Βουλευτές, παραβάτες… δικών τους νόμων

Βουλευτές, παραβάτες… δικών τους νόμων

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Το εξόχως αρνητικό για το κύρος του κοινοβουλίου φαινόμενο, οι ίδιοι οι νομοθέτες όχι απλώς να αδιαφορούν αλλά και να καταπατούν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν και μάλιστα να το πράττουν εντός του Ναού της Δημοκρατίας, ήρθε να αναδείξει η προς τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη έγγραφη διαμαρτυρία 88 βουλευτών, με πρωτοβουλία του κ. Α. Ψυχάρη (Ν.Δ.).

Αιτία και αφορμή για την εκδήλωση της συγκεκριμένης κίνησης, είναι η επιλογή πολλών εντός του κοινοβουλίου, με πρώτους τους ίδιους τους αιρετούς, να καπνίζουν σε χώρους όπου -βάσει του νόμου- απαγορεύεται το κάπνισμα. Πρόκειται, σημειώνεται χαρακτηριστικά, για μια «θλιβερή και ταυτόχρονα εξοργιστική κατάσταση». Ωστόσο, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε και η μοναδική περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους βουλευτών έναντι κανόνων, γενικών ή ειδικότερων, που έχουν με την ψήφο τους θεσπίσει.

Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του νόμου που ορίζει θέματα οδικής συμπεριφοράς, δηλαδή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, από πολλούς βουλευτές (οδήγηση δικύκλου χωρίς κράνος, αυτοκινήτου με ταυτόχρονη χρήση κινητού τηλεφώνου, κυκλοφορία σε λεωφορειοδρόμους κ.ά.) και η οποία μένει ατιμώρητη από την τροχαία, ακόμα και στις οδούς μπροστά από τη Βουλή, όπου η αστυνομική παρουσία είναι διαρκής και έντονη, συνιστά ένα επιπλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπεριφοράς η οποία προσβάλλει το κύρος του κοινοβουλίου.

Κρούσματα τέτοιας συμπεριφοράς, ωστόσο, καταγράφονται πολλαπλάσια και ως προς την εφαρμογή εσωτερικών «νόμων», όπως είναι ο Κανονισμός της Βουλής. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπως η συστηματική απειθαρχία έναντι διατάξεων που προβλέπουν ότι:

1) «Οι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται». Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και «ανταπάντηση» κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι ήδη γραμμένη και απλώς αναγιγνώσκεται.

2) Υπάρχει καθορισμένη, ανά περίπτωση, διάρκεια ομιλίας για τον βουλευτή ή το μέλος της κυβέρνησης. Σχεδόν άπαντες, αιτούμενοι «την ανοχή του προεδρείου», μπορεί να φθάσουν έως και σε διπλασιασμό του προβλεπόμενου για την ομιλία τους χρόνου.

3) Είναι υποχρεωτική η παρουσία των βουλευτών «καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων» της Ολομέλειας ή των Επιτροπών. Οι μονίμως άδειες αίθουσες πιστοποιούν την εν λόγω παραβίαση, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και ένα επιπλέον στοιχείο: Εκείνο της ατιμωρησίας, μια και οι προβλεπόμενες για απουσίες «ποινές», όπως η περικοπή ποσοστού της μηνιαίας αποζημίωσης, δεν επιβάλλονται. (Αρθρα 37 και 76).

4) Επιβάλλονται πειθαρχικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένης και της αποβολής από την αίθουσα και περικοπής του ενός δευτέρου της μηνιαίας αποζημίωσης) για βουλευτές που επιδεικνύουν «ανάρμοστη συμπεριφορά» (Αρθρα 77 έως 82). Τέτοια κρούσματα, ως γνωστόν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πολλά. Παραμένουν, όμως, δίχως τιμωρία.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *