O κομμουνισμός βλάπτει σοβαρά (και) τη δημόσια υγεία

O κομμουνισμός βλάπτει σοβαρά (και) τη δημόσια υγεία

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου

Τι κι αν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην επαρχία Βουχάν καταγράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου; Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το πρόβλημα αρκετές εβδομάδες αργότερα. Για εβδομάδες αρνούνταν να παραδεχτούν ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ακόμα κι όταν είχαμε το πρώτο θύμα, στις 11 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές επέμεναν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι αρχές κι ενώ γνώριζαν ότι η έγκαιρη ενημέρωση επηρεάζει καθοριστικά την ταχύτητα εξάπλωσης κάθε ιού, εφάρμοζαν την κλασική κομμουνιστική συνταγή που είχαν ακολουθήσει και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τον ιό SARS: αρνούνταν το γεγονός και έπνιξαν κάθε σχετική αναφορά στο διαδίκτυο αφού η κινεζική κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης στη χώρα.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η επιδημία ήταν αδύνατον πλέον να κρυφτεί αλλά τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο το κινεζικό καθεστώς άλλαξε επικοινωνιακή στρατηγική και ΄έκτοτε επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπεύθυνος και σοβαρός εταίρος της παγκόσμιας κοινότητας γι αυτό και συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα μέτρα που έλαβε έκτοτε, όπως ο αποκλεισμός ολόκληρων πόλεων, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας αφού γρήγορα είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που δεν είχαν καμία πρόσβαση σε επίσημη πληροφόρηση, γέμιζαν ασφυκτικά τα νοσοκομεία στα οποία κατέφυγαν τρομαγμένοι. Οπότε ο ιός «θέριζε» χωρίς να βρίσκει σοβαρή αντίσταση ακόμα και στις περιοχές που είχαν μπει σε καραντίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν παρέλειψε να παράγει και fake news με ψεύτικες φωτογραφίες νοσηλευτικών μονάδων, ενώ μπορούμε να φανταστούμε υπό ποιες συνθήκες εργάστηκαν όσοι έφτιαξαν το «πανωσήκωμα» που θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο με 1000 κλίνες. Είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν και τα σχετικά με αυτό το περίφημο νοσοκομείο που θαύμασε το πανελλήνιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι είναι έργο ενός αυταρχικού καθεστώτος και οι εικόνες που βλέπουμε και θα δούμε έχουν επιλεγεί προσεκτικά από επιτροπές λογοκρισίας και δεν έχουμε καμία εικόνα της πραγματικότητας.

Ο κομμουνισμός βλάπτει σοβαρά και τη δημόσια υγεία και δυστυχώς η βλάβη που προκαλεί δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας που είναι καταδικασμένη να ζει υπό τον ειδεχθή ζυγό του αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η διεθνής κοινότητα θα πληρώσει πολύ ακριβά το επεκτατικό αυταρχικό καθεστώς της Κίνας με το οποίο αγκαλιάστηκε άκριτα και αφελώς. Η επιδημία του κορονοϊού αποκαλύπτει απλώς πτυχές ήδη γνωστές στη Δύση όπου ηγεσίες και πλειοψηφία αρνούνται να ακούσουν όσους επισημαίνουν τους κινδύνους που ενέχει κάθε συνεργασία, ακόμα και η πιο ανώδυνη, με τους κομμουνιστές.

Τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν βλέπουν τα δυτικά συντάγματα, τους νόμους, τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εμπόδιο στη δράση τους και μέσω οικονομικών πιέσεων επιχειρούν και ενίοτε το καταφέρνουν να επιβάλλουν και στη δύση τη σιωπή για τις πραγματικές προθέσεις τους. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Δύση σήμερα. Όλα τα υπόλοιπα έπονται.

*Τα στοιχεία τα αντλήσαμε από το άρθρο «Ο κορονοϊός είναι μια αρρώστια του κινεζικού αυταρχισμού» που δημοσιεύθηκε στο Project Syndicate.Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *