«Εμπόλεμη» κατάσταση

«Εμπόλεμη» κατάσταση

Σάκης Μουμτζής  

Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο σε πόλεμο. Εχθρός είναι η COVID-19 και οι παραλλαγές της. Σύμμαχοί της οι ανά τον κόσμο αρνητές των εμβολίων. Oι νεκροί σε αυτόν τον πόλεμο έχουν ξεπεράσει τα 4.000.000 παγκοσμίως, χωρίς να μπορούμε να συνυπολογίσουμε τους μη καταγεγραμμένους νεκρούς, καθώς σε πολλές υπανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη μας δεν υπάρχουν συστήματα υγείας, και δεν υπάρχουν και στατιστικές.

Στην πατρίδα μας, που υπολείπεται του μέσου όρου εμβολιασμών από τις «ενάρετες» ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά, η κατάσταση τείνει να λάβει δυσάρεστη τροπή, πρώτα για την κοινωνία και την οικονομία και ακολούθως και για την κυβέρνηση. Αν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, το επιχείρημα «εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιασθούν» δεν θα είναι αρκετό για την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών. Οφείλει εδώ και τώρα να λάβει δραστικά μέτρα, έστω και αν αυτά κινούνται στα ακρότατα συνταγματικά όρια, για να περιορίσει ή να αποτρέψει αυτό που έρχεται. Τον Σεπτέμβριο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων μπορεί να είναι ατελέσφορος, διότι θα έχει καθυστερήσει.

Στη φάση του πολέμου που βρισκόμαστε, τίθεται ένα ερώτημα: μπορούμε να δίνουμε βήμα δημοσιότητας σε επιστήμονες οι οποίοι με τις θέσεις τους υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό; Σε μια εμπόλεμη κατάσταση, δίνουμε λόγο στους συμμάχους του εχθρού; Σε έκτακτες καταστάσεις, δεν θα πρέπει όλες οι φωνές που θα ακούγονται να συγκλίνουν στην επίτευξη του γενικού καλού; Δεν θα πρέπει και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια; Οταν καλούν στις εκπομπές τους επιστήμονες που είναι αρνητές των εμβολίων, ενδεχομένως να επιτυγχάνουν ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης ή ακροαματικότητας, αλλά ουσιαστικά γίνονται πομποί ενός λόγου ανορθολογικού. Ενός λόγου που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να κινήσει το «ενδιαφέρον» των ιατρικών συλλόγων. Επιχειρήματα με λόγο επιστημονικοφανή αποτελούν νάρκες στην αντιμετώπιση της COVID-19, καθώς παρέχουν τροφή σε όλους αυτούς που είναι επιφυλακτικοί στους εμβολιασμούς. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα ΜΜΕ δίνουν βήμα σε ασημαντότητες που βρίσκουν την επιβεβαίωσή τους μέσω μιας αντιεμβολιαστικής ρητορείας. Συνεπώς, προέχει η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων και όχι τα νούμερα της τηλεθέασης.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *