Ε1923: Δυσφορία στην Ουγγαρία

Ε1923: Δυσφορία στην Ουγγαρία

- in Επικαιρότητα
0

Εδώ και καιρό ο Ορμπάν δείχνει να μην είναι τόσο φιλικός προς τον Πούτιν όσο ήταν παλαιότερα. Δέχεται ισχυρές πιέσεις από την ΕΕ μα είναι δύσκολο να ξέρεις αν όντως ενδιαφέρεται για την ΕΕ και όχι μόνο για τη δική του επικράτηση.

Υπάρχει αρκετή δυσφορία και στη χώρα του. Πολύς κόσμος τώρα (αρχές 2024) δείχνει τη δυσφορία του για τη διεφθαρμένη κυβέρνηση και γίνονται ανοιχτές διαμαρτυρίες.

Μέχρι πριν λίγες βδομάδες, ο Peter Magyar ήταν σχεδόν εντελώς άγνωστος. Τώρα κυριαρχεί στις ειδήσεις και τις συνομιλίες των πολιτών κάνοντας τον Βίκτωρα Ορμπάν και την κυβέρνησή του να νιώθουν πολύ άβολα. Όντας δικηγόρος και μέλος της ελίτ γύρω από τον Ορμπάν, υπηρέτησε ως διπλωμάτης και δημόσιος αξιωματούχος. Παντρεύτηκε την Judit Varga (κι αυτή στην ίδια ελίτ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης).

Ο Μαγκιάρ έχει τώρα στραφεί εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του Ορμπάν. Βρήκε πολλές αποδείξεις, ισχυρίζεται, για διαφθορά και σύντομα θα τις δημοσιοποιήσει. Στις 26/3 έβγαλε ένα βίντεο στο οποίο δίνει μερικά στοιχεία για διαφθορά στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος Fidesz, στο οποίο ανήκει και ο ίδιος. Κάποιοι αξιωματούχοι συνωμότησαν να συγκαλύψουν περιπτώσεις διαφθοράς.

Μια είδηση ήταν η ίδια η σύζυγος Judit Varga να μιλά για ορισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης που προσπάθησαν να αφαιρέσουν μαρτυρίες σε δικαστικά έγγραφα που έδειχναν παράνομες συναλλαγές με επιχειρηματίες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών σε κρατικό ορφανοτροφείο του οποίου ο πρόεδρος καταδικάστηκε μα οι φίλοι του στην κυβέρνηση προσπαθούν να τον αποφυλακίσουν.

Γίνονται μαζικές διαμαρτυρίες στη Βουδαπέστη με το σύνθημα να παραιτηθεί ο Ορμπάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *