77. Ψυχολογία: Φώτιση και σκοτάδι

77. Ψυχολογία: Φώτιση και σκοτάδι

- in Ψυχολογία
0

Φώτιση είναι απλά η γνώση της πραγματικότητας, λένε οι γνώστες.

Τι είναι η πραγματικότητα, ρωτούν οι ενδιαφερόμενοι; Μα αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί ικανοποιητικά μόνο με την εμπειρία καθαυτή.

Έχουμε πολλές εμπειρίες μικρής φώτισης ή το αντίθετο. Φώτιση, λένε πάλι οι γνώστες, είναι άλλο, πέρα από κάθε εμπειρία. Είναι γνώση, βέβαια, κατανόηση, συνειδητοποίηση. Μα δεν είναι ενέργεια ή κατάσταση του νου. Ο νους δεν μπορεί να δεχτεί τη φώτιση. Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστεί: κυρίως να εξαγνιστεί, να καθαριστεί από τις περισσότερες ακαθαρσίες του και να δυναμώσει για να αντέξει την εισβολή της πραγματικότητας.

Ο κοινός ανθρώπινος νους δεν μπορεί να αντέξει πολλή πραγματικότητα. Αν είναι απροπαρασκεύαστος θα περάσει μεγάλη, οδυνηρή ταραχή.

Η φώτιση καθαυτή είναι ακαριαία. Η διαδικασία προετοιμασίας του νου θέλει χρόνο και συχνά είναι οδυνηρή σε κάποιο στάδιο. Είναι μακρόχρονη μα μπορεί να γίνει σύντομα. Είναι εύκολη μα μπορεί και δύσκολη, ανάλογα με την κατάσταση του νου.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αναζητητές περνούν από τη “σκοτεινή νύχτα της ψυχής” όπως λέγεται. Περνά από βαθύ σκοτάδι η νύχτα πριν από τη χαραυγή. Ο πόνος κάποτε γίνεται αφόρητος προτού περάσει. Και προτού έρθει ανακούφιση όλες οι εντάσεις στο σώμα πρέπει να χαλαρώσουν. Μα οι σωματικές εντάσεις προκαλούνται από νοητικές ενέργειες, κυρίως επιθυμίες κι εμμονές.

Είναι αλήθεια πως ο νους θα μάθει κι ο νους θα προσπαθήσει να ανοίξει, να διώξει τα εμπόδια που είναι οι ακαθαρσίες του. Μα τίποτα από όλα αυτά δεν είναι φώτιση ή, όπως αλλιώς λέγεται, αφύπνιση.

Γίνονται πολλές μικρές συνειδητοποιήσεις, διευρύνσεις, εκλάμψεις κατανόησης κι αισθηματικές εκλεπτύνσεις. Η μια κατάσταση του νου φέρνει την άλλη. Και ο νους προπαρασκευάζεται.

Η φώτιση, η λύτρωση, δεν είναι κατάσταση νοητική. Δεν παράγεται από τον νου, δεν επηρεάζεται από τον νου. Μα η φώτιση θα επηρεάσει τον νου κατά νέο τρόπο θαυμαστό.

Αν ο νους δεν έχει εξαγνιστεί, το φως είναι τόσο έντονο που θα φωτιστούν όλες οι πλευρές, όλα τα στοιχεία του ταυτόχρονα και θα διαταραχτεί ριζικά η παλιά του ισορροπία. Ο πόνος θα είναι αφόρητος καθώς θα ζωντανέψουν όλα μαζί τα αισθήματα χαράς, φιλίας, συμπάθειας, αγάπης αφενός και αφετέρου ζήλειας, κακίας, μίσους, προστυχιάς. Πώς να τα χειριστεί κανείς αυτά όλα μαζί με εντονότερη ενέργεια και σύγκρουση! Τρελοκομείο.

Γι’ αυτό υπομονή, συμβουλεύουν οι γνώστες. Μη βιάζεστε.

Να βρείτε δάσκαλο που τα έχει περάσει και ακολουθείτε τις υποδείξεις του. Δεν είναι απαραίτητο να έρθει η σκοτεινή νύχτα της ψυχής. Κι αν έρθει μπορεί να παρέλθει γρήγορα. Εξαρτάται από το φορτίο του νου. Η αυστηρή συμμόρφωση στην πειθαρχία και η προσαρμογή σε φυσικούς ρυθμούς προστατεύουν από βαθιά κατάθλιψη και σχιζοφρένεια που είναι καρποί εγωισμού.

Η φώτιση είναι άσχετη με όλα ετούτα και ανεπηρέαστη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

136. Ψυχολογία: Ελισάβετ ψυχολόγος (2)

Η νεαρή φίλη μου Ελισάβετ αποφοίτησε το 2018