Οι μπίρες και τα ντόνατ δεν βοηθούν

Οι μπίρες και τα ντόνατ δεν βοηθούν

Μαρία Κατσουνάκη  

Οπως οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν μια κατηγορία με κοινά χαρακτηριστικά και οι ανεμβολίαστοι δεν είναι ενιαίο μέτωπο. Υπάρχουν κι εκεί αποχρώσεις. Μπορεί συνολικά να αποτελούν «χειροβομβίδα» καθώς «το εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία», αφού «δεν προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», σύμφωνα με τα λόγια των ειδικών, όμως δεν υπάρχουν μόνο λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν και άλλα είδη που ανθούν στο σύμπαν του Διαδικτύου. Διάφοροι «γιατροί» και «αρμόδιοι» που διατείνονται ότι «τα τεστ και τα εμβόλια δεν προσβάλλουν μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» αλλά είναι και «δολοφονικά για το ανθρώπινο σώμα». Ακόμη και οι μη ψεκασμένοι κοντοστέκονται και αναρωτιούνται κρυφά ή φανερά για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Αυτοί, ενδεχομένως, και να μην πείθονται με μπίρες και ντόνατ –όπως σκέφτονται να τους δελεάσουν σε πολιτείες της Αμερικής– ούτε με επιπλέον παροχές αλλά ούτε και με μέτρα τιμωρητικά και αποκλεισμών. Από το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων (σε πολλές χώρες του κόσμου), οι συνωμοσιολόγοι είναι καμένοι και απρόσβλητοι από τη λογική. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός ανθρώπων που είναι απλώς επιφυλακτικοί και δεν φλερτάρουν με τσιπάκια και μεταλλάξεις. Και αυτοί μπορούν να συμβάλουν στο τείχος ανοσίας εφόσον βρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν.

Η πόλωση και ο θυμός εκ μέρους ημών των εμβολιασμένων δεν βοηθούν. Η εκστρατεία ενημέρωσης χρειάζεται ενδυνάμωση: μια, ευρύτερα οργανωμένη και μελετημένη, «έξυπνη» διείσδυση, με βίντεο/σποτ, στο Διαδίκτυο ή ενίσχυση των ειδικών υπηρεσιών (στους Δήμους, για παράδειγμα;) που θα αναλαμβάνουν να δίνουν πληροφορίες στους πολίτες οι οποίοι έχουν πράγματι αγωνίες ή ανησυχίες για θέματα υγείας. Η πρόσβαση στην έγκυρη πληροφορία όσο ανοιχτή και δεδομένη κι αν φαίνεται, άλλο τόσο δύσβατη και συγκεχυμένη εμφανίζεται στην πράξη. Ολοι επικαλούνται «πηγές» στις οποίες ομνύουν και τις θεωρούν τις πλέον ενδεδειγμένες.

Η εκστρατεία εμβολιασμού εάν καταφύγει σε αποκλεισμούς κινδυνεύει να εδραιώσει ένα νέο διχασμό αντί να τον καταπολεμήσει. Οι αρνητές δεν πρόκειται να πεισθούν, οι διστακτικοί και φοβισμένοι όμως μπορούν να καμφθούν. Βρισκόμαστε σε μεταίχμιο, χρειάζεται προσοχή και ευαισθησία. Στο χέρι μας είναι να μην ενισχύσουμε την πρώτη δεξαμενή, αποδυναμώνοντας τη δεύτερη.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *