Η φορολογική ασυλία των βουλευτών

Η φορολογική ασυλία των βουλευτών

Την φορολογική ασυλία που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι βουλευτές επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφο που απέστειλε στην Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Ο υπουργός περιγράφει τον περίπλοκο τρόπο φορολόγησης των εθνοπατέρων μέσω του οποίου το 65%-75% των βουλευτικών εισοδημάτων παραμένουν αφορολόγητα!

Την αποκάλυψη είχε κάνει το protothema.gr τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας την εγκύκλιο – «δώρο» στους

βουλευτές που είχε εκδώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την οποία ένας μισθωτός των 18.000 ευρώ ετησίως πληρώνει τον ίδιο φόρο με τον βουλευτή που έλαβε 85.000 ευρώ!

Η εφαρμογή της εγκυκλίου «αποτυπώνεται» στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα. Συγκεκριμένα:

– Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) εμφανίζει συνολικά εισοδήματα από την βουλευτική του ιδιότητα ύψους 87.866 ευρώ, εκ των οποίων φορολογήθηκαν μόνο τα 27.305 ευρώ.

– Η κυρία Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνει 66.493 ευρώ ως αφορολόγητο ποσό και 18.397 ευρώ ως φορολογητέο

– Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 115.099 ευρώ, εκ των οποίων τα 86.378 ευρώ ήταν αφορολόγητα!

– Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 91.142 ευρώ, εκ των οποίων τα 64.986 ευρώ ήταν αφορολόγητα

– Το ίδιο και ο κ. Κώστας Καραμανλής: συνολικά βουλευτικά εισοδήματα 93.525 ευρώ, από τα οποία τα 63.742 ευρώ «μαύρα»

Πώς όμως γίνεται αυτό; Όπως παραδέχονται ορισμένοι πρώην βουλευτές στην πραγματικότητα φορολογείται μόνο ένα μέρος της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης και παραμένουν αφορολόγητα όλα τα επιδόματα, η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, η αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και οι κρατήσεις υπέρ κόμματος.

Μόνο τα επιδόματα, οι ατέλειες και η συμμετοχή στις επιτροπές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5.000 ευρώ το μήνα για κάθε βουλευτή. Δηλαδή, 60.000 ευρώ «μαύρα» το χρόνο στα οποία προστίθενται ένα ποσοστό περί το 25% της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης καθώς και το ποσό που πηγαίνει απευθείας στο κόμμα!

Πηγή: Πρώτο ΘέμαΑΝΤ1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *