«Λιγότερη εργασία με ίση αμοιβή» (Α. Τσίπρας)

«Λιγότερη εργασία με ίση αμοιβή» (Α. Τσίπρας)

Σάκης  Μουμτζής

Αυτό είναι το νέο οικονομικό δόγμα του Α. Τσίπρα που το ανακοίνωσε σε μια χαλαρή κουβέντα που είχε με νεολαίους του κόμματος του. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πολύ καλό. Ποιος δεν θέλει να δουλεύει λιγότερο χωρίς μείωση των αποδοχών του. Βέβαια, αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταστραφεί μια οικονομία, αλλά αυτό για τον Α. Τσίπρα ελάχιστη σημασία έχει. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

Άλλωστε, θα μπορούσε αυτήν την πολιτική να την είχε εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Ή θα μπορούσε και σήμερα ακόμα να την εφαρμόσει στους εργαζόμενους στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και στον ρ/σ «στο Κόκκινο». Να τους πει «σύντροφοι, από εδώ και μπρος θα εργάζεστε έξι ώρες την ημέρα, αλλά θα πληρώνεστε για οκτώ». Βέβαια, τι νόημα θα είχε αυτό, από την στιγμή που οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις ΣΥΡΙΖΑ είναι ούτως ή άλλως απλήρωτοι.

Όταν ακούς τον Α. Τσίπρα να λέει τέτοιες προφανείς ανοησίες, σκέφτεσαι πως τα ενδεχόμενα είναι τρία.

Ενδεχόμενο πρώτο: πιστεύει αυτά που λέει. Πιστεύει πως μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση παράγοντας λιγότερο, με ίδιο εργατικό κόστος. Αν όντως το πιστεύει, η κατάσταση γίνεται σοβαρή, γιατί μπορεί να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και μεθαύριο να γίνει και πάλι πρωθυπουργός.

Ενδεχόμενο δεύτερο: γνωρίζει πως λέει ανοησίες, αλλά κάτι πρέπει να πει στο πόπολο του. Ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το αισιόδοξο ενδεχόμενο, γιατί δεν θα επιχειρήσει να το εφαρμόσει ποτέ, αν ό μη γένοιτο, ο σοφός λαός του ξαναδώσει την πλειοψηφία.

Ενδεχόμενο τρίτο: να αγνοεί παντελώς το θέμα. Να αγνοεί τις συνέπειες της πρότασης του στην οικονομία και απλώς να λέει κάτι για ένα πρόσκαιρο εντυπωσιασμό. Αυτό είναι και το πιο πιθανό.

Εκείνο που έχει πετύχει μέχρι στιγμής είναι ειρωνικά σχόλια, γιατί ξαναθύμησε τον παλιό καλό εαυτό του, όταν υποσχόταν τα πάντα στους πάντες. Βέβαια, σήμερα το παρελθόν του τον ακολουθεί και υπενθυμίζει τα πεπραγμένα του. Και αυτό το αντιμετωπίζει και θα το αντιμετωπίζει διαρκώς. Κάθε φορά που θα κάνει μια λαϊκιστική πρόταση θα ακούει από το ακροατήριο «ωραίο ακούγεται αυτό που λες σύντροφε, αλλά γιατί δεν το εφάρμοσες όταν κυβερνούσες; 54 μήνες ήσουν στην εξουσία!»

Τι να πει ο Αλέξης; Πως δεν πρόλαβε; ή πως δεν τον άφησαν;

Εννοείται πως θα υποτιμήσω την νοημοσύνη των φίλων μου (και την δική μου) αν επιχειρήσω να αποδείξω πόσο καταστροφικό είναι το νέο οικονομικό δόγμα του Τσίπρα «λιγότερη εργασία, ίση αμοιβή». Δεν γνωρίζω αν το έχει εγκρίνει και ο Ε. Τσακαλώτος ή ο Γ. Δραγασάκης.

Οι πολιτικοί όλων τα κομμάτων, όπως και τα δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτα που να λένε το οποίο να μην καταγράφεται. Ο Τσίπρας μίλησε σε μια παρέα 7-8 νέων παιδιών και κάποιο από αυτά κατέγραψε την συζήτηση και την ανέβασε στο διαδίκτυο. Αυτή είναι η καλή εκδοχή για τον Αλέξη, γιατί στα χαλαρά είπε την ανοησία του. Η κακή και ανησυχητική εκδοχή είναι η βιντεοσκόπηση να έγινε με κομματική ευθύνη, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν του ξέφυγε τίποτα. Εννοούσε αυτά που έλεγε.

Πηγή: Liberal

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *