Τα μισά καλά νέα…

Τα μισά καλά νέα…

του Πάσχου Μανδραβέλη

Καλά ήταν τα νέα που μας έφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού, αλλά δυστυχώς δεν είναι τα μόνα νέα. Υπάρχουν και τα άσχημα μαντάτα της γενικής κυβέρνησης, τα οποία στον καιρό της τεχνητής αισιοδοξίας δεν αναφέρονται. Ετσι, όπως προειδοποιούν όλοι οι παράγοντες στον χώρο της υγείας, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει στο εξάμηνο υπέρβαση 150 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η υπέρβαση δαπανών για ολόκληρο το 2013. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν τα 100 εκατομμύρια για την κάλυψη των ανασφαλίστων και κάποιοι υπολογίζουν ότι στο τέλος του έτους τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν το μισό δισ. ευρώ.

Στα καλά νέα του εξαμήνου που ανακοίνωσε περιχαρής ο κ. Σταϊκούρας δεν υπολογίζονται βέβαια έξοδα που προκύπτουν από τις δικαστικές αποφάσεις για αυξήσεις και αναδρομικά των δικαστών, των ενστόλων και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Συνεπώς, τα 712 εκατ. πλεόνασμα του προϋπολογισμού δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Είναι καλά για να τα ανεμίζουμε σε ξένους και ιθαγενείς, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε καν τρώγοντας τα λεφτά του ΕΣΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των κενών στα σχολεία: «Μόλις 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν για την επόμενη χρονιά με κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 20.000 με 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, για τις οποίες θα αναζητηθούν πιστώσεις από το ΕΣΠΑ» («Καθημερινή» 15.7.2014). Οταν για κάθε μία πρόσληψη που πληρώνει ο τακτικός προϋπολογισμός υπάρχουν άλλες έντεκα από τα λεφτά που έπρεπε να πηγαίνουν σε επενδύσεις και παραγωγικές δράσεις, είναι λογικό να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Στα χαρτιά…

Δυστυχώς η κυβέρνηση μοιάζει να έχει μπει πάλι στην «οικονομική πολιτική της χαρτοπετσέτας», για να θυμηθούμε τη συνάντηση του κ. Γιάννη Παπαθανασίου με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ το 2009 όταν τις εξηγούσε πρόχειρα ότι θα καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα του 2009. Σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της «Κ», κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον εξής τρόπο: «α) 8,3 δισ. θεωρείται, από την Αθήνα, ότι έχουν καλυφθεί μέχρι τον Μάιο του 2015, β) 1 δισ. έχει δοθεί ήδη, μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, γ) Στο χρηματοδοτικό κενό του 2015 μπορεί να διοχετευθεί τμήμα των κεφαλαίων που άντλησε η Ελλάδα από την έξοδο στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο και τώρα, αλλά και από τη νέα έξοδο που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο… δ) 2,7 δισ. -που δεν είναι απαραίτητο να χρειαστούν- μπορούν να αντληθούν μέσω της αξιοποίησης της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου, ε) 2 δισ. αφορούν το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα για το 2015. Η Αθήνα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι κάτω του 1 δισ., αλλά είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα καλυφθεί». (15.7.2015) Ητοι, τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το χρηματοδοτικό κενό και χωρίς να υπολογίζουμε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήρη Ρίζο, ο οποίος από τον Φεβρουάριο προειδοποιούσε ότι οι δικαστές «θα διορθώσουν τις ακρότητες της εκτελεστικής εξουσίας». Από Σεπτέμβριο, λοιπόν, ας ξαναμετρήσουμε…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *