Ε1660: Αρχές Νοεμβρίου (2)

Ε1660: Αρχές Νοεμβρίου (2)

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Ουκρανούς ήταν τα ντρόουν. Οι Ρώσοι έχουν τώρα μεγάλη προμήθεια από το Ιράν.

Εκτός που ένα ντρόουν που έπεσε άθικτο στα νερά της Οδησσού, μια Ιρανική τηλεκατευθυνόμενη βόμβα Ghaem – 5 επίσης έπεσε άθικτη στα χέρια των Ουκρανών.

Αυτά είναι μεγάλα δώρα και για τους Ουκρανούς και για τους Δυτικούς (ιδίως τις ΗΠΑ) που τώρα θα μελετήσουν αυτά τα όπλα και θα βρουν την κατάλληλη άμυνα εναντίον τους. Αυτό είναι το εκτεταμένο εκκρεμές βλήμα – ασπίδα από την αρχαιότατη λίθινη εποχή ως τις μέρες μας. Διαβάζω πως οι Ουκρανοί έδωσαν τα όπλα ήδη στους Αμερικανούς.

Οι Ρώσοι έχουν τώρα πολλά φτηνά ντρόουν διαφορετικών τύπων. Να ένα ακόμα, το Shahed–136 που είναι πολύ μικρό.

Αυτά τα ντρόουν προβάλλουν δυο προβλήματα. (α) Είναι πολύ μικρά: έχουν άνοιγμα μόλις δυο μέτρα (και κάτι). (β)Τα αεροπλάνα από ψηλά δύσκολα τα εντοπίζουν καθώς πετούν 3 φορές πιο γρήγορα από τα ντρόουν. Η δυσκολία εντοπισμού τους αυξάνεται σημαντικά. Δεν φαίνονται στο ραντάρ!

Υπάρχουν τα επίγεια πυροβόλα. Τα πυροβόλα ακριβείας που εύκολα θα αναχαιτίσουν ένα τέτοιο ντρόουν είναι πολύ ακριβά. Το ντρόουν κοστίζει 20.000. Το σύστημα Πάτριοτ χρησιμοποιεί πυραύλους ακριβείας μεγάλης εμβέλειας. Μα ένας πύραυλος κοστίζει 2 εκμ!

Οπότε δεν τον ανταλλάσσεις, τον φυλάς για ανάλογες περιπτώσεις.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους φοβερούς πυραύλους HIMARS.

Μα σιγά σιγά οι Ουκρανοί έχουν βρει πώς να χρησιμοποιούν τις κοινές πυροβολαρχίες τους ενάντια στα ντρόουν. Έτσι φυλάνε τους Πάτριοτ και τους HIMARS για τις ρωσικές βάσεις εκτόξευσης των ντρόουν: η καταστροφή μιας τέτοιας βάσης μαζί και των στρατιωτών που τις διαχειρίζονται αντισταθμίζει το υψηλό κόστος των ακριβότερων πυραύλων.

Το ίδιο ισχύει και για τις ρωσικές πυροβολαρχίες MALKA 2s7 που έχουν εμβέλεια 36 χλμ. και κανονιοβολούν αμάχους και υποδομές σε πόλεις από τις ρωσικές βάσεις μέσα στην Ουκρανία. Δεν χρειάζονται οι Πάτριοτ και οι HIMARS. Και για αυτά τα όπλα οι κοινές πυροβολαρχίες αρκούν.

Στη συνέχεια παρουσιάζω 5 διαφορετικά πυροβόλα Ουκρανών. Τα Παλαντίν και τα ΡΖΗ 2000. Προσέξτε τη διαφορά στο πυροβόλο.

Μετά, τα συρόμενα Μ777 και τα Suzane:

Υπάρχουν και άλλα συστήματα όπως τα γερμανικά Gepard. Αυτά όλα μπορούν να πλήξουν τα ντρόουν με πολύ μικρό κόστος.

Μια άλλη μέθοδος είναι να έχουν αιωρούμενα μπαλόνια πάνω από στόχους των ντρόουν, κυρίως πόλεις φυσικά. Μερικά είδη ντρόουν δεν έχουν τηλεκατευθυνόμενο σύστημα κι έτσι εύκολα θα μπλέξουν μέσα στα μπαλόνια, δεν θα μπορούν να διορθώσουν την πτήση τους και θα εκραγούν χωρίς ποτέ να βρουν τον στόχο τους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *