E1634: Πού λογοδοτεί η ΕΥΠ;

E1634: Πού λογοδοτεί η ΕΥΠ;

Δεν υπάρχει κανένας Νεοδημοκράτης που να ενδιαφέρεται και για λίγη αλήθεια εκτός από το κόμμα που υποστηρίζει; Δεν υπάρχει κανένας υπουργός ή βουλευτής της ΝΔ που να θέλει να γνωρίζει την αλήθεια για την ΕΥΠ και την ανάγκη ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών;

Ναι, οπωσδήποτε, έπρεπε να κερδίσει ο Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές (Μαϊου 23). Κανένας λογικός πολίτης δεν θα ήθελε την επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα και των τσιρακιών του στην εξουσία. Αρκετή ζημιά κάνουν με το να υπάρχουν.

Μα δεν είναι κρίμα να μην ξελασπώσει ο Μητσοτάκης από τον βάλτο της σύγχυσης γύρω από την ΕΥΠ; Πρέπει ο λαός να μείνει με αυτήν την απορία; Πού λογοδοτεί η ΕΥΠ; Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για αυτήν την νευραλγική Υπηρεσία του κράτους;

Για την ώρα η εντύπωση παραμένει πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν λογοδοτεί στη Βουλή που είναι το κυρίαρχο αντιπροσωπευτικό όργανο του λαού των Ελλήνων. Αυτό έχει δείξει με τη στάση της και τα «ήξεις αφήξεις» της η κυβέρνηση. Κι έτσι έχει υποβαθμίσει αυτό το κυρίαρχο δήθεν όργανο.

Είναι άραγε διακοσμητικός ο διαχωρισμός των εξουσιών (όσο δυσδιάκριτος και αν φαίνεται στην Ελλάδα) σε εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική; Δεν πρέπει να υπάρχουν εξισορροπητικά σώματα, δικλίδες/βαλβίδες ασφαλείας και κάποιες ανεξάρτητες αρχές ελέγχου της κυβέρνησης εκτός από την αντιπολίτευση και τον φιλικό της τύπο που θα επιδιώκουν και  κάποιο κομματικό όφελος;

Η κυβέρνηση χειρίστηκε – πάντα υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού – το θέμα της ευθύνης της ΕΥΠ και των υποκλοπών και παρακολουθήσεων με άτσαλο, τσιπρικό τρόπο. Και μένουμε με το ερώτημα – Ποιος είναι ο προϊστάμενος της ΕΥΠ;

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η ΕΥΠ όπως λειτουργεί είναι παντελώς άχρηστη – πρέπει να κλείσει και να επανιδρυθεί!».

Σύμφωνη γνώμη εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος: η ΕΥΠ «μόνο υπηρεσία που χειρίζεται ευαίσθητα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας δεν θυμίζει».

Δεν γίνονταν υποκλοπές – μια αμυντική δικαιολογία κυβερνητική. Μετά, Ναι, γίνονταν αλλά ήταν όλες νόμιμες επισυνδέσεις! Αλλά μετά πάλι, Γίνονταν μα τις έκαναν ενδοϋπηρεσιακά μάλλον «ρυπαρά δίκτυα». Και βέβαια, Γίνονταν ακριβώς όπως γίνονται σε όλες τις ανεπτυγμένες, προοδευτικές χώρες, καθώς κι εμείς αναπτυσσόμαστε.

Μα και που γίνονταν, ξέρετε πως υπάρχει το απόρρητο κι έτσι δεν θα μπούμε βαθύτερα. (Ειπώθηκαν και άλλα ευτράπελα και αντιφατικά).

Ποιος είναι ο προϊστάμενος της ΕΥΠ; Πού λογοδοτεί η ΕΥΠ;

2 Comments

  1. Τενόρος

    Η ΕΥΠ ακολουθεί “νήματα” πληροφοριών (ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, ή επώνυμο βέβαια, μία επιστολή, ένα email, μία νύξη από έναν πληροφοριοδότη ή διπλωματικό ακόλουθο), σύμφωνα με εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας για τους οποίους δεν ξέρουμε τίποτε (και πολύ σωστά). Αν ανακαλύψει κάτι, αναφέρεται (όχι “λογοδοτεί”, λέξη που έχει άλλες αντηχήσεις) στους πολιτικούς της προϊσταμένους, είναι βέβαιο. Δεν τους ενημερώνει για κάθε βήμα της διαδικασίας, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να το αξιολογήσουν χωρίς το σύνολο των στοιχείων και άλλωστε το οποίο (βήμα) είναι πιθανό πως δε θα οδηγήσει πουθενά. Μόνο οριστικά συμπεράσματα, τα οποία θα δημιουργούσαν και την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων, έχει νόημα να αναφερθούν.

    Το κοντινότερο αντίστοιχο στον “πραγματικό” κόσμο είναι τα προγράμματα anti-virus στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κάθονται σε μίαν ακρούλα, κοιτάζουν τα πάντα, ελέγχουν (σύμφωνα με κανόνες) ένα-ένα τα αρχεία, αλλά ενοχλούν το χρήστη του υπολογιστή ΜΟΝΟ αν όντως βρουν κάτι και του ζητούν να πάρει αποφάσεις (“βρήκα το τάδε μολυσμένο αρχείο, να απομονωθεί, να διαγραφεί ή να αγνοηθεί;”).

    Επιδέχονται βελτίωσης αυτές οι μέθοδοι; Πιθανόν – άλλωστε όλες οι διαδικασίες επιδέχονται βελτίωσης. Από εμάς; Όχι βέβαια, μόνο ειδικοί επί τέτοιων ζητημάτων (π.χ. επιφανή πρόσωπα από άλλες μυστικές υπηρεσίες) μπορούν να συνεισφέρουν. Σε καμία περίπτωση πολιτικοί, όπως ο θιγμένος κ. Ανδρουλάκης, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, με τεράστια δυσκολία μπορούν να παρακολουθήσουν τέτοια ζητήματα και είναι βέβαιο ότι θα μπόλιαζαν με ιδιοτελείς δικλείδες ασφαλείας ενάντια στον εντοπισμό δικών τους “παραπτωμάτων”.

    Ελπίζω να βοήθησα, τώρα μένει να βρω τον κ. Άδωνι, να του πω τα παραπάνω, να τα χρησιμοποιεί σαν απάντηση σε διάφορους δημοσιογράφους που τον ρωτάνε, νομίζοντας πως δεν υπάρχουν απαντήσεις.

  2. Νικόδημος

    Ευχαριστώ! Πάντα ευπρόσδεκτα τα σχόλια σας! Αν όντως θέλετε τον κ. Άδωνι μπορούμε να βοηθήσουμε να έρθετε σε επαφή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *