέλεξε να δεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση αεροσκαφών τεσσαρακονταετίας και δεν της έμειναν 50 χιλιάρικα για τις μαθητικές Ολυμπιάδες. Επέλεξε να πληρώσει μισθωμένη πτήση για μεταφορά του «Αγίου Φωτός» αλλά όχι τα εισιτήρια των μαθητών για τη γνώση. Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς σπατάλησαν ο κ. Πάνος Καμμένος μαζί με την κ. Ρένα Δούρου για τα εθνικολαϊκά τους πανηγύρια την 25η Μαρτίου· ήθελαν παρελάσεις τεθωρακισμένων, υπερπτήσεις μαχητικών, τρομάρα μας! Σίγουρα ήταν πολλαπλάσια των 50.000 ευρώ. Ετσι, έκαναν την επιλογή να δούμε τα κανόνια και να λείπει το «βούτυρο των μαθητικών Ολυμπιάδων». Φανταζόμαστε ότι στην επόμενη εθνικοεπαναστατική φιέστα, που θα στήσουν, θα τραγουδούν αγκαλιά «μιλάνε για καιρούς δοξασμένους και πάλι, Ρένα μην κλαις, θα γυρέψουμε βερεσέ απ’ τον μπακάλη…».

Επιλογές θα έχει και το επόμενο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας· αν υπάρξει, διότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει ραγδαίως λόγω της ακατάσχετης φλυαρίας των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τι θα κάνουμε; Θα προσλαμβάνουμε σωρηδόν στο Δημόσιο και θα αυξάνουμε τους συντελεστές ΦΠΑ ή θα μειώνουμε δραστικά το Δημόσιο για να πληρώνουμε το «βούτυρο» πιο φθηνά; Θα επαναφέρουμε τα ΑΕΙ στην πρότερη κατάσταση του «μπάτε μπαχαλάκηδες κι αλέστε, και τα αλεστικά πληρώνουν οι φορολογούμενοι» ή θα ξεκολλήσει το δίδυμο της αχρηστίας (είναι το πλησιέστερο αντώνυμο της «αριστείας» που μπόρεσα να βρω) από τις ιδεοληψίες περί «ασύλου»; Θα επιτρέψει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της χώρας (σε τέτοιο εξελίσσεται πλέον η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ) να έρθει καμιά επένδυση στη χώρα ή θα καταλήξουμε να τρώμε τις σάρκες μας;

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έκανε τις επιλογές που θα τις πληρώσουμε όλοι. Και αυτές θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από τα 50 χιλιάρικα των μαθητικών Ολυμπιάδων.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *