Ψ220: Καλή χρονιά 2024

Ψ220: Καλή χρονιά 2024

- in Ψυχολογία
1

Η φίλη μου ψυχολόγος Ελισάβετ μου έστειλε μερικά χρήσιμα γνωμικά για το 2024. Πρόσθεσα κι εγώ μερικά. Μα η βάση για όλα είναι κάτι όχι πολύ εύκολο: η στροφή από τον εαυτούλη μας προς τους άλλους. Μαζί με πολλούς άλλους έχει παρατηρήσει επαγγελματικά μα και προσωπικά πως ο εγωισμός, η ιδιοτέλεια, έχει κατακλύσει τον κόσμο μας και η ζωή γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη, πιο δύσκολη για όλους.

Ξεκινάει με την αγνοημένη ιδέα του δοσίματος και της γενναιοδωρίας. Παντού, σε όλα, σε κάθε ώρα και στιγμή, το δόσιμο είναι αναγκαίο. Όχι γιατί πρέπει να ανταποδώσεις κάποια χάρη, κάποιο δώρο που όμως έτσι δημιουργεί μια πλαστή σχέση εμπιστοσύνης. Απλά γιατί δίνοντας πλουτίζεις εσύ που δίνεις!

Το δόσιμο διασφαλίζει την ευτυχία.

1. Αν θέλεις να έχεις φιλία, πρέπει εσύ πρώτα να δώσεις φιλία, που σημαίνει αλληλεγγύη, βοήθεια, πίστη, στήριξη και φροντίδα.

2. Αν θέλεις σεβασμό, πρέπει εσύ πρώτα να δώσεις σεβασμό που σημαίνει αποδοχή, κατανόηση, πίστη και (δύσκολο) υποταγή.

3. Μα πάνω απ’ όλα, όλοι και όλες θέλουμε να μας αγαπούν οι άλλοι. Φίλοι, συγγενείς, εραστές, συνάδελφοι. Μα θα έχουμε αυτήν την αγάπη μόνο αν εμείς πρώτα δώσουμε αγάπη, που σημαίνει να παραμερίζουμε τον εγωισμό με τις απαιτήσεις και διεκδικήσεις του.

4. Αν θέλουμε χρήματα, πρέπει πρώτα να δώσουμε χρησιμότητα κι αξία, που σημαίνει πως δεν επιδιώκουμε την προσωπική μας απόλαυση και καλοπέραση. Δίνουμε όσο μπορούμε αυτό που οι άλλοι χρειάζονται κι επιθυμούν.

5. Αν θέλουμε να έχουμε ενέργεια, πρώτα θα πρέπει να δώσουμε ενέργεια, που σημαίνει χρήσιμη άσκηση και καλή διατροφή.

6. Τελικά, όλοι θέλουμε μόνιμη ευτυχία. Κι αυτό είναι το βασικό κίνητρο για όλες τις επιδιώξεις μας. Πώς, όμως δίνουμε ευτυχία στους άλλους;

Λέγεται πως είναι απλό. Κάνεις όλα όσα αναφέρθηκαν. Δίνεις πάντα χωρίς να μετράς το κόστος.

Σπάνια συναντάς ευτυχισμένο γιατρό. Γιατί σπάνια τον ενδιαφέρει ο ασθενής, άσχετα με το τι λέει. Το κύριο ενδιαφέρον είναι το εισόδημα και η καριέρα!

Στην πραγματικότητα σπανίζουν όχι μόνο οι ευτυχισμένοι γιατροί, μα οι καλοί γιατροί γενικά!

Και το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα επαγγέλματα ή λειτουργήματα. Δεν είναι δύσκολο να δεις το γρήγορο σιωπηλό υπολογισμό που γίνεται στο μυαλό σου για το τι θα κερδίσεις και τι θα χάσεις σε μια πράξη!

Μόνο όταν δίνεις από την καρδιά σου χωρίς να υπολογίζεις το κόστος, αποκτάς αυτό που κι εσύ επιθυμείς.

Καλή Χρονιά!

1 Comment

  1. Αδαμόπουλος Χρήστος

    Καλή χρονιά!Eυχαριστούμε για το Βίγλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *