Σπρώχνοντας προς την κατάρρευση

Σπρώχνοντας προς την κατάρρευση

του Πάσχου Μανδραβέλη

Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν ήταν τόσο έντονο το αίτημα «να πέσουν λεφτά στην αγορά». Πουθενά δεν θεοποιήθηκε τόσο πολύ η ποσοτική χαλάρωση ως το μοναδικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση. Κι όμως, τώρα που ο Ντράγκι ανοίγει την κάνουλα της χρηματοδότησης με 60 δισ. κάθε μήνα, η Ελλάδα είναι έξω από τον χορό. Χειρότερα: η κυβέρνηση ζητιανεύει να επιτραπεί στις τράπεζες (οι οποίες ανακεφαλαιοποίθηκαν με τα δικά μας λεφτά) να αγοράσουν ακόμη πιο πολλά έντοκα, για να ταΐσει το αδηφάγο κράτος.

«Εχει ξαναγίνει το 2012», είπε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης (Ant1 5.3.2015), χωρίς να κατανοεί το συνδηλούμενο, ότι δηλαδή η χώρα επέστρεψε στην εποχή της επικείμενης χρεοκοπίας, τότε που όλοι συζητούσαν σοβαρά το Grexit και ευτυχώς την τελευταία στιγμή απετράπη. Σε αυτή την εποχή μάς γυρίζει η κυβέρνηση, και το χειρότερο είναι ότι δεν το αντιλαμβάνεται. Εκτοξεύονται πομφόλυγες προς κάθε κατεύθυνση. Ανακοινώνονται μέτρα και μετά αναιρούνται. Οι υπουργοί κάνουν τουρ στην Ευρώπη για να πούνε στους εταίρους πόσο «κακοί νεοφιλελεύθεροι» είναι· κι αυτοί κι όλο τους το πολιτικό σόι. Ανακοινώνονται μεταρρυθμίσεις-παρωδία, χωρίς ποσοστικούς στόχους, σαν αυτές που ακούσαμε χιλιάδες φορές: «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς». Ταυτοχρόνως διορίζονται στους μηχανισμούς του κράτους αποτυχημένοι πολιτευτές.

«Ο βασικός κανόνας της επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι: βγάλε τον σκασμό. Αλλά η Αθήνα (είναι εκτός αγορών) και κάνει ό,τι μπορεί για να αποξενωθεί από τους εταίρους της. Η ελληνική έξοδος από τη νομισματική ένωση είναι επικείμενη», έγραφε η Sueddeutsche Zeitung (4.5.2015), αλλά για την Ελλάδα πέρα βρέχει. Διάφοροι ΣΥΡΙΖΑίοι χρησιμοποιούν την επικοινωνιακή ισχύ τους και πουλούν… φύκια για μεταξωτές επιτυχίες στις Βρυξέλλες, οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή. Φαντασιώνονται συνωμοσίες παντός τύπου και κάθε προέλευσης. Φτιάχνονται μεταξύ τους με θεωρητικά σχήματα που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, αν ένας από τους χιλιάδες αρθρογράφους όλου του κόσμου πει κάποιον καλό λόγο για την Ελλάδα.

Το έχουμε γράψει, και θα το τονίσουμε, ότι η ιστορία δεν συμβαίνει μονομιάς. Αυτό που ζούμε τώρα, η καταστροφική οπισθοδρόμηση της χώρας που χτίζεται σιγά, σιγά, με αποκλειστική πλέον ευθύνη της παλαβής Αριστεράς. Η κυβέρνηση βρίσκεται σ’ ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, σπρώχνοντας την Ελλάδα στην κατάρρευση.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *