Ο Ρόαλντ Νταλ για τα εμβόλια, μετά το θάνατο της κόρης του από ιλαρά

Ο Ρόαλντ Νταλ για τα εμβόλια, μετά το θάνατο της κόρης του από ιλαρά

Άρης Δημοκίδης

Ο Ρόαλντ Νταλ έχει γράψει φανταστικά βιβλία για παιδιά: από τη “Ματίλντα” μέχρι το “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας”. Σχεδόν 20 χρόνια μετά το θάνατό του, ο έξοχος συγγραφέας και άνθρωπος συνεχίζει να εμπνέει και να μας δίνει μαθήματα ζωής.

Η παρακάτω επιστολή του γράφτηκε το 1982 και αφορά στον τραγικό θάνατο της κόρης του, Ολίβια, που έφυγε από τη ζωή το 1962 από επιπλοκές του ιού της ιλαράς. Είναι απαραίτητο να διαβαστεί από αυτούς που αμφιβάλλουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, λέει το boredpanda.

«Η μεγαλύτερη κόρη μου, η Ολίβια, κόλλησε ιλαρά όταν ήταν 7 ετών. Όσο η ασθένεια προχωρούσε θυμάμαι να της διαβάζω συχνά στο κρεβάτι χωρίς να νιώθω ιδιαίτερη ανησυχία. Ένα πρωί καθόμουν στο κρεβάτι της και της μάθαινα να φτιάχνει μικρά ζωάκια από χαρτί. Παρατήρησα ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τα δάχτυλά της

«Νιώθεις καλά;», τη ρώτησα. «Νυστάζω συνέχεια», μου απάντησε.

Σε μία ώρα είχε χάσει τις αισθήσεις της. Σε 12 ώρες ήταν νεκρή.

Η ιλαρά είχε μετατραπεί σε εγκεφαλίτιδα και γιατροί δεν μπορούσαν να τη σώσουν. Αυτό έγινε το 1962, πριν 20 χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα αν ένα παιδί αναπτύξει την ίδια θανατηφόρα αντίδραση στην ιλαρά, όπως έγινε στην περίπτωση της Ολίβια, δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχει όμως κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βεβαιωθούν ότι δεν θα συμβεί στο δικό τους παιδί: να κάνουν εμβόλια κατά της ιλαράς.

Το 1962 δεν υπήρχε ακόμα αξιόπιστο εμβόλιο κατά της ασθένειας, σήμερα όμως είναι διαθέσιμα σε κάθε οικογένεια και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ζητήσετε από το γιατρό σας. Πολλοί δεν πιστεύουν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρα. Πιστέψτε με είναι. Οι γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Στην Αμερική που τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά, η ιλαρά όπως και η ευλογία έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Στη Βρετανία αντιθέτως, κάθε χρόνο 20 περίπου παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά. Είναι αδιανόητο.

Όσο για τους κινδύνους από τα εμβόλια, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Φανταστείτε σε μία περιοχή 300 χιλιάδων ατόμων υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος παρενέργειες στο εμβόλιο, μια στα 250 χρόνια. Οι πιθανότητες δηλαδή είναι μία στο εκατομμύριο. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πνιγεί το παιδί σας από σοκολατάκι παρά να αρρωστήσει από εμβόλιο κατά της ιλαράς. Είναι έγκλημα να μην εμβολιάζετε τα παιδιά. Η ιδανική ηλικία είναι 13 μηνών, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να ζητήσουν από τους γονείς τους να μεριμνήσουν για αυτό.

Έχω αφιερώσει δύο από τα βιβλία μου στην Ολίβια, το πρώτο ήταν “Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο”, όσο ήταν ακόμα ζωντανή και το δεύτερο “Ο μεγάλος φιλικός γίγαντας”, μετά το θάνατό της. Θα δείτε το όνομά της στην αρχή καθενός από αυτά τα βιβλία και ξέρω πόσο ευτυχισμένη θα ήταν αν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο θάνατός της βοήθησε άλλα παιδιά να σωθούν  από την ασθένεια».

Πηγή: LifO

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *