Ο σθεναρός μικρόκοσμος των αειθαλών σκιάχτρων

Ο σθεναρός μικρόκοσμος των αειθαλών σκιάχτρων

Τασούλα Καραϊσκάκη  

Ο αντιεμβολιαστικός σκεπτικισμός, τούτη τη γόνιμη περίοδο για χονδροειδή μυθεύματα, έχει εγκατασταθεί σε όλες τις χώρες, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλα τα επαγγέλματα. Και στο υγειονομικό προσωπικό. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνες, το ένα τρίτο, κυρίως του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού σε μονάδες υγείας και ιατρεία, έχει αποφύγει να εμβολιαστεί.

Μαθήματα αντοχής και ηρωισμού, ψυχική και σωματική εξουθένωση, μεταπτώσεις του είναι, κατάδυση στο επώδυνο τώρα, μικρές και μεγάλες νίκες, ανάρρηση σε ένα συνεκτικό αποτέλεσμα. Επειτα, νέες ήττες, εμβόλιο, δοκιμασία των συνειδήσεων, μάχη ανάμεσα στην ηθική υποχρέωση της διά του εμβολιασμού ιδίας και αλλότριας προστασίας και του φόβου. Υποχρεωτικός ή όχι ο εμβολιασμός; Δεν ήταν πάντα προαιρετικός. Σχεδόν από καταβολής εμβολίων, έχει κατά καιρούς διά νόμου επιβληθεί, με κυρώσεις στους αρνητές του. Οπως το 1853 στην Αγγλία, κατά της ευλογιάς, για βρέφη και παιδιά, το 1922 στις ΗΠΑ για μαθητές σχολείων, το 1933 με τη θέσπιση της «κίτρινης κάρτας» (διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού). Στην Ελλάδα ο δαμαλισμός έγινε υποχρεωτικός διά νόμου το 1936, ο αντιδιφθεριτικός εμβολιασμός το 1951 και ο αντιφυματικός το 1960. Το 1973 επιβλήθηκε ο αντιτετανικός εμβολιασμός και το 1989 ο εμβολιασμός παιδιών κατά ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας. Σήμερα είναι σχεδόν παντού υποχρεωτικός ο προσχολικός εμβολιασμός.

Κοινά τα μοτίβα που διέπουν τις διακλαδώσεις της αμφισβήτησης υγειονομικών και όχι μόνο, σε όλον τον κόσμο. Τα εμβόλια περιέχουν τσιπ του Μπιλ Γκέιτς, ώστε να μας παρακολουθεί. Τα εμβόλια αποτελούν μέσο μετάδοσης ανίατων ασθενειών που θα απαιτούν ισόβιες θεραπείες. Τα εμβόλια περιέχουν γενετικό υλικό του ιού (RNA), που θα εισέλθει στο DNA μας και θα μας καταστήσει ομήρους του. Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρασκευάστηκαν ταχύτατα, με άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες στον οργανισμό μας. Για τις δύο πρώτες θεωρίες συνωμοσίας, που αντιπαρέρχονται κάθε λογική, που τρέφονται με ψυχώσεις και στάχτες, είναι αχρείαστος ο επιστημονικός λόγος, πολύτιμος για τη διάλυση των λοιπών μύθων. Τα εμβόλια που περιέχουν το μόριο-αγγελιαφόρο RNA (mRNA) με γενετικές οδηγίες δεν αλληλεπιδρούν με το DNA μας. Οπως διαβεβαιώνει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, «το mRNA γρήγορα αποσυντίθεται, χωρίς να αφήσει άλλο ίχνος στο σώμα μας πέρα από τη μοριακή μνήμη του κορωνοϊού, το μήνυμα “ο SARS-CoV-2 καταζητείται”, ώστε το σώμα να αναγνωρίσει τον ιό όταν βρεθεί ενώπιόν του και να ενεργοποιήσει την άμυνά του». Η ταχύτητα με την οποία τα εμβόλια αναπτύχθηκαν έκαναν την επιστήμη θύμα της επιτυχίας της. Οι επιστήμονες απαντούν: τα νέα εμβόλια δεν αναπτύχθηκαν τώρα, δεν ήταν ένα δραστήριο όνειρο που μεταμορφώθηκε αυτοστιγμεί σε ιατροβιοτεχνολογική καινοτομία, αποτελούν προϊόν βασικής έρευνας πολλών δεκαετιών.

Ο φόβος εμπρός στο νέο ανοίγει πάντα ένα χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που πολεμούν την καινοτομία και σε όσους την εδραιώνουν, το οποίο δεν επιτρέπει την επικοινωνία των δύο κόσμων. Εντούτοις, η κοινή συνθήκη τούς τοποθετεί στα δύο άκρα του ίδιου ορισμού· ασυμφιλίωτοι, υφίστανται την ίδια μοίρα.

Αειθαλές το δίπολο ανακάλυψη – αντίδραση. Οταν παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο –κατά της ευλογιάς– τον 18ο αιώνα στην Αγγλία, υπήρξαν θυελλώδης αντιδράσεις από την Εκκλησία, καθώς προερχόταν από ζώο (αγελάδα, vacca, εξ ου και vaccine). Ορισμένοι πίστεψαν ότι ο εμβολιασμός ήταν μέρος ενός σχεδίου για τη διάδοση της νόσου, κι όταν έγινε υποχρεωτικός, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος να ορίζουν, παιδιά και ενήλικοι, το σώμα τους. Για τους διαδηλωτές, η μαζική ανοσοποίηση έπληττε τις προσωπικές ελευθερίες τους. Τη δεκαετία του 1970, αναφορές ότι το DTP (κατά διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη) προκαλεί στα παιδιά νευρολογικές διαταραχές πυροδότησαν αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι εμβολιασμοί μειώθηκαν και ξέσπασαν επιδημίες κοκκύτη. Η ιστορία επαναλήφθηκε μετά τις αμφιλεγόμενες ενδείξεις ότι το MMR (κατά ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) προξενεί αυτισμό. Νέο αντιεμβολιαστικό κίνημα, μείωση εμβολιασμών και επιδημίες ιλαράς.

Η επιστημοτεχνολογική έκρηξη δεν κατασιγάζει τις φωνές ενάντια στο νεοφανές, γεννάει συνεχείς αρνήσεις που απηχούν την ανάρρηση σκοτεινών θεωριών για το επερχόμενο τέλος του κόσμου, μετά τη δύση της ιδέας ότι το μέλλον είναι η γη της Επαγγελίας. Το αύριο δεν είναι πλέον ένας μαγνήτης, το απείκασμα μιας ευθύγραμμης πορείας προς την πρόοδο και την ευημερία, αλλά ένα απειλητικό, απρόβλεπτο άγνωστο.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *