Κοινοβουλευτική (αν)ασφάλεια

Κοινοβουλευτική (αν)ασφάλεια

του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Εχουν ήδη συμπληρωθεί εννέα 24ωρα από εκείνο το απόγευμα που ήρθε να αφήσει το διόλου κολακευτικό, για το περιβάλλον ασφάλειας της Βουλής, αποτύπωμά του. Συνοδευόμενος από τρία άτομα, νεαρός με φόρμα γυμναστικής και ακραίο κούρεμα νεοσυλλέκτου, κατευθυνόταν από το εσωτερικό του Μεγάρου της Βουλής στον εξωτερικό, πλακόστρωτο, χώρο όπου είθισται να σταθμεύουν τα οχήματα του προέδρου της Βουλής, του πρωθυπουργού, υπουργών όταν υπάρχει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και όπου παλαιότερα για κάποιο χρονικό διάστημα στάθμευε -αυθαιρέτως, κατά δήλωση αρμοδίων- το αυτοκίνητό της και η σύζυγος Ν. Μιχαλολιάκου. Εκεί βρισκόταν το αυτοκίνητό του, το οποίο ελάχιστα λεπτά αργότερα οδηγούσε εγκαταλείποντας τον χώρο και έχοντας, στο μεταξύ, φορέσει κουκούλα. Δύο από την παρέα του ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Προφανέστατα ασυνήθιστο για τον Ναό της Δημοκρατίας το περιστατικό αυτό, εντάσσεται και στη σφαίρα του προκλητικού, καθώς ο εν λόγω νεαρός είχε νωρίτερα εξυβρίσει και χειροδικήσει κατά βουλευτών και συνεργατών κόμματος (της Χ.Α.) εντός Βουλής. Βρισκόταν ήδη στο γραφείο του πατέρα του. Η είσοδός του δεν ήταν δύσκολο εγχείρημα: Ηταν ο υιός του -πλέον, πρώην- γ.γ. της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου. Η προσέγγιση των γραφείων της Χ.Α., το ίδιο εύκολη, καθώς βρίσκεται ακριβώς λίγα βήματα μακριά από το γραφείο τού έως προχθές κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.

Το ερώτημα που αναπόφευκτα εγείρεται είναι πώς μπορεί ένας πολίτης να ασκήσει βία σε χώρους του Κοινοβουλίου και να αποχωρεί ανενόχλητος. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, η συνοδεία του ήταν δύο αστυνομικοί της συνοδείας του κ. Μπαλτάκου καθώς και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο υποφρούραρχος της Βουλής!

Δεν είναι η πρώτη φορά που άνοιξε θέμα σχετικά με την ασφάλεια εντός ενός από τα πλέον φρουρούμενα κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα. Τώρα, όμως, η υπόθεση ξεπερνούσε τα όρια.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Εννέα ημέρες μετά, η τύχη της «αγνοείται». Το πιθανότερο είναι να μη γίνει τίποτε. Οπως ακριβώς συνέβη με τις «αρχειοθετημένες» περιπτώσεις ατιμώρητων αντικανονικών πράξεων, όπως η είσοδος οπλοφόρων στη Βουλή, ή και η λήψη βίντεο εντός της Ολομέλειας με τις ακρότητες της Χ.Α., που αργότερα διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

Η επισημανθείσα από καιρό προβληματική λειτουργία στον χώρο της εσωτερικής ασφάλειας του Κοινοβουλίου είναι από τις αιτίες που, εκτός των άλλων, τροφοδότησε και εκείνο το απαξιωτικό «φωνάξτε τον φρούραρχο», το οποίο ειρωνικά κραύγασαν βουλευτές της Χ.Α., όταν κάποιες φορές προειδοποιήθηκαν από το προεδρείο της Βουλής ότι σε περίπτωση που δεν εγκαταλείψουν τη βίαιη συμπεριφορά τους, θα ληφθούν σε βάρος τους μέτρα. Η επόμενη μέρα δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *