Ψ248: Αγνωμοσύνη και αχαριστία

Ψ248: Αγνωμοσύνη και αχαριστία

- in Ψυχολογία
0

Θα μπορούσαμε να είχαμε μάθει πολλά από την επιδημία, τα μέτρα και τους νέους τρόπους ζωής που επέβαλαν, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και τις αντιδράσεις μας. Εμείς τίποτα!….

Δυστυχώς δεν είμαστε λίγοι που αντί να ευχαριστούμε και να ευγνωμονούμε , αγανακτούμε, βρίζουμε, γκρινιάζουμε, διαδηλώνουμε, επαναστατούμε…

Η αλαζονεία μας είναι τερατώδης, μικρόψυχη, απάνθρωπη.

Τι νομίζουμε πως είμαστε;

Δεν ξέρουμε γιατί γεννηθήκαμε ούτε πως ενσαρκωθήκαμε σε αυτό το εύθραυστο, ευάλωτο κορμί που άντε να φτάσει τα 80 ή 100. Δεν ξέρουμε από που ήρθαμε. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είμαστε. Δεν ξέρουμε πότε θ’ αποδημήσουμε και που θα καταλήξουμε, αφού καταλήξουμε.

Αφού δεν ξέρουμε αυτά τα βασικότερα στοιχεία της ύπαρξης και της ζωής μας, γιατί κορδωνόμαστε και προσποιούμαστε πως είμαστε αφέντες του Σύμπαντος; Και πολεμάμε καθετί καλό και αγαθό και υποκρινόμαστε πως ξέρουμε καλύτερα; Και με κάθε αφορμή σαλπίζουμε τις απαιτήσεις μας;

Ήρθε ένας ιός, μια υπαρξούλα άγνωστη και αθέατη στο μάτι και μας έκανε άνω κάτω. Και φάνηκε η μίζερη κατωτερότητα της ψυχής καθώς τρομάξαμε για τη ζωούλα μας και σπεύσαμε να υπακούσουμε και να εφαρμόσουμε τα μέτρα που υπέδειξε μια σχετικά συνετή κυβέρνηση (σχετικά!) ακολουθώντας τις συμβουλές των λοιμοξιολόγων κι επιδημιολόγων – αντί του Στάλιν, του Χίτλερ, του Φρίντμαν, του Κέινς ή του Μαρξ.

Στον Μεσαίωνα σε τέτοιες πανδημίες οι άνθρωποι παντού πέθαιναν σαν μύγες, εκατοντάδες χιλιάδες – άρχοντες, πλούσιοι, ιεράρχες, εκκλησιαστικοί, αγρότες, τεχνίτες. Δεν υπήρχαν μέτρα προστατευτικά, ούτε φάρμακα. Δεν υπήρχαν εθνικά συστήματα υγείας. Δεν υπήρχαν κυβερνήσεις να δίνουν επιδόματα επειδή έκλεισες το μαγαζί σου ή δεν έκανες την παράστασή σου ή δεν έσπειρες ή δεν θέρισες έγκαιρα.

Τώρα πάλι κάθε ζωντόβολο της Αριστεράς ή της Δεξιάς ή του Κέντρου ή της θρησκείας που νομίζει πως είναι το δώρο του Σύμπαντος στον μικρό μας κόσμο και πως αυτός ο κόσμος του οφείλει την ικανοποίηση κάθε καπρίτσιου του, φωνασκεί, ξεσηκώνεται και απαιτεί. Η φανατική ποδοπατεί τις μάσκες που έσωσαν τόσες ζωές. Οι πλαϊνοί φανατικοί περιμένουν τον Κύριο!!!

Δεν φτάνει που οι άλλοι τους οποίους περιφρονούν και λοιδορούν (όπως τότε τ’ αμόρφωτα και ανεύθυνα στελέχη του τσιπρισμού, τον Τσιόδρα, διότι αυτός έκανε τη δουλειά του καλά και πανανθρώπινα, σε αντίθεση με το τσούρμο των Συριζαίων) του έσωσαν τη ζωούλα, τώρα θέλει να του γεμίσουν και τη τσεπούλα – έστω κι αν δεν αξίζει τίποτα, έστω κι αν δεν προσφέρει τίποτα στους άλλους, στο περιβάλλον, στον κόσμο, παρά μόνο πραμάτειες για πέταμα!

Το καλοκαίρι που πέρασε είχαμε τις ασυμμάζευτες πυρκαγιές και την εξόντωση των δασών μας, ενώ λίγο αργότερα τις ολέθριες πλημμύρες και την εξόντωση των Θεσσαλικών κάμπων.

Πάλι ολιγωρίες, ανεπάρκειες, κατηγορίες, δικαιολογίες – και συνήθειες…

Και όλοι τρέχουμε τώρα στις ρουτίνες και συνήθειές μας, τις ξεδιάντροπες απαιτήσεις και διαδηλώσεις μας, λησμονώντας την κανονικότητα της προφύλαξης και νομιμότητας, της γνωριμίας με τα οικεία μας και της ησυχίας απλά να είμαστε!…

Θα μπορούσαμε να είχαμε μάθει πολλά από την επιδημία, τα μέτρα και τους νέους τρόπους ζωής που επέβαλαν, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και τις αντιδράσεις μας. Εμείς τίποτα!….

Πάντως, λίγη ευγνωμοσύνη που μείναμε ζωντανοί και συνεχίζουμε δεν θα έβλαπτε κανέναν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *