Το «ελληνικό Λιχνεστάίν» στο …Κρανίδι

Το «ελληνικό Λιχνεστάίν» στο …Κρανίδι

Μίνι «λίστα Λαγκάρντ» με δεκάδες «παχυλά πορτοφόλια» που αυτή τη φορά κρύβουν τις υπερπολυτελείς βίλες τους πίσω από offshore εταιρείες, προκειμένου να μην πληρώσουν στο Δημόσιο τους φόρους που αναλογούν σε αυτά τα ακίνητα, έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Μετά από έρευνες σχεδόν δύο ετών σε μια και μοναδική περιοχή της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή Κρανιδίου-Ερμιονίδας, βρέθηκαν 187 offshore εταιρείες, μέσω των οποίων γίνονται από το 2002 και εντεύθεν αγοραπωλησίες πανάκριβων ακινήτων. Σε πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται επειδή ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχει συγκεντρώσει την προσοχή εγχώριων ζάμπλουτων κύκλων, οι οποίοι έχουν φτιάξει εκεί και συνεχίζουν να φτιάχνουν τις βίλες τους.

Μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές του «ελληνικού Λιχνεστάϊν», όπως ονομάστηκε το Κρανίδι, λόγω του τεράστιου αριθμού των offshore εταιρειών που βρέθηκαν να δραστηριοποιούνται εκεί, το ΣΔΟΕ ανακάλυψε εντυπωσιακά ευρήματα. Ειδικότερα, από τις έρευνες που έγιναν στα Υποθηκοφυλάκεια, προκειμένου να βρεθεί ποιοι ακριβώς αγόρασαν και ποιοι ήταν εκείνοι που πούλησαν ακίνητα, διαπιστώθηκε ότι τα πρόσωπα ή οι εταιρείες που ενεπλάκησαν στις αγορές, προέρχονταν από ΔΟΥ, οι οποίες πάντως, ουδεμία σχέση είχαν με την περιοχή του Ναυπλίου, του Κρανιδίου και γενικότερα της Ερμιονίδος. Αναλυτικά, οι αγοραστές υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους στις εξής ΔΟΥ: Κηφισιάς, Ψυχικού, Γλυφάδας, Αθηνών και Πειραιώς (Μεγάλων Επιχειρήσεων), Παλαιού Φαλήρου, καθώς και της Δ’ Αθηνών, στην οποία υπάγεται το Κολωνάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι κάποιοι που ήδη ήταν κάτοχοι offshore εταιρειών, μεταβίβασαν στον εαυτό τους τα ακίνητα που ήδη είχαν αποκτήσει, προκειμένου να μην καταβάλλουν τους επιβεβλημένους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Μόνο και μόνο από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει αβίαστα ότι στην υπόθεση κάθε άλλο παρά «φτωχαδάκια» εμπλέκονται. Στελέχη του ΣΔΟΕ μάλιστα, σημειώνουν με έμφαση, ότι οι αγορές στην απόλυτη πλειοψηφία τους, αφορούσαν πανάκριβα ακίνητα και οικόπεδα. «Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ σε καθεμιά συναλλαγή, και όχι για “πενταροδεκάρες”, ύψους έστω και μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κάτι που επίσης είναι άπιαστο όνειρο για πάρα πολλούς πολίτες», έλεγαν χαρακτηριστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, ανακαλύφθηκε ότι σε μια offshore  αντιστοιχούν ακόμα και δέκα ακίνητα, ενώ οι περισσότερες έχουν κάνει από δύο έως και πέντε μεταβιβάσεις. Να σημειωθεί, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, ότι περί τις 104 από τις 187 offshore εταιρείες, είναι ακόμα «ενεργές». Δηλαδή, περιμένουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, να αγοράσουν ακίνητα και οικόπεδα. Στην προκειμένη, η προσοχή εστιάζεται σε είκοσι από αυτές.

Το θέμα των offshore που υπάγονται στη ΔΟΥ Κρανιδίου ήλθε προ ημερών και στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ.Γιάννη Μανιάτη. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, παρατηρούσαν, μιλώντας στον ΤτΚ, ότι offshore εταιρείες δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, και ο αριθμός τους ανέρχεται σε χιλιάδες. Πλην όμως, η συγκέντρωση που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή Κρανιδίου, είναι από τις μεγαλύτερες, δίχως αυτό να σημαίνει ότι παρόμοιο φαινόμενο δεν παρουσιάζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εξηγούσαν δε, την υπερσυσσώρευση στη συγκεκριμένη περιοχή, με το σκεπτικό ότι τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης και «ριβιέρα» για Έλληνες και αλλοδαπούς ζάμπλουτους.

Αυτή τη στιγμή, το ΣΔΟΕ έχει σχηματίσει «λίστα» με όλες αυτές τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που προέβησαν σε αγοραπωλησίες. Ήδη, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ανέφεραν στελέχη του Σώματος, μόνο για το 2010, το Δημόσιο εισέπραξε φόρους -που θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί εδώ και καιρό βέβαια- ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Από τις έρευνες του ΣΔΟΕ προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, ότι ενώ σε μια περίπτωση η αντικειμενική αξία ήταν ένα εκατομμύριο, και το συμβόλαιο αγοράς είχε συμφωνηθεί στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, τελικώς ο πωλητής, μια Ανώνυμη Εταιρεία, έδωσε έξι εκατομμύρια, και μάλιστα τα 4,7 τα μετέφερε από offshore. Γεγονός που δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά, ακόμα και για βρόμικο χρήμα. Σε άλλες περιπτώσεις, ακίνητα δηλώνονταν ως «βοσκότοποι», ενώ βρέθηκαν και δύο άτομα ουκρανικής καταγωγής που, αν και μεταβίβασαν ακίνητο ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία Α.Ε., ούτε καν τα είχαν δηλώσει όλα αυτά στην Ελλάδα. Βρέθηκε επίσης, και αγρότης, προφανώς «βιτρίνα», να έχει καμιά δεκαριά offshore, όπως επίσης και εταιρείες που, αν και είχαν μετοχικό κεφάλαιο μόλις μερικών χιλιάδων ευρώ, είχαν στην κατοχή τους ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα ο δρόμος για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, είναι μακρύς, αφού πρέπει, μεταξύ των άλλων, να διαπιστωθεί: 1.Εάν πολλές από τις πανάκριβες αγορές που έγιναν, δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν κάποια φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες. Κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί από τις κατά τόπους Εφορίες που διαπιστώθηκε ότι υπάγονται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. 2.Εάν και ποιοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στο Δημόσιο, και ποιοι, αντίθετα, τις έχουν πληρώσει. 3. Ποιες είναι οι πηγές των χρημάτων. Κάτι που μπορεί να γίνει, μέσα από το άνοιγμα Τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και διερεύνηση των ιδίων των offshore. Διαδικασία όμως, που κρίνεται δύσκολη. Πρόκειται πάντως, για ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα, αφού υπάρχουν έντονες υποψίες ακόμα και για ξέπλυμα χρήματος.

Θανάσης Αργυράκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *