ΠΟ134: 6η Ιουλίου 2019: Ημέρα περισυλλογής

ΠΟ134: 6η Ιουλίου 2019: Ημέρα περισυλλογής

1. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και τρία έτη πως ο Σύριζα φεύγει και έρχεται η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με διαφορά 8-10 μονάδες.

Το τυπωμένο πρόγραμμα της ΝΔ έχει δυο σκέλη. Το ένα είναι άφθονη παροχολογία με μείωση φόρων, αύξηση επενδύσεων και παρόμοια που, νομίζω, δεν θα υλοποιηθούν, ή, τουλάχιστον, όχι όσο υπόσχονται. Το άλλο είναι ορισμένες ορθές προθέσεις όπως κίνητρα στο επιχειρείν, αξιολόγηση στο Δημόσιο, μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, κατάργηση ασύλου στα ΑΕΙ, εδραίωση ασφάλειας και τάξης κλπ, που επίσης δεν θα υλοποιηθούν.

Όσοι δεν ψήφισαν ΝΔ στις Ευρωεκλογές δεν θέλουν τις αλλαγές που η ΝΔ πρεσβεύει. Αλλά και πολλοί στη ΝΔ και που θα ψηφίσουν ΝΔ επίσης δεν τις θέλουν.

Παρότι το ιδεολόγημα “αταξική κοινωνία” είναι ένας σύγχρονος μύθος, το δηλητήριο της έχει με την εντατική αριστερή προπαγάνδα διαποτίσει τη νοοτροπία και συντηρητικών ανθρώπων, διανοουμένων και μεσοαστών. Η μαγκιά, επίσης, με τον εξυπνακισμό γίνεται όλο και δημοφιλέστερη.

2. Η πιο δυσοίωνη ένδειξη στα λόγια του Κυριάκου είναι η δήλωση πως δεν θα γίνει καμιά απόλυση. Με άλλα λόγια, δεν θα γίνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση (εκτός κι αν εισαχθούν επεξηγηματικοί αναιρετικοί όροι).

Διότι αν δεν σπάσεις αυγά, δεν θα φτιάξεις ομελέτα. Αν δεν απολύσεις, τι αξία έχουν οι αξιολογήσεις; Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν μπουλούκια κηφήνων, ανάξιων δημοσίων λειτουργών, που διορίστηκαν με καθαρά κομματικά και ψηφοσυλλεκτικά κριτήρια; Δεν υπάρχει κανένας λόγος ορθότητας και δικαιοσύνης αυτά τα μπουλούκια να παραμείνουν στο Δημόσιο, οπουδήποτε, και να πληρώνονται από τους φορολογούμενους – και μάλιστα του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τέτοιες απίστευτα και απαράδεκτα ευνοϊκές συνθήκες μισθοδοσίας.

Αν δεν γίνει μεταρρύθμιση εδώ, δεν θα γίνει πουθενά αλλού.

3. Το πρώτο μέλημα κάθε συνετού πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι η μείωση των εξόδων του κράτους. Οτιδήποτε άλλο, όποια άλλη μεταρρύθμιση, θα πάει στραβά κάποια ώρα. Πρέπει να σταματήσει ή να μειωθεί η διαρροή εξόδων.

Δεν χρειαζόμαστε 300 βουλευτές. Μπορούμε πολύ άνετα να τα βγάλουμε πέρα με 100 ή το πολύ 150. Αν μειωθούν οι βουλευτές τότε κανένας στο ευρύ Δημόσιο δεν θα μπορούσε να προβάλει ορθολογικές αντιρρήσεις για μειώσεις και απολύσεις στο Δημόσιο.

Και βέβαια τα υπουργεία μπορούν κάλλιστα να μειωθούν στα μισά καταργώντας τα Εμπορίου, Βιομηχανίας, Πολιτισμού και άλλα. Αυτά υπάρχουν μόνο για να διαιωνίζονται οι πολιτικές κομματικών διορισμών και ρουσφετιών. Ουσιαστικά είναι όλα τροχοπέδη στην πραγματική οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη – και φυτώρια διαφθοράς.

Η γραφειοκρατία και η διαφθορά δεν θα μειωθούν αν δεν μειωθούν τα υπουργεία.

4. Η μείωση του κράτους γενικά είναι η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση.

Η δεύτερη είναι οι Γεωφορολόγηση και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και ηλίθιων φόρων επί καυσίμων και επί κεφαλαίου και εργασίας. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και εξαφάνιση της ανεργίας. Άλλα μέτρα είναι μπαλώματα που θα ξηλωθούν γρήγορα.

Η τρίτη είναι η αξιολόγηση όλων των τομέων του Δημοσίου. Και οι ανίκανοι, επίορκοι και λουφαδόροι να απολυθούν δίχως αποζημίωση.

Η τέταρτη μεταρρύθμιση αφορά την Παιδεία. Εδώ χρειάζονται τεράστιες αλλαγές. Μια σίγουρη αναγκαία ρύθμιση θα είναι στην πρωτοβάθμια η επαναφορά της τιμωρίας με τη βέργα. Μόνο με τέτοια τιμωρία αναχαιτίζεται η αυθάδεια, η επιθετικότητα, η μαγκιά.

Βέβαια το θέμα της Παιδείας είναι μεγάλο και χρειάζεται πολλή έρευνα και συζήτηση. Τελειώνω με λίγα λόγια του νέου μας ήρωα Αντετονκούμπο: «Σε ένα παιδί θα έλεγα, κάθε μέρα που ξυπνάει να σκέφτεται πώς μπορεί να βελτιωθεί ως άνθρωπος και μετά να βελτιώσει τη δουλειά του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *