Ψ57: Ανεπτυγμένες ανοησίες

Ψ57: Ανεπτυγμένες ανοησίες

1. Η δύναμη της Φαντασίας είναι απροσμέτρητη. Εφευρίσκει πολλά απίθανα και θαυμαστά και τα πιστεύει ως πραγματικότητα. Δίχως αιδώ μετά τα διαδίδει -τώρα εύκολα στο Διαδίκτυο- και πολλοί τα ενστερνίζονται: «Μα όπως λέει ο Τάδε Καθηγητής… όπως λέει το τάδε άρθρο… όπως λέει η επιστήμη» κλπ.

Το μυστήριο, το μαγικό, το θαυμαστό υπάρχει. Μα δεν είναι το είδος που πλασάρουν οι επαγγελματίες αυτοί της ψευδαίσθησης ή εξαπάτησης. Μυστηριώδες, μαγικό, εκπληκτικό είναι το ότι ένας σπόρος κυοφορείται στη μήτρα ή στο χώμα και φυτρώνει ως άνθρωπος, ζώο ή φυτό. Ομοίως το ότι το φεγγάρι δεν πέφτει. Μα αυτά δεν μας εντυπωσιάζουν διότι δεν τα σκεφτόμαστε πια, ούτε καν τα βλέπουμε. Έτσι ψάχνουμε τα φαντασιακά.

2. Μια κυρία που εμφανίζεται ως Past Life Regression Therapist «θεραπεύτρια μέσω παλινδρόμησης σε προηγούμενες ζωές» διαβεβαιώνει τους αναγνώστες της πως «οι περισσότερες ψυχές δεν φεύγουν από τον πλανήτη. Μετακινούνται σε διαφορετική διάσταση μέσα στη σφαίρα της Γης. Στα πρώτα επίπεδα του Κόσμου Πνευμάτων όλα φαίνονται να είναι όπως πάνω στη Γη, μα πιο ωραία και πιο έγχρωμα! Μερικές ψυχές συνειδητοποιούν πως έχουν πεθάνει· άλλες νομίζουν πως έχουν μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο ή πως ονειρεύονται. (…) Για να φύγει από τον πλανήτη μια ψυχή πρέπει να ανέλθει σε ανώτερα επίπεδα (…) να μετακινηθεί σε μια σφαίρα φωτός κι έτσι να ταξιδέψει έξω από τη Γη να ταξιδέψει σε όλο το Σύμπαν και να επικοινωνήσει με τα Εξωγήινα Όντα».

Οι ουτοπίες των αναρχοαριστερών, οι σούπερ Ελλάδες των σούπερ Ελλήνων και παρόμοια ωχριούν μπροστά σε τέτοιες φαντασιώσεις.

3. Εξίσου φανταστική είναι η διαβεβαίωση, που δίνει κάποιος που «ασκείται να καλλιεργήσει και να κρατήσει την Φώτιση στο μονοπάτι του Βούδα», ότι δυστυχώς η Φώτιση μπορεί να απωλεσθεί. Το έχει δει ο ίδιος να συμβαίνει πολλές φορές.

Η εμπειρία Φώτισης (ένα γεγονός αφύπνισης), εξηγεί, είναι σαν μια καλή Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μία οποιαδήποτε πόλη. Η φωτιά είναι όπως ο πόνος, οι συμφορές και η δυστυχία στη ζωή και η Πυροσβεστική είναι η Φώτιση που τα εξαλείφει.

Η Φώτιση είναι σαν μια πύλη, εξηγεί πάρα πέρα, μέσω της οποίας εισερχόμαστε σε Nirvana Dukkha «σβήσιμο του πόνου». Έτσι τελειώνει μεν ο πόνος για την ώρα μα παρουσιάζεται ξανά και αυτό γίνεται συνεχώς.

Ανεξέλεγκτες φωτιές ξεσπούν συνεχώς στην πόλη, μα το ικανό Πυροσβεστικό σώμα τις σβήνει. Όπως αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές και τεχνικές του, έτσι και ο αναζητητής δεν πρέπει να χαλαρώνει την πνευματική ασκητική του μετά την Φώτιση!

4. Υπάρχει ο ψυχικός ή πνευματικός κόσμος όπου εισέρχεται η ψυχή του νεκρού μα δεν είναι όπως την περιγράφουν οι ευφάνταστοι θεραπευτές. Βλέπεις σφαίρες φωτός, επικοινωνείς με άλλες ψυχές κι εξωγήινους, μα μόνο εφόσον το θέλεις και η φαντασία σου τα φτιάχνει. Αυτά όλα χάνονται με τη Φώτιση.

Ανακουφίσεις από τους πόνους της καθημερινότητας έρχονται και δίχως πνευματική άσκηση με λίγη ξεκούραση, λίγη διασκέδαση, ένα χαπάκι. Και αυτές οι ανακουφίσεις είναι σαν πυροσβεστικές επεμβάσεις!

Η Φώτιση είναι άλλου είδους εμπειρία όπου παύει κάθε είδος εμπειρίας. Είναι οριστική, αμετάβλητη, απερίγραπτη. Και δεν μιλάς για αυτήν.

«Όποιος ισχυρίζεται πως ξέρει, δεν γνωρίζει τίποτα. Γνωρίζει εκείνος που δεν ισχυρίζεται τίποτα. Άγνωστο παραμένει το πνεύμα για όσους το θεωρούν θέμα μάθησης. Οι σοφοί δίχως μάθηση το συνειδητοποιούν.» (Kena Ουπανισάδα 2.3.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *