Ο δεκάλογος ενός γιατρού για τον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια

Ο δεκάλογος ενός γιατρού για τον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια

Γιώργος Σακελλίων*

Επειδή νομίζω ότι έχουμε χάσει λίγο το νόημα των πραγμάτων επαναλαμβάνουμε μερικά απλά και στοιχειώδη:

1. Όταν εμφανίζεται μια μετάλλαξη που πολλαπλασιάζεται με διπλάσια ταχύτητα από το προηγούμενο στέλεχος του ιού, το γεγονός ότι θα κυριαρχήσει είναι δεδομένο και απλά είναι θέμα χρόνου. 

2. Μια ταχύτερα και ευκολότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη, απαιτεί υψηλότερο τείχος ανόσιας αγέλης για να αναχαιτιστεί. 

3. Μια τέτοια μετάλλαξη θα σταματήσει όταν δεν θα μπορεί πλέον να μεταδοθεί περεταίρω λόγω ανόσιας του πληθυσμού. Θα σταματήσει όταν είτε όλοι έχουν εμβολιαστεί είτε αν έχουν όλοι αρρωστήσει ή σε ένα συνδυασμό εμβολίου-φυσικής νοσησης. 

4. Με δεδομένη την ταση «κορεσμού» στην πορεία του εμβολιασμού, φαίνεται πως στο παραπάνω μείγμα θα είναι τελικώς μεγάλος ο αριθμός αυτών που θα νοσήσουν φυσικά. 

5. Όταν σε χώρες με συνολική ανοσία που φτάνει στα 70-80% (ΗΒ, Ισραήλ) εμφανίζονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, είναι λογικό στις χώρες με μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα να είναι ακόμα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό. 

6. Η μετάλλαξη αυτή τη στιγμή δεν έχει επιφέρει ακόμα πίεση στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα καθόσον η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων αποτελείται από νεαρά άτομα, κατά κανόνα υγιή, που μολύνονται ασυμπτωματικα ή με ήπια συμπτώματα. 

7. Η πίεση στο σύστημα υγείας θα επέλθει αναπόφευκτα γιατί θα αρρωστήσει ένα τεράστιο ποσοστό από τους ανεμβολιαστους, δηλαδή θα αρρωστήσουν και οι χιλιάδες ανεμβολιαστοι που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακά και ευάλωτες ομάδες. Προφανώς αρκετοί από αυτούς θα πεθάνουν. 

8. Ακόμα και αν αποφάσιζε να εμβολιαστεί αύριο το σύνολο του ανεμβολιαστου πληθυσμού, πάλι θα είχαμε σημαντικό αριθμό βαρέως πασχόντων και θανάτους γιατί η διασπορά ειναι ταχύτερη από το χρόνο που απαιτεί το εμβόλιο να αναπτύξει πλήρη ανοσία μετά και από τη δεύτερη δόση.  Βέβαια τα νούμερα θα ήταν πολύ μικρότερα από αυτά που θα έχουμε αν δεν εμβολιαστούν. 

9. Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως αν ο ιός είχε αρχικά τη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη Δ, ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα μπορεί και να ήταν δεκαπλάσιος. 

10. Και σημαντικότερο:  μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν ένας ιός πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα.  Ο μεγαλύτερος φόβος ειναι πως μεσα από το συνεχή πολλαπλασιασμό στον ανεμβολιαστο πληθυσμό μπορεί να δημιουργηθεί κάποια μετάλλαξη που να εμφανίσει διεισδυτικότητα και στον εμβολιασμένο πληθυσμό. 

Δηλαδή: όταν δεν εμβολιαζεται κάποιος, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δίκη του ζωή (που στο τέλος τέλος επιλογή του ειναι αν θέλει να πεθάνει), αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη δική μας, που έχουμε εμβολιαστεί.

* Ο Γ. Σακελλίων διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζεται σαν αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο του
Κόλτσεστερ.

Πηγή: Facebook

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *