Φιλ903: Αλλάχ του Ισλάμ

Φιλ903: Αλλάχ του Ισλάμ

- in Φιλοσοφία
0

Ο Αλλάχ είναι ο Θεός του Ισλάμ – εκείνος που, κατά την παράδοση του Ισλάμ, έδωσε σε δόσεις, μέσω του αρχαγγέλου Γαβριήλ, το Κοράνι στον Μωάμεθ που έτσι έγινε ο τελευταίος και τέλειος προφήτης του.

Το Ισλάμ (= υποταγή στη βούληση ή στους νόμους, ή εντολές, του Αλλάχ και συνεπώς στον προφήτη και το Κοράνι) είναι μονοθεϊστική (ή αβρααμική) θρησκεία σαν τον Χριστιανισμό και Ιουδαϊσμό. Όλες οι άλλες θρησκείες του κόσμου είναι πολυθεϊστικές έχοντας πολλές σχεδόν ισότιμες θεότητες. Ο Αλλάχ, όπως ο Γιαχβέ των ιουδαίων και ο Θεός Πατήρ των χριστιανών, δεν αποδέχεται άλλους θεούς.

Ο προφήτης Muhammad = Μωάμεθ έζησε στην Αραβία (570-632 κε) και από εκεί, αφού η νέα θρησκεία εδραιώθηκε επισκιάζοντας ή καταπιέζοντας τον Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό, εξαπλώθηκε, με τη βία κυρίως, σε πολλές άλλες περιοχές.

Ο Αλλάχ δεν είναι Θεός Αγάπης όπως ο ουράνιος Θεός Πατήρ του Χριστιανισμού. Μοιάζει πιο πολύ στον Γιαχβέ των Ιουδαίων, αλλά πολύ πιο αυστηρός, πιο εκδικητικός, πιο πολεμοχαρής και μάλλον σαδιστικός.

Στο Κοράνι περιγράφεται με πολλές όμορφες ονομασίες, πολλά επίθετα, που όμως δεν συνάδουν με τις εντολές που δίνονται από τον τέλειο προφήτη του.

Δεν θα επεκταθώ σε αυτό το θέμα έχοντας γράψει παλαιότερα άρθρα (π.χ. Φιλ829: Αλλάχ πολυεύσπλαχνος;, Φιλ834: Κοράνι και Προφήτης, Φιλ841: Ισλαμικός Παράδεισος, Φιλ842: Ισλαμική Κόλαση κ.λπ.). Αρκεί ένα παράδειγμα. Στο 4.56 “Όσοι απορρίπτουν τα σύμβολά μας (ή σημεία) θα ριχθούν στη Φωτιά. Μόλις το δέρμα τους καεί θ’ αποκτήσουν νέο έτσι που να νιώθουν αδιάκοπα τον πόνο της τιμωρίας τους” – στην αιωνιότητα! Και τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η τιμωρία εκτός από το να προκαλεί πόνο στον τιμωρημένο – και να δίνει ευχαρίστηση στον Αλλάχ;

Το εδάφιο τελειώνει με “Διότι ο Αλλάχ είναι Παντοδύναμος, Σοφός” Μα δείχνει έτσι σοφία;.

Υπάρχουν 99 ονομασίες, όλες καταδείχνοντας τις τέλειες ιδιότητες του Αλλάχ.

Τα 99 ονόματα του Αλλάχ.

Al-Salam = Ενσάρκωση της Ειρήνης.

Al-Aziz = Παντοδύναμος.

Al Bari/Khaliq = Δημιουργός.

Al-Alim = Παντογνώστης, Πάνσοφος.

Al-Basir = Πανόπτης

Al-Karim/Mannan = Γενναιόδωρος.

Al-Rahman = Καλόβουλος, Αγαθοεργός.

Al-Adl = Δίκαιος.

Al-Rahim = Ελεήμων.

Al-Gafur = Συγχωρεί τα πάντα (!).

Υπάρχουν συνολικά 99 μα οι 10 φθάνουν.

Το όνομα “Αλλάχ” έχει συνάφεια με το εβραϊκό Eloh (πληθ. Elohim, στην αρχή της Γένεσης, Π.Δ). Άλλο συναφές όνομα είναι το Αραμαϊκό/Συριακό alaha και υπάρχουν παραλλαγές στα Αρχαία Αραβικά. Αλλά η βασική πηγή είναι το όνομα el (ρίζα που βρίσκεται στα Εβραϊκά, Φοινικικά, Σημιτικά κ.λπ.) που σημαίνει “θεός (θεότητα)”.

Το Allah “Αλλάχ” είναι συναίρεση του al-ilāh “ο θεός” ή “Ένας θεός” > allāh.

Μα ο μονοθεϊσμός των Ισλαμιστών δεν τους εμποδίζει να λατρεύουν την άψυχη Καάμπα και τα κομμάτια μετεωρίτη μέσα της μα ν’ αποκαλούν τους άλλους ειδωλολάτρες “απίστους, βρομερούς” (kuf’r) και παρόμοια !

Σημ: Πολύ νωρίτερα στη Βεδική Παράδοσης της Ινδίας, στα αρχαιότερα κείμενα, όπως π.χ. Ṛgveda 1.164.46, λέγεται πως υπάρχουν πολλές θεότητες με διαφορετικά ονόματα, μα όλες είναι εκδηλώσεις του Ένα. Εκείνο το Ένα ονομάστηκε brahman = “η δύναμη που αναπτύσσεται κι επεκτείνεται απεριόριστα, το Απέραντο, Παντοδύναμο”.

Αυτός είναι αρχαιότερος μονοθεϊσμός που δίχως αντίφαση περιέχει και πολυθεϊσμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *