Το άθλιο σχέδιο ΟΛΜΕ – Τσίπρα

Το άθλιο σχέδιο ΟΛΜΕ – Τσίπρα

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Του Αγγελου Στάγκου

Από τα μέσα του καλοκαιριού είχε γίνει φανερό ότι η φετινή σχολική χρονιά θα άρχιζε με απεργίες των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης. Το διαλαλούσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Κοτσυφάκης, με το Σαββοπουλο-Γεωργουσοπουλικό υφολογικό και ενδυματολογικό στυλ που έχει υιοθετήσει για επικοινωνιακούς λόγους, το ενέτασσε ανοιχτά στους σχεδιασμούς του ο Αλ. Τσίπρας, ενόψει της φθινοπωρινής ολομέτωπης επίθεσης που ετοίμαζε κατά της κυβέρνησης με στόχο την πτώση της. Και τώρα που έφτασε η ώρα της… δράσης, τα διαπιστώνουμε όλα αυτά στην πράξη.

Δεν έχουν καμία απολύτως σημασία οι λόγοι που επικαλούνται τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών για τον ιερό αγώνα τους. Προβάλλουν την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, θέτουν θέμα συνωστισμού στις τάξεις επειδή θα έχουν μέχρι 27 παιδιά (τόσα έχουν στα ιδιωτικά σχολεία) αλλά δεν ενδιαφέρονται ποσώς για την ποιότητα της παιδείας που προσφέρει. Αν τους ενδιέφερε, είχαν πολλές ευκαιρίες διαχρονικά να διαμαρτυρηθούν έντονα και ποτέ δεν το έκαναν.

Αντίθετα, πολέμησαν με νύχια και με δόντια κάθε έννοια αξιολόγησης, αδιαφόρησαν πλήρως για την άνθηση της παραπαιδείας, καθώς πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί ψωμίζονται από αυτήν και μάλιστα δίχως να φορολογούνται, δεν έκαναν ποτέ μία εποικοδομητική πρόταση. Το μόνο μέλημά τους ήταν και είναι η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας και η άσκηση του «λειτουργήματός» τους με τρόπο που να βολεύει.

Οπως είναι γνωστό, η απόφαση για επαναλαμβανόμενες 5νθήμερες απεργίες πάρθηκε σε γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Η προσέλευση γενικά ήταν ελάχιστη και κυριάρχησαν οι οργανωμένοι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων, όπως συνήθως συμβαίνει, αφού οι υπόλοιποι και μη οργανωμένοι δεν μετέχουν -κακώς- στις συνδικαλιστικές διαδικασίες. Οι πρόσφατες δηλώσεις των αρχισυνδικαλιστών και η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ είναι αποκαλυπτικές. Και για όσους δεν τις κατάλαβαν ήλθε χθες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του δηλώσεις για να μην αφήσει καμία αμφιβολία.

Οι συνδικαλιστές είπαν καθαρά «ή αυτοί ή εμείς», εννοώντας την κυβέρνηση, βροντοφώναξαν δεξιά και αριστερά ότι επιδιώκουν την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου για το καλό όλων των Ελλήνων και κάλεσαν γονείς και μαθητές να συνταχθούν μαζί τους και να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους μαθητές να διεκδικούν τα πάντα με αγώνες και να συμπαραταχθούν, μαζί με τους γονείς τους, με τους καθηγητές τους.

Σε πρώτη ανάγνωση είναι σαφές ότι ο Αλ. Τσίπρας και οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ έχουν συμφωνήσει να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην Παιδεία και να τη χρησιμοποιήσουν ως αιχμή του δόρατος κατά της κυβέρνησης. Το σχέδιο, όμως, είναι πιο σατανικό, γιατί φοβούνται ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Είτε γιατί δεν συμφωνούν, είτε γιατί δεν αντέχουν και δεν θέλουν να χάνουν «μεροκάματα». Οπότε ζητούν από τα παιδιά να προχωρήσουν σε καταλήψεις και να κλείσουν εκείνα τα σχολεία και από τους γονείς να μην αντιδρούν. Αλλωστε και στο παρελθόν έχουν καθηγητές ενθαρρύνει καταλήψεις, αλλά όχι τόσο οργανωμένα.

Με αυτόν τον τρόπο τώρα, τα σχολεία θα μένουν κλειστά, οι καθηγητές θα πληρώνονται, η απεργία τους δεν θα κινδυνεύσει να εκφυλιστεί και η «επανάσταση» θα μοιάζει γενικευμένη. Πρόκειται για καθαρή αθλιότητα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Θα γίνει μάθημα η τραγωδία;

Ιωάννα Μάνδρου Για την τραγωδία στα Τέμπη, για