Μ28: Καλοσύνη (2) – Lady Godiva

Μ28: Καλοσύνη (2) – Lady Godiva

Είναι αρκετά γνωστός ο θρύλος της καλοσύνης της Λαίδης Γκοντάιβα (όπως προφέρεται σήμερα) του 11ου αιώνα κε στο (σημερινό) Κόβεντρι της Βρετανίας.

Το όνομα Godiva είναι το λατινικό του αγγλοσαξονικού Godgifu, που σημαίνει ‘δώρο του Θεού’. Ήταν τότε δημοφιλές όνομα γυναικών.

Ο θρύλος λέει πως η Λαίδη, σύζυγος κάποιου Leofric, Κόμη της Κομητείας Mercia τότε, λυπήθηκε τους κατοίκους της περιοχής, διότι υπέφεραν έντονα από τη βαριά φορολογία που επέβαλε ο άντρας της. Τον παρακάλεσε αρκετές φορές να τη μειώσει και κάποια ώρα κουρασμένος από τις ικεσίες της εκείνος είπε πως, ναι, θα μείωνε τους φόρους αν εκείνη περνούσε ολόγυμνη καβάλα σε άλογο μέσα από την πόλη.

Η Λαίδη δέχθηκε. Στην πόλη προκηρύχθηκε πως οι πολίτες θα έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους με πόρτες και παράθυρα κλειστά τη συγκεκριμένη μέρα. Αυτό έγινε όντως και η Λαίδη Γκοντάιβα, καβάλα σε άλογο πέρασε γυμνή, καλυμμένη μόνο με τα μακριά μαλλιά της, τον κεντρικό δρόμο της Κόβεντρι. Μόνο ένας ράφτης είχε το θράσος να μην υπακούσει κι έμεινε στην παράδοση ως peeping Tom, ο ματάκιας Τομ, και η φράση χρησιμοποιείται πια ιδιωματικά για κάθε είδους ηδονοβλεψία.

Μερικοί λόγιοι διαβλέπουν εδώ μια παγανιστική τελετουργία, όπου η αρχόντισσα εκπροσωπεί τη Βασίλισσα του Μάη και παρελαύνει σηματοδοτώντας την αναγέννηση της Άνοιξης. Το όνομα Coventry που γραφόταν σε πολλές παραλλαγές μπορεί να προέρχεται από τη φράση ‘Cofa’s tree’ (γύρω στο 700 κε) που, εικάζεται ήταν ένα δέντρο-ορόσημο για την πόλη φυτεμένο από κάποιον Κόφα. Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία είναι convent-tre (Κελτικά=Convent Town).

Αλλά το αφήγημα της γυμνής Γκοντάιβα να περνά μέσα από την πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Flores Historiarum του Roger-of-Wendover (που πέθανε 1236), δηλαδή σχεδόν δύο αιώνες αργότερα.

Οι ιστορικοί αμφισβητούν την ιστορικότητα της παρέλασης της γυμνής Λαίδης, διότι υπάρχουν πολλές αναφορές σε εκείνη και τον άντρα της, μα καμιά μνεία του περιστατικού. Ο κόμης πέθανε το 1057. Η χήρα του (είχαν δε 9 παιδιά!), αφού έκανε πολλές αγαθοεργίες κι έδωσε γαίες σε μια Μονή Βενεδικτινών, πέθανε, κάπου μεταξύ 1066 (κατάκτηση Αγγλίας από τον Νορμανδό Γουλιέλμο Κατακτητή) και 1086, οπότε στο Doomsday Survey (=Κτηματολόγιο) αναφέρεται ως μια από λιγοστούς μεγάλους Αγγλοσάξονες γαιοκτήμονες.

Αλλά πάλι δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην παρέλασή της γυμνή πάνω στο άλογο. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία για την καλοσύνη και γενναιοδωρία της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *