67. Ψυχολογία: Το θαύμα της γαλήνης του νου

67. Ψυχολογία: Το θαύμα της γαλήνης του νου

- in Ψυχολογία
1

1. Σήμερα, τώρα – Κάνε την ακόλουθη άσκηση. Βεβαιώσου πως κάθεσαι άνετα!…

Νιώσε πως υπάρχεις, με ένα σώμα … Με τα ρούχα που φοράς… Πάνω στο κάθισμα… Νιώσε την επαφή με τον αέρα στο πρόσωπο, στα χέρια…

Είναι ο ίδιος αέρας που αναπνέεις με τα δυο ρουθούνια… Εξέρχεται και εισέρχεται…

Κοίτα ό,τι είναι μπροστά σου δίχως να ψάχνεις, δίχως επιθυμία… Η ματιά σου ας αναπαύεται πάνω σε κάποιο, οποιοδήποτε αντικείμενο…

Άκουε τους ήχους γύρω δίχως να ψάχνεις, δίχως προσπάθεια…

Κλείσε τα μάτια και πρόσεχε τις κινήσεις στον νου σου, τις εντυπώσεις που σχηματίζονται: όλα έρχονται και φεύγουν, ήχοι, κινήσεις, σκέψεις, αισθήματα, συγκινήσεις…

Έχε επίγνωση δίχως προσπάθεια, δίχως επιθυμία…

Μην αλλάξεις τίποτα. Έχε επίγνωση…

Όταν ησυχάσει ο νους, αφέσου στη γαλήνη, μείνε σ’ αυτήν…

Μη θες να καταλάβεις τίποτα ή να ελέγχεις. Έχε επίγνωση μόνο, δίχως προσπάθεια, δίχως ερωτήσεις ή απαντήσεις, δίχως επιθυμία … δίχως προσπάθεια.

Μην αλλάξεις τίποτα. Έχε επίγνωση… Για λίγο ακόμα…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

2. Είναι πολύ απλή άσκηση, να χαλαρώσεις, να ησυχάσει ο νους. Μα χρειάζεται εξάσκηση πρωί και νωρίς το βράδυ. Θα αλλάξει τη ζωή σου.

Αν εμπειραθείς κάποια γαλήνη, βλέπεις πως είναι ανακουφιστική και ζωοδόχος.

Η γαλήνη είναι η πιο άφθονη κατάσταση ευτυχίας στο σύμπαν. Ήταν εδώ προτού γεννηθούμε. Θα είναι εδώ μετά την αποδήμησή μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουμε, νομίζουν (όπως κι εμείς) πως τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις που βουίζουν μέσα στο κεφάλι μας όλη μέρα είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Μα μπορούμε να θυμηθούμε μια εποχή, που δεν ήμασταν έτσι, όταν ήμασταν πολύ μικρά παιδιά.

3. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, λίγοι αυτοί, που γνωρίζουν, και λένε, πως η φύση μας είναι μια γαλήνη που δεν παύει παρά την ακατάπαυστη κίνηση στο περιβάλλον ή στο σώμα μας με τον αέρα και το αίμα. Λένε πως ο υλικός κόσμος στον οποίο ζούμε είναι το πολύ το ένα τέταρτο της αληθινής ύπαρξης, ενός αθέατου, αληθινού σύμπαντος. Λένε πως ο χώρος και ο χρόνος δεν υπάρχουν: είναι προϊόντα και περιορισμοί του νου μας.

Δύσκολα ακούγονται, δύσκολα κατανοούνται. Χρειάζεται θάρρος να πεις αυτά τα πράγματα, τόσο αντίθετα με την εμπειρία των αισθήσεων και του νου μας και των θετικών επιστημών. Χρειάζεται θάρρος να τα ακούσεις ή να τα διαβάσεις και να τα προσυλλογιστείς. Διότι μοιάζουν παράξενα, σχεδόν παρανοϊκά!

Η νοοτροπία με τους περιορισμούς του μυαλού μας, ο εγωισμός μας, είναι η μεγάλη δυσκολία, η πλάνη που πρέπει να διαπεράσουμε, να ξεπεράσουμε.

Σίγουρα θα μάθουμε πολύ περισσότερα για το σύμπαν, για το περιβάλλον μας, για όλες τις απόψεις της υλικής μας ζωής.

Γιατί εγώ, γιατί εδώ; Από πού; Μετά, πάλι, πού;

4. Οι ερωτήσεις παραμένουν όσα κι αν έχουμε μάθει. Οι αισθήσεις μας είναι στραμμένες προς τα έξω στο περιβάλλον, στον υλικό κόσμο. Το ίδιο και οι επιστήμες με τις υπέροχες πληροφορίες και τις θεωρίες τους.

Μα τα ερωτήματα παραμένουν ανικανοποίητα.

Κι εδώ υπεισέρχεται η γαλήνη. Που είναι πριν και μετά.

Όλοι και όλες τη γνωρίζουμε, αν μη τι άλλο, στο βαθύ ύπνο όπου δεν υπάρχει κίνηση, ήχος ή θέαμα και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις έχουν σβήσει. Είναι το σκοτάδι ευλογίας όπου δεν γνωρίζουμε τίποτα, δεν επιθυμούμε τίποτα, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν υπάρχουμε καν – όπως συνήθως. Υπάρχουμε αλλά με άλλο σχεδόν άγνωστο τρόπο.

Είναι γαλήνη μιας σκοτεινής ανυπαρξίας που φωτίζει την αληθινή ύπαρξη που δεν έχει όρια και περιορισμούς, ταραχή, λόγια και κινήσεις.

Στη γαλήνη δεν υπάρχουν επιθυμίες και αναζητήσεις, δεν υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις, δεν υπάρχουν αρέσκειες και απέχθειες.

Μόνο το θαύμα μιας ύπαρξης άγνωστης σε μια ακαθόριστη ανυπαρξία.

Η γαλήνη είναι η πραγματικότητα· όλα τα άλλα που λέμε “ζωή” δεν είναι.

Μην την εξετάζεις. Δεν αναλύεται, δεν διαιρείται. Δεν έχει αιτία, διότι δεν είναι αποτέλεσμα.

Υπάρχει πριν την επιθυμία, πριν αποκτήσεις νου κι ενσαρκωθείς στον κόσμο.

Υπάρχει μετά, αφού σώμα και νους κι επιθυμία κι εσύ διαλυθείς και συγχωνευθείς σε κείνη τη γαλήνη. Και, όπως λένε μερικοί, ξαναρχίζεις μετά ενσαρκωμένο πλάσμα στον υλικό κόσμο.

Είναι πριν, είναι καθ’ όλη τη διάρκεια, είναι μετά, είναι πάντοτε. Περιέχει κάθε αιτία και όλες τις αιτίες.

1 Comment

  1. ΡΟΣΟΛΥΜΟΥ ΦΙΛΙΩ

    Πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση θα την κάνω την άσκηση, αρχής γενομένης από αύριο το πρωί. Ευχαριστώ πολύ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

95. Διεθνή: Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ευνοϊκή “γεωπολιτική” τοποθεσία,