Για την συγκέντρωση της Ομόνοιας κανένας δεν μιλά

Για την συγκέντρωση της Ομόνοιας κανένας δεν μιλά

Σάκης  Μουμτζής

Προχθές έγιναν στην Αθήνα δύο συγκεντρώσεις κατά των υποχρεωτικών μέτρων. Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ και οι σχολιαστές ασχολήθηκαν με αυτήν που έγινε στο Σύνταγμα. Αυτή που έγινε την ίδια ώρα στην Ομόνοια πέρασε στα «ψιλά» της ενημέρωσης. Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος ήταν πολύ πλούσια σε οπτικό υλικό. Γραφικοί καλόγεροι με σταυρούς, εικονίσματα αγίων, χαρακτηριστικές λούμπεν περσόνες.

Επί πλέον ο θρησκευτικός φανατισμός και η θρησκοληψία καταδικάζεται με μεγαλύτερη ευκολία από την κοινότητα των «προοδευτικών». Είναι πιο εύκολος στόχος, χωρίς περιπλοκές και παρανοήσεις που μπορεί να διαταράξουν την ενότητα του «προοδευτικού χώρου». Γιατί στην πλατεία Ομονοίας έκαναν συγκέντρωση αυτοί που στεγάζονταν στην κάτω πλατεία, στην «ένδοξη» εποχή των αγανακτισμένων. Τι να πει γι’ αυτούς η «προοδευτική» κοινότητα; Και πώς να δικαιολογήσει ότι και αυτοί φώναζαν το ίδιο σύνθημα με τους καλόγερους και τις λοιπές θρησκόληπτες δυνάμεις; «κάτω η χούντα του Μητσοτάκη».

Είναι φανερό πως χιλιάδες πολίτες θα πρέπει πάντα να πιστεύουν πως ζουν κάτω από μια χούντα, που ως γνωστόν δεν τελείωσε το 73. Πότε τελείωσε; Ποτέ. Συνεχίζεται αδιαλείπτως. Πότε με τον Σόρος, πότε με τον Γκέητς και προσφάτως και με το δίδυμο Μπέζος—Τομ Χανκς.

Τα γεγονότα απέδειξαν πως οι «αγανακτισμένοι» του 2011 ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση, όχι για τις ανοησίες που έλεγαν, αλλά γιατί άλλαξαν το πολιτικό τοπίο. Συγκροτήθηκαν σε πολιτικό σώμα, ετερόκλιτο και ανομοιογενές, γιατί υπήρχε τότε υλική βάση στην αγανάκτηση τους και ο λόγος τους εξέφρασε, πρωτόλεια, τα πραγματικά βιώματα εκατομμυρίων πολιτών που είδαν τα εισοδήματα τους και την αξία των περιουσιών τους να μειώνεται. Έτσι αντέδρασαν αυθόρμητα, υπό την καθοδήγηση των μεγαλοδημοσιογράφων των πρωινάδικων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης που ούρλιαζαν «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Αυτό το ρεύμα έφερε στην εξουσία ό,τι χειρότερο είχε να επιδείξει η πολιτική ζωή του τόπου.

Σήμερα η προσπάθεια των γραφικών να ανασυστήσουν τις καταστάσεις και την ατμόσφαιρα του αντιμνημονιακού αγώνα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς διακύβευση της ανοησίας τους είναι η ανθρώπινη ζωή. Οι τσιρίδες της Ομόνοιας και του Συντάγματος για την χούντα του Κούλη είναι για την δική τους ψυχοθεραπεία. Η συγκέντρωση 10.000 «περίεργων» σε μια πόλη 6.000.000 είναι γεγονός ασήμαντο. Αν δόθηκε αυτή η δημοσιότητα, αιτία ήταν η «εξωτική» εικόνα που προσέφεραν στο φιλοθέαμον κοινό. Σαν τον γυμνό οπαδό του Τραμπ με την μοσχαροκεφαλή για περικεφαλαία.

Το περιεχόμενο των λόγων τους είναι τόσο αφελές και ανόητο που δεν συγκινεί κανένα στοιχειωδώς λογικό άνθρωπο, παρά μόνον αυτούς που πιστεύουν πως η γη είναι επίπεδη και ακίνητη και τα πουλιά είναι drones που γεμίζουν τις μπαταρίες τους όταν κάθονται στα καλώδια της ΔΕΗ.

Το θετικό είναι πως δεν θα μπορούσαν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι, τόσο της πλατείας Συντάγματος όσο και της Ομόνοιας να εκφέρουν λόγο διαφορετικό, γιατί απέναντι τους έχουν την Επιστήμη με «Έψιλον» κεφαλαίο. Και οι δύο ομάδες είναι πολιτικά ακίνδυνες, γιατί ήδη έχουν κομματική στέγη. Κοινωνικά είναι γραφικοί, ενώ υγειονομικά θα ασχοληθεί μαζί τους η φύση.

Πηγή: Liberal

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *