Ποια είναι η Ελλάδα…

Ποια είναι η Ελλάδα…

Άγγελος Στάγκος  

Από τα πιο σωστά και σοφά λόγια που ακούστηκαν στα 200 χρόνια ζωής του νεοελληνικού κράτους είναι εκείνα του Κ. Σημίτη, «αυτή είναι η Ελλάδα». Η αλήθεια τους αποδεικνύεται καθημερινά και παντοιοτρόπως. Δεν πείθει το επιχείρημα ότι διαφέρουν οι συμπεριφορές μέσα στην ελληνική κοινωνία, οπότε το «αυτή είναι η Ελλάδα» δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, στην οποία αναφέρθηκε ο τότε πρωθυπουργός. Ολοι όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καθημερινότητά μας ορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν όχι σχεδόν τελείως, από ανθρώπους, νοοτροπίες, συμπεριφορές και αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν το απόφθεγμα Σημίτη, όπως το εννοούσε τότε και συνεχίζει να ισχύει.

Παράδειγμα η πανδημία. Εκεί που νομίζαμε ότι υπήρχε προθυμία και προσέλευση στους εμβολιασμούς, η «Καθημερινή» του περασμένου Σαββάτου αποκάλυψε ότι είμαστε «μακριά νυχτωμένοι». Γιατί μόνο το 62%-63% των άνω των 80 πήγαν να εμβολιαστούν, μόλις το 57% της ηλικιακής ομάδας 70-74 και περί το 47% των 60-64 ετών. Για κάποιον καλό λόγο εξαίρεση αποτελεί το 75% των 75-80 ετών που πήγαν και εμβολιάστηκαν. Ετσι εξηγείται γιατί είναι πολλοί οι θάνατοι καθημερινά και γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Αν δεχθούμε ότι ο βασικός λόγος της χαμηλής προσέλευσης των εξηντάρηδων εξηγείται από το «αλαλούμ» περί το AstraZeneca, είναι φανερό ότι ένα ποσοστό γύρω στο 35% του ευάλωτου πληθυσμού αδυνατεί να αντιληφθεί όσα λέγονται και συμβαίνουν με την πανδημία και τους κινδύνους της, άρα δεν έχουν έννοια οι επικλήσεις για να εμβολιαστεί. Οπως ακριβώς είναι για γέλια η προτροπή της Φώφης Γεννηματά προς την κυβέρνηση να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των… υγειονομικών προκειμένου να πεισθούν να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να το κάνουν, εάν δεν υποχρεωθούν.

Οταν εκείνοι που κινδυνεύουν άμεσα δεν φροντίζουν να προφυλαχθούν, επειδή δεν καταλαβαίνουν, είναι επόμενο να μην εισακούονται από τους νέους οι εκκλήσεις να τηρούν τα μέτρα. Απατηλή είναι επίσης η προσδοκία πως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, μπαχαλάκηδες, συνδικαλιστές, Εκκλησία κ.λπ. θα σταματήσουν τις συγκεντρώσεις και οι έμποροι θα κάνουν λίγη υπομονή ακόμη. Αναμενόμενο, λοιπόν, να ξεφύγει ο έλεγχος και να αποκλείεται η επανάκτησή του με ξαφνική επίδειξη ανύπαρκτης κοινωνικής ευθύνης. Αλλωστε, αυτή η κοινωνία έχει, δυστυχώς, εθιστεί στην ιδέα δεκάδων θανάτων σε ημερήσια βάση, ούτε μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τη συνέχεια. Κυβέρνηση και  αστυνομία δεν είναι, βέβαια, άμοιρες ευθυνών!

Οι κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές απέναντι στην πανδημία είναι δείγμα του ποια είναι η Ελλάδα. Οποιος αμφιβάλλει ας ανατρέξει στη συμπαράσταση εκατοντάδων «πανεπιστημιακών» στον Κουφοντίνα, στην ταύτισή τους με καταληψίες, στην αγραμματοσύνη και στις ασυνταξίες των δηλώσεων συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, στην εμφανή αδυναμία μαθητών στην εκφορά λόγου με στοιχειώδη ειρμό, στα αντάρτικα «νταηλίκια» τοπικών παραγόντων, στη συνήθεια των αστυνομικών να επιβάλλουν τον νόμο αν τους αρέσει, στην περίεργη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουν τα… ελληνοτουρκικά, μεταξύ άλλων.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *