74. Διεθνή: Φινλανδία και Σουηδία

74. Διεθνή: Φινλανδία και Σουηδία

- in Διεθνή
0

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της Ρωσικής επιδρομής στην Ουκρανία, υπήρχε το ερώτημα “Πού θα στρεφόταν αργότερα η παρανοϊκή επεκτατικότητα της Ρωσίας;” Προτάθηκαν οι Βαλτικές χώρες (όχι και τόσο πειστικά μιας και είναι στο ΝΑΤΟ). Επίσης οι Σουηδία και Φινλανδία, τις οποίες απείλησε ο Πούτιν ευθέως αν τολμούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η Μολδαβία (πιο πειστικά αφού είναι πολύ μικρή χώρα, κοντά στη Ρωσία).

Η πιο πιθανή θα ήταν η Μολδαβία όντως. Μα βλέποντας το κακό χάλι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο θα μπορούσαν οι Ρώσοι να εισβάλουν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα – έστω και αν αυτή είναι μικρή και είναι πολύ κοντά (στα νοτιοδυτικά) της Ρωσίας.

Η Φινλανδία που έχει κοινά σύνορα σε πολύ μεγάλο μήκος με τη Ρωσία θα είναι πολύ δύσκολη και ζημιογόνα περίπτωση. Η Σουηδία ακόμα πιο δύσκολη. Έστω και αν δεν είναι στο ΝΑΤΟ και οι δυο χώρες.

Ούτε το μέγεθος ούτε ο πλούτος μιας χώρας είναι ο αποφασιστικός παράγων σε μια πολεμική σύγκρουση, παρότι χρήματα αγοράζουν ακριβά σύγχρονα όπλα και μισθοφόρους.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας είναι λίγο περισσότερες (8 δις $) από την Ουκρανία (6 δις $). Έχει και λιγότερους στρατιώτες (50.000) από την Ουκρανία και από τη Φινλανδία (21.500 εν ενεργεία μα 900.000 έφεδρους). Αλλά το 2017 επανήλθε η στρατιωτική θητεία κι έτσι οι αριθμοί (κυρίως έφεδροι) αυξάνονται. Είναι πολύ μεγαλύτερη σε έκταση μα δεν έχει κοινό σύνορο με τη Ρωσία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι οργανωμένες να αντιμετωπίσουν επίθεση από αέρα ή θάλασσα. Έχει δηλαδή ισχυρότερη αεροπορία και ναυτική δύναμη. Έχει άριστα υποβρύχια και το αεροπλανοφόρο Gotland. Δεν θα ήταν καθόλου εύκολο για τους Ρώσους να επιτεθούν με ναυτικό από το Kaliningrad. Η Σουηδική πολεμική αεροπορία είναι πολύ ανώτερη και πιο σύγχρονη της Ουκρανίας και οι Ρώσοι θα έχαναν πολλά μαχητικά.

Η Σουηδία είναι πιο μακριά από τη Φινλανδία. Το έδαφός της είναι πολύ πιο δύσβατο από αυτό της Ουκρανίας. Είναι πολύ τραχύ με βουνά, βράχια, φαράγγια, βάλτους και αρκετά δάση. Αυτά δεν έχουν καμία στρατηγική αξία. Είναι δε τρομερά αραιοκατοικημένα και σε πολλά μέρη καθόλου κατοικημένα!

Οι Φινλανδοί έχουν μια παλιά ρήση: Η Σουηδία είναι πάντα πρόθυμη να πολεμήσει ως τον τελευταίο Φινλανδό!

Διότι τα Ρωσικά στρατεύματα πρέπει να περάσουν από τη Φινλανδία για να εισβάλουν στη Σουηδία. Το δοκίμασαν στον 2ο ΠΠ και τα βρήκαν σκούρα για πολύ καιρό. Στις μέρες μας θα είχαν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία καθώς οι Φινλανδοί έχουν έτοιμες αμυντικές γραμμές με μπόλικα υπερσύγχρονα άρματα, καλούς στρατιώτες και… δάση!

Αφού δεν μπόρεσαν να ξεκολλήσουν από τις πεδιάδες της Ουκρανίας, πώς στην ευχή θα διαπερνούσαν τα χιονισμένα δάση της Φινλανδίας;

Αφού δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν με τρόφιμα και καύσιμα και πολεμοφόδια τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία, πώς θα το κάνουν μέσα από τα δάση της Φινλανδίας ή τη Βαλτική θάλασσα;

Ούτε στα δάση της Φινλανδίας ούτε στους βάλτους της Σουηδίας θα συναντούσαν οι Ρώσοι επιδρομείς σουπερμάρκετ ή πολυκατοικίες για να τις λεηλατήσουν!

Τέλος τα οπλικά συστήματα στις δυο χώρες είναι πολύ πιο σύγχρονα από εκείνα της Ουκρανίας. Όχι, η Ρωσία δεν θα μπορούσε ούτε κατά διάνοια να εισβάλει σε αυτές τις δυο χώρες. Οπότε οι απειλές της είναι κούφιο νταηλίκι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *