Τα χαμένα λεφτά των εκλογών

Τα χαμένα λεφτά των εκλογών

από τον ΒΗΜΑτοδότη

Ξέρετε πόσα χρήματα θα χάσουν οι βουλευτές σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές; Περίπου 100.000 ευρώ ο καθένας! Οι ίδιοι υπολόγισαν αυτό το ποσό σε πηγαδάκια στο καφενείο της Βουλής (εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές) και σας μεταφέρω πώς ακριβώς το υπολόγισαν. Εως τις εκλογές του 2016 (όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η τετραετία) απομένουν περίπου 16 μήνες. Εάν πολλαπλασιάσει κανείς το 16 με το 6.000 (τόσος είναι κατά μέσο όρο ο συνολικός βουλευτικός μισθός) τότε το ποσό είναι περίπου 100.000. Εάν σε αυτά τα χρήματα προστεθούν και κάποια έξτρα (τηλέφωνα, καύσιμα, επιτροπές, ταξίδια στο εξωτερικό) τότε αυξάνεται το ποσό. Το περίεργο είναι ότι τους υπολογισμούς αυτούς (τους οποίους σας μεταφέρω όπως οι βουλευτές τους έκαναν) δεν τους κάνουν μόνον οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που εάν παραμείνουν έως τις (πρόωρες) εκλογές ανεξάρτητοι δεν έχουν καμία τύχη να επανεκλεγούν, αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων.

Λαπαβίτσας: Τι θα ‘λεγα στον Τσίπρα

Εάν ο σούπερ αριστερός οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας συναντούσε σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα τι νομίζετε ότι θα του έλεγε; «Να ηρεμήσεις, να λάβεις σοβαρά υπόψη το μήνυμα που σου έστειλαν οι αγορές και να συνειδητοποιήσεις επιτέλους ότι θα αντιμετωπίσεις στο μέλλον τεράστιες πιέσεις. Πιέσεις και από την ΕΚΤ για το ζήτημα του χρέους, πιέσεις και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την άρση της λιτότητας». Αυτά, όπως μου είπε, θα έλεγε στον κ. Τσίπρα, επιμένοντας ότι οι αγορές του έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες (τότε με το παρ’ ολίγον μίνι κραχ) σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να το λάβει υπόψη. Εν συνεχεία ρώτησα τον κ. Λαπαβίτσα εάν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε (με τα σημερινά δεδομένα) να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα λέει πως μπορεί. «Δεν ξέρω εάν θα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία. Δεν είναι εμφανές ακόμα» είπε.

Η επόμενη ερώτηση ήταν βεβαίως υποθετική αλλά και σ’ αυτήν απάντησε ο κ. Λαπαβίτσας: «Αν ο κ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός πόσο θα διαρκέσει η πρωθυπουργία του;». Και ιδού η απάντηση: «Δεν γνωρίζω από τώρα εάν θα τα καταφέρει ή όχι ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Δεν πιστεύω ωστόσο στη λεγόμενη αριστερή παρένθεση. Αλλά να γνωρίζει από τώρα ότι θα αντιμετωπίσει σκληρά διλήμματα». Ο καθηγητής κ. Λαπαβίτσας, που ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν ότι είναι πολύ πιθανό να μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, λέει σήμερα ότι η οικονομία σταθεροποιείται, ότι τελειώνει η ύφεση και αυτό θα φανεί έως το τέλος του χρόνου, αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ταχύρρυθμη ανάπτυξη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Θα γίνει μάθημα η τραγωδία;

Ιωάννα Μάνδρου Για την τραγωδία στα Τέμπη, για