Ενας φόρος στα αζήτητα

Ενας φόρος στα αζήτητα

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο να πεισθεί ο ελληνικός λαός ότι ο φόρος ακινήτων δεν είναι ένας ακόμη άδικος φόρος. Σε όποιο ύψος κι αν αυτός τελικά οριστεί. Κι αυτό διότι ο φόρος αυτός επιβλήθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλασαρίστηκε (προχείρως) ως προσωρινός.

Μην ξεχνάμε την προ τριετίας «μεγαλειώδη διαπραγμάτευση» του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της τρόικας. Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, η τότε κυβέρνηση έβαλε τον φόρο ως έσχατο μέσο για να προσεγγίσει το κράτος το ύψος των εσόδων που είχε υπογράψει. Δεν υπήρξε καμιά επεξεργασία για την επιβολή του. Παρουσιάστηκε ως «συλλογική προσπάθεια προκειμένου να αποστομώσουμε τους πάντες» (δηλώσεις Ε. Βενιζέλου 11.9.2011), η υλοποίηση του…«ντου προς τα μπρος» όπως είχε πει ο τότε αντιπρόεδρος και νυν (και αεί) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο φόρος ως έκτακτο και χωρίς καμιά επεξεργασία μέτρο βαφτίστηκε «χαράτσι» και γι’ αυτό, όποια μορφή κι αν πάρει σήμερα, θα μείνει στο συλλογικό υποσυνείδητο ως «χαράτσι». Απαξιώθηκε δε τόσο πολύ που ακόμη κι αυτοί που πρέπει να τον εισπράξουν δηλώνουν τώρα ότι δεν τον θέλουν.

Πριν από πέντε μήνες το συλλογικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ, υποστήριξε στην τακτική της συνέλευση στη Ρόδο τη «μεταφορά, στην Τ.Α., φορολογικών πόρων και όχι επιβολή νέων. Αμεσα, ως η πλέον εφικτή και υλοποιήσιμη λύση, προτείνεται η συμμετοχή στα έσοδα του προγραμματιζόμενου Ενιαίου Φόρου Κατοχής Ακινήτων με προοπτική την πλήρη μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Την περασμένη Τρίτη (5.11.2013) ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης απάντησε στη δήλωση του πρωθυπουργού, που έκανε δεκτό ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για μεταφορά του φόρου στην Τ.Α.: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση». Τελικά, ο φόρος θα μείνει στα αζήτητα και το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τόσος φοβερός πολιτικός σχεδιασμός!

Η πρόσφατη ιστορία απέδειξε πως μιας ανοησίας του κ. Βενιζέλου μύριες έπονται. Τώρα το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τον «σοσιαλισμό εκ του προχείρου», που εισήγαγε η ΔΗΜΑΡ στον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος μετά τη συνάντηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών ανακοίνωσε τη φαεινή λύση: «Ο φόρος να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο, όπως ισχύει σήμερα με τον ΦΑΠ»· κάτι που, προφανώς, θα κάνει τους Ελληνες να τρέξουν με χαρά στις εφορίες για να πληρώσουν το μετονομασθέν «χαράτσι».

Ο μόνος τρόπος για να ξεπλυθεί αυτός ο επιπλέον φόρος στη συνείδηση των Ελλήνων είναι να μετατραπεί σε ανταποδοτικό τέλος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ΚΕΔΕ, αλλά και μεμονωμένοι δήμαρχοι, που το προτείνουν εδώ και χρόνια έχουν προτάσεις για τον τρόπο μεταφοράς αυτής της αρμοδιότητας στην Τ.Α. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος με την κυβέρνηση ώστε ακόμη και από του χρόνου να γίνει το μεγάλο βήμα προς την πραγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να τσακωνόμαστε.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *