Οι νικητές και οι ηττημένοι της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα

Οι νικητές και οι ηττημένοι της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα

Η δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ στη χώρα μας δεν είναι πολύ αξιόπιστα – εκτός σε κάποιο βαθμό η “Καθημερινή”.  Επίσης, οι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Σακελαρίδης κλπ, ζουν στον αριστερίζοντα ονειρόκοσμό τους, νομίζοντας πως με τη μεσσιανική μεγαλομανία τους θα συριζοποιήσουν την Ευρώπη όλη και ουδέποτε μπορούν να πουν έστω και μια προσέγγιση της αλήθειας: τώρα θα παρουσιάσουν τη συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής (20/2) ως μεγάλη νίκη της κατατονικής μας κυβέρνησης και αλλαγή στον ρουν της ΕΕ.  Γι’αυτό αναρτούμε  ως πολύ πιο αντικειμενική την ανάλυση που δίνει το Bloomberg.  Το Μνημόνιο 2 όντως τελείωσε και τώρα θ’αρχίσει το πρόγραμμα γέφυρα, που είναι Μνημόνιο 3. Η Τρόικα όντως εξορίστηκε – μα τη θέση της θα πάρει μια εκπροσώπηση των τριών θεσμών, ΕΚΤ, Κομμισιόν και ΔΝΤ που αντιπροσώπευε η Τρόικα, δηλ. μια νέα τριάδα επιτηρητών και καθόλου αγία ή ανήκουσα στην Ορθόδοξία!  Οι Συριζίτες θα συνεχίσουν να παραμυθιάζουν τον κοσμάκη με αγορεύσεις περί επαναστατικού και πατριωτικού θριάμβου, αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει να επαναστατεί.

Νικόδημος

Στους κερδισμένους και χαμένους της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup αναφέρεται με δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο «μεγάλος νικητής» της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, εξέλιξη που μάλλον ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα κλήθηκε να αναμετρηθεί με 18 «αντιπάλους».

«Σε μία διαπραγμάτευση στην οποία ήταν 18 εναντίον ενός ήταν αναμενόμενο ότι οι 18 (Eurogroup) θα πετύχαιναν πολύ περισσότερα από τον έναν, δηλαδή την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα ενώ παραθέτει τα οφέλη για την κάθε πλευρά.

– Το Eurogroup αποφάσισε να διατηρήσει την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τη λεγόμενη τρόικα, ως επιτηρητές της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Η Ελλάδα εξασφάλισε το ότι κανείς δεν θα κάνει πλέον λόγο για «τρόικα».

– Το Eurogroup εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Ελλάδας σχετικά με την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα πέτυχε τη συγκατάθεση του Eurogroup στο να μην το αποκαλεί πλέον «πρόγραμμα».

– Το Eurogroup έδωσε στην Ελλάδα διορία μέχρι τη Δευτέρα για να καταλήξει σε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την επιτυχή αναθεώρηση της επέκτασης του προγράμματος. Η Ελλάδα θα μπορέσει να διαλέξει τα δικά της μέτρα λιτότητας. (Και τελικά ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει ευελιξία σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος).

– Το Eurogroup αποφάσισε ότι οι πόροι, που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμοι στο πρόγραμμα-μαξιλάρι του HFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα πρέπει να διατηρηθούν στην κατοχή του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και να χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την κρίση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα είναι απλώς ένας παρατηρητής.

– Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε ένα πακέτο μέτρων που οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν η Ελλάδα να κέρδισε πολύ λίγα από το Eurogroup και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια. Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει πως έκανε ό,τι μπορούσε. Προς το παρόν, καταλήγει το δημοσίευμα αυτό μπορεί να είναι αρκετό για μια χώρα που νιώθει ότι «χτυπήθηκε» αρκετά από τους εταίρους της στο Eurogroup.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *