ΠΟ254: Πραγματικοί ηγέτες

ΠΟ254: Πραγματικοί ηγέτες

Στην πανάρχαια εποχή των σοφών και γνωστικών, λέγεται στην Ταοϊκή παράδοση της Κίνας πως ο λαός δεν γνώριζε ποιοι κυβερνούσαν, ούτε τα ονόματα ούτε τα πρόσωπα. Γνώριζε μόνο πως όλα ήταν αρμονικά και πως υπήρχαν κυβερνήτες.

Στην εποχή μας η κατάσταση έχει ανατραπεί. Οι κυβερνήτες φροντίζουν να τους γνωρίζει ο λαός για να τους ψηφίζει μα γνωρίζει οδυνηρά πως υπάρχει κακοδιοίκηση και δυσαρμονία παντού, όποιος πολιτικάντης και αν βγει ανώτατος άρχων. Υπάρχουν βέβαια τα αρχαία κείμενα που μιλούν καθαρά για σοφούς κι ενάρετους κυβερνήτες και τους συνετούς τρόπους με τους οποίους διοικούσαν. Μα στην εποχή μας ούτε οι μάζες, ούτε οι άτσαλοι κυβερνήτες ούτε καν οι πανεπιστημιακοί και οι ιεράρχες δεν ενδιαφέρονται για σοφία και αρετή. Η σοφία έχει αντικατασταθεί από εξυπνακισμό και η αρετή από υποκρισία.

Υπάρχει ευτυχώς, εκτός από τα αρχαία κείμενα, ο λύκος, ναι το άγριο ζώο, που δείχνει να έχει κάτι από την αρχαία εκείνη εποχή.

Εδώ βλέπουμε τη δομή (και σοφία) του κοπαδιού καθώς μετακινείται. Ας έχουμε υπόψη μας πως ο λύκος είναι συχνά ένα μοναχικό γενικά ζώο κι έχει μόνο έναν/μια σύντροφο για να κάνει οικογένεια. Αλλά στις μετακινήσεις ή σε πόλεμο σμίγουν σε αγέλη.

Στην εμπροσθοφυλακή, κυκλωμένα με κόκκινο, είναι τα γερασμένα, άρρωστα και αδύναμα ζώα, έτσι που αυτά να δίνουν έναν ασφαλή ρυθμό στην πορεία τους· αλλιώς αυτά θα έμεναν πίσω και θα χάνονταν.

Τα επόμενα 5, σε κίτρινο, είναι τα πιο δυνατά και μαχητικά ζώα που φρουρούν την αγέλη από ξαφνική κατά μέτωπο επίθεση από μπροστά.

Στο μέσο είναι η κύρια ομάδα και πολυπληθέστερη.

Πίσω είναι 5 πάλι από τους πιο δυνατούς και μαχητικούς, σε πράσινο, η οπισθοφυλακή, που φρουρούν την αγέλη από επίθεση από τα πλάγια ή από τα όπισθεν.

Τελευταίος είναι ο αρχηγός, ο ηγέτης της αγέλης. Αυτός φροντίζει ώστε κανείς να μη μείνει πίσω. Αυτός διατηρεί την ενότητα και τη δομή του κοπαδιού, μα και την κατεύθυνση της πορείας τους. Αυτός θα τρέξει όπου χρειαστεί, μπροστά ή στα πλάγια και θα δώσει όποια βοήθεια όπου χρειάζεται. Και βέβαια είναι ο ισχυρότερος και σοφότερος και μπορεί έτσι να επιβάλλει σε κάθε περίσταση την αναγκαία πειθαρχία.

Αυτός δεν παρελαύνει μπροστά επιδεικνύοντας τη ματαιοδοξία του και δεν φοβάται πολιτικό κόστος κι εκλογές. Είναι ο εκλεκτός ελέω Φύσης και πολύπειρος λόγω ζωής· κι έτσι φροντίζει όχι κομματικούς, συγγενείς και φιλαράκια μα ολόκληρη την αγέλη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *