Ε1450: Η ναυαρχίδα βυθίστηκε

Ε1450: Η ναυαρχίδα βυθίστηκε

1. Στο καταδρομικό Μοσκβά, που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώθηκε έκρηξη την Τετάρτη 13/4/22 ενώ βρισκόταν σχεδόν 110 χιλιόμετρα από την Οδησσό. Υπέστη σοβαρές ζημιές και την Πέμπτη 15/4 βυθίστηκε καθώς έπλεε προς τη Σεβαστούπολη, τη Ρωσική ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κριμαία.

Το πλοίο είχε μήκος 186 μέτρα και είχε υπηρετήσει σε τρεις πολέμους της Ρωσίας εναντίον της Τσετσενίας, της Γεωργίας και τώρα της Ουκρανίας (και 2014). Το πλήρωμά του ανερχόταν σε 500 άτομα τουλάχιστον.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως αρχικά είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και αυτή μεταδόθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών, οπότε έγινε μεγάλη έκρηξη. Στη συνέχεια το πλοίο ρυμουλκήθηκε προς τη Σεβαστούπολη μα το χτύπησε άγρια κακοκαιρία με δυνατή φουρτούνα και βυθίστηκε.

Το Υπουργείο δεν έδωσε τα αίτια της πυρκαγιάς κι έτσι επιτρέπει οποιαδήποτε θεωρία όπως το απρόσεκτο κάπνισμα, υπερθέρμανση φούρνου στην κουζίνα ή κάποια ηλεκτρική βλάβη και βραχυκύκλωμα ή …… οτιδήποτε άλλο. Δεν διευκρίνισε επίσης αν υπήρξαν θύματα και πόσα, παρά μόνο είπε πως τα μέλη του πληρώματος διαμοιράστηκαν σε άλλα σκάφη του στόλου.

2. Ένα τέτοιο ατύχημα και η συνακόλουθη απώλεια της ναυαρχίδας, το καμάρι του στόλου, δείχνει χειρότερη κατάσταση στο Ρωσικό ναυτικό από τις χερσαίες και μηχανοκίνητες μονάδες και την αεροπορία. Διότι είναι αδιανόητο σχεδόν να ξεσπάσει μία πυρκαγιά τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να αναχαιτιστεί και μετά να διακλαδωθεί στα πυρομαχικά του πλοίου! Είναι δυνατόν να υπάρχει τόση ανικανότητα στο ναυτικό μιας πυρηνικής υπερδύναμης;

Ας μην ξεχνάμε πως νωρίτερα στην ‘‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’’ οι Ρώσοι έχασαν ένα μεταγωγικό σκάφος, το Orsk, στο Μπερντιάσκ, χτυπημένο από τους Ουκρανούς. Επίσης τον Αύγουστο του 2000 το πυρηνικό υποβρύχιο ‘’Kursk” έπαθε ατύχημα και βυθίστηκε σε άσκηση στη θάλασσα Berents, βορειοδυτικά του Murmansk, οπότε και τα 118 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Η απώλεια του Μοσκβά μάλλον δεν θα επηρεάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς το Ρωσικό ναυτικό δεν έκανε αξιόλογη συνεισφορά στις επιθέσεις. Μα είναι οπωσδήποτε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της υπερδύναμης και ακόμα σοβαρότερο στο ηθικό των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία. Ήδη δόθηκε διαταγή τα υπόλοιπα σκάφη να αποσυρθούν πολύ πιο νότια. Γιατί άραγε; Ίσως διότι το έπληξαν οι Ουκρανοί;

3. Μία εκδοχή από ρωσικές πηγές αναφέρει πως 46 μέλη σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν. Επίσης, λέγεται πως ο ναύαρχος του στόλου έχει ήδη αντικατασταθεί.

Ουκρανοί (που επιβεβαιώνονται από Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι παίρνουν πληροφορίες από drones και δορυφόρους) λένε πως το Μοσκβά χτυπήθηκε από δύο δικούς τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune τους οποίους είχαν αναπτύξει σε ικανό αριθμό σε δικό τους εργοστάσιο από το 2013 και τους προόριζαν ενάντια στο Ρωσικό ναυτικό. Αυτοί υποστηρίζουν πως ο Πλοίαρχος και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος σκοτώθηκαν. Οι Neptune (=Ποσειδών) εξαπολύονται από εκτοξευτήρες πάνω σε μεγάλα φορτηγά και έχουν βεληνεκές έως και 220 χιλιόμετρα.

Η ουκρανική αφήγηση (επιβεβαιωμένη από Αμερικανούς) ακούγεται πολύ πιο πειστική από τη ρωσική εκδοχή. Εξάλλου οι Ρώσοι μας έχουν φλομώσει στα ψέματα και τώρα θα προτιμούν ίσως να θεωρούνται ανίκανοι να διορθώσουν μία βλάβη από ατύχημα παρά να ομολογήσουν πως τους έπληξαν τόσο καίρια οι Ουκρανοί.

Ειδικοί αναλυτές στο διαδίκτυο υποδεικνύουν πως έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών που ανοίγει μεγάλο ρήγμα στο σκάφος, θα προκαλούσε σε τέτοιο σκάφος το θάνατο 50% του πληρώματος τουλάχιστον.

4. Και μία αστεία απόκρυφη αφήγηση από έναν αντι-Πουτινικό Ρώσο στο διαδίκτυο.

Άκουσε (γράφει) από Ρώσους θρησκευόμενους αξιωματούχους πως αν ο θεός το θέλει και σε προστατεύει, τότε δεν θα πάθεις κακό στη μάχη. Αν όμως δεν σε προστατεύει τότε καμία θωράκιση δεν θα σε σώσει. Η πίστη πάει πίσω, πριν τον 20ο και 19ο αιώνα πριν τον 18ο που ο Μέγας Πέτρος έλιωνε τις καμπάνες των εκκλησιών για να φτιάξει κανόνια. Πάει στον 16ο αιώνα στη Μοσχοβίτικη αυτοκρατορία, τότε που η εκκλησία της Ορθοδοξίας κυριαρχούσε – όπως κυριαρχούσε ο καθολικισμός στη Δύση.

Οι Ναύαρχοι του Πούτιν ήταν απόλυτα σίγουροι πως το Μοσκβά ήταν απόλυτα άτρωτο κι έτσι μπορούσε να πλεύσει στη ζώνη κινδύνου ακίνδυνα. Δεν ήταν ότι δεν είχε τα υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα ανίχνευσης κι εξουδετέρωσης επιτιθεμένων πυραύλων. Μετέφερε πυραύλους αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς.

Όχι. Η διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει βαθύτατη πίστη σε ένα κειμήλιο και τις θαυματουργές δυνάμεις του. Ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Sergei Stepashin (γεν. Μάρτιο 1952), ο πολιτικός με τα περισσότερα αξιώματα στις δεκαετίες 1990 και 2000, το αγόρασε για 40 εκατομμύρια δολάρια και το δώρισε στους ναυάρχους.

Είναι ένα ελάχιστο κομμάτι ξύλο μερικών χιλιοστών που τοποθετήθηκε μέσα σε ένα μεταλλικό Σταυρό του 19ου αιώνα και φυλασσόταν σε ένα ειδικό κουτί, μια λειψανοθήκη, στην ναυαρχίδα του στόλου.

Το ξύλο υποτίθεται πως είναι κομμάτι του Αγίου Σταυρού.

Οι ναυτικοί, πλοίαρχοι και ναύαρχοι του στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας πίστευαν ακράδαντα πως αυτή η μικρή σκλήθρα είχε τη μυστική δύναμη να απομακρύνει από το πλοίο εχθρικούς πυραύλους, βόμβες και τορπίλες!

Αυτή τη φορά η δύναμη, φαίνεται, δεν λειτούργησε, αν λειτούργησε ποτέ, και ο σταυρός με την ιερή σκλήθρα βυθίστηκε μαζί με το καταδρομικό στης Μαύρης Θάλασσας τον κρύο, σκοτεινό βυθό.

Και είναι σωστό!

Ο Πούτιν υιοθέτησε τον “χριστιανικό φασισμό” του Ivan Ilyin, μα δεν καταλαβαίνει πως δεν μπορείς να έχεις χριστιανισμό και φασισμό συγχρόνως. Η ναυτική διοίκηση νόμιζε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ιερό κειμήλιο για να προστατεύσει ένα καταδρομικό που ήταν σύνεργο σε έναν πόλεμο γενοκτονίας ή εξόντωσης αθώων.

Είτε ήταν πυρκαγιά κι έκρηξη μετά το απρόσεκτο κάπνισμα δύο ή τριών ναυτικών, ή ένας ουκρανικός Neptune (το χέρι του Θεού;) που έπληξε το σκάφος καθώς άγγελοι υπερίπταντο (drone ή ελικόπτερα), το καταδρομικό πλήρωσε τις αμαρτίες του κατά αθώων αμάχων. Διότι ο νόμος του Θεού ορίζει – Ου φονεύσεις, Ου κλέψεις, Ου ψευδομαρτυρήσεις, Ουκ επιθυμήσεις τα του πλησίον σου!

Θεία δίκη!

Αυτά έγραψε ο Misha Firrer στις 16 Απριλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *