Βγαίνουμε στις αγορές

Βγαίνουμε στις αγορές

1. Θριαμβολογούν και πανηγυρίζουν οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι (και άλλοι) που σκέπτονται μάλλον με τις … πατούσες τους. Ξανακερδίσαμε, λένε, την αξιοπιστία μας μετά από τις θυσίες του λαού και, βεβαίως, τα σοφά μέτρα των κυβερνώντων – Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα κλπ. Θα έχουμε, λένε, ελευθερία και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι “σοφοί” θα πρέπει να συλληφθούν και να μαστιγωθούν δημόσια στην πλατεία Συντάγματος (ή Ομόνοιας). Το ίδιο και οι χειροκροτητές θριαμβολόγοι.

Δεν ξανακερδίσαμε καμία αξιοπιστία γιατί ως έθνος ουδέποτε την είχαμε για να τη χάσουμε.

Τα φληναφήματα των ξένων που εμείς παίρνουμε ως επαίνους δεν σημαίνουν τίποτα. Όποτε σφίγγουν λίγο τα πράγματα, όποτε τα συμφέροντα τους απειλούνται, δεν διστάζουν να δείξουν τα δόντια τους. Και αν μας ελευθέρωσαν (Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι στο Ναβαρίνο) ήταν εν μέρει συναισθηματισμός και κυρίως δικά τους συμφέροντα με την αποδυνάμωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έκτοτε, ακόμα και σε αστείες περιπτώσεις όπως εκείνη του Δον Πασίφικο στον 19ο αιώνα, δεν δίστασαν να μας κλωτσοκοπήσουν άγρια ( τότε που ο Πάλμερστον έστειλε τα κανονιοφόρα του στον Πειραιά).

Ναι, βέβαια, για λίγο, οι μεγάλοι καρχαρίες των χρηματιστικών οίκων θα μας δανείσουν πάλι με επιτόκια κοντά στο 5%!

Για πόσο όμως; Και που θα βρεθούν τα χρήματα να αποπληρωθούν οι τόκοι; (Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κοντά 600εκμ σε 5 έτη!)

Η ουσία είναι πως ένα Εθνος πρέπει να μάθει να ζει και να κινείται μέσα στα όρια των εσόδων του.

2. Από Μαθηματικά είμαι σκράπας. Αλλά ξέρω πως 2+2=4 (όχι 3). Οι καυχησιάρηδες κυβερνώντες δεν μοιάζουν να ξέρουν ούτε αυτή την απλούστατη των προσθέσεων.

Πώς, αφού δεν κατορθώνουμε να αποπληρώσουμε το παλιό χρέος, φορτωνόμαστε (ή μάλλον οι κυβερνήτες φορτώνουν στον λαό) πρόσθετο χρέος;

Τα κουκιά είναι μετρημένα στην περίπτωσή μας.

Αφού δεν παράγουμε αρκετό πλούτο για να αποπληρώσουμε το παλιό μας χρέος πού θα βρεθούν χρήματα για το νέο;.. Τα 600 τόσα εκμ ευρω, σε τόκους και μόνο… (Ο δε λαλίστατος κ. Τσίπρας, αντί  να υποδείξει αυτή τη νέα κατάρα για τον λαό, φωνασκεί πως οι δανειστές θα έχουν κέρδη! Σάμπως κι εκεί βρίσκεται η δυσκολία μας – τα κέρδη των άλλων. Δεν κοιτά πως εμείς για να έχουμε κέρδη και να μην γινόμαστε θύματα εκμετάλλευσης πρέπει να εργαζόμαστε και όχι να απεργούμε και να διαδηλώνουμε εμποδίζοντας άλλους να εργάζονται αποδοτικά. Είναι αμφίβολο αν θα ωριμάσει ποτέ αυτός ο μέγας μπέμπης του νεοκομμουνισμού.)

Ξεχνάνε πως για την εξόφλησή του το παλιό χρέος γονάτισε τον λαό με μνημόνια και βαρύτατους φόρους σακατεύοντας τον ήδη σακατεμένο ιδιωτικό τομέα. Ξεχνάνε πως αυτό το χρέος δημιουργήθηκε ακριβώς με το ότι οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, κυρίως η σοσιαλιστική σαχλαμάρα του μέγα Αείμνηστου, βγήκαν στις αγορές να ψωνίσουν μεγάλα δάνεια!

Κανένα νοικοκυριό και καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να δανείζεται επ’ άπειρον. Γιατί πρέπει να το κάνει το Κράτος εκκολάπτοντας μελλοντική δυστυχία για τους φορολογούμενους πολίτες του… Το Κράτος επίσης πρέπει να δαπανά μονο ανάλογα με, και όχι περισσότερα από, την εσωτερική του παραγωγική δύναμη – όχι να ζει με επαιτείες είτε δανείων είτε ελεημοσύνης.

3. Γράφω “ξεχνάνε”. Στην πραγματικότητα δεν το ξεχνάνε καθόλου. Όπως δεν ξεχνάνε τον βασικό λόγο που έγινε αυτό.

Ο στυγνότερος εκμεταλλευτής του λαού, ο Αείμνηστος, δανειζόταν για να εξαγοράζει χιλιάδες ψήφους ιδρύοντας αχρείαστους κρατικούς οργανισμούς και διορίζοντας τους πρασινοφρουρούς του – που τον προστάτευαν από δικαστήρια ενώ έπαιρνε μίζες εκατομμυρίων.

Οι μεταγενέστερες κυβερνήσεις συνέχισαν το σεργιάνι στις αγορές για δάνεια με τα οποία να συντηρούν το αδηφάγο Δημόσιο, που είναι η πελατεία τους.

Και τώρα βγαίνουμε στις αγορές για τον ίδιο λόγο.

Αυτοί οι αισχροί κυβερνήτες θα μοιράσουν τώρα, πριν τις εκλογές του Μαΐου, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για να εξασφαλίσουν ψήφους.

Μετά θα ψωνίσουν τα δάνεια από τις αγορές για να εξαγοράσουν, με παροχές, προσλήψεις και άλλες παλαβομάρες της πελατειακής Πολιτείας, ψήφους για τις εθνικές εκλογές αργότερα.

Ναι, είμαι κυνικότατος. Δεν πιστεύω ούτε λέξη περί ανάπτυξης.

Και ας δώσουν χρήματα και σε επιχειρήσεις. Οι μεν επιτήδειοι θα ανοίξουν κι άλλα σουβλατζίδικα, κομμωτήρια και παρόμοιες “παραγωγικές” μονάδες, ενώ οι άλλοι επιτήδειοι θα φροντίσουν να μεταφέρουν τα “επιχειρησιακά” κεφάλαια στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε κάποιες ασφαλείς τράπεζες στο εξωτερικό – και θα χρηματοδοτούν αδρά τα συγκυβερνώντα κόμματα για να έχουν ασυλία για τις δφοροδιαφθγές και τις άλλες ασυδοσίες τους! Αυτό έκαναν. Αυτό θα κάνουν πάλι.

Αυτό που δεν θα κάνουν είναι να μειώσουν το κυκλώπειο Δημόσιο με τους βολεμένους  και να περιορίσουν τις δαπάνες του Δημοσίου –  μέχρι την επόμενη κρίση.

Ο κύκλος περιστρέφεται κι επαναλαμβάνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *