Το καθ’ ημάς μέσο πραγματικό ωρομίσθιο ανά ώρα εργασίας είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. των “27” – κάτω και από εκείνο της Βουλγαρίας, λέει το ΚΕΠΕ.
Σε άρθρο του στην Καθημερινή, 17/11/24, ο Σάκης Μουμτζής γράφει “Μικρόνοες οι ηγέτες, μεγάλες οι καταστροφές”.
Ο Μακάριος –του οποίου οι ευθύνες είναι σημαντικές για την όλη εξέλιξη του Κυπριακού– με το μυαλό που διέθετε, αισθανόταν τόσο ασφαλής και τόσο σίγουρος ότι ο Ιωαννίδης δεν θα αποτολμήσει να τον ανατρέψει, διότι πίστευε ότι ο δικτάτορας διέθετε μια στοιχειώδη λογική (.…) Η μικρόνοια του Δ. Ιωαννίδη φάνηκε και κατά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό μεσολαβητή Τζόζεφ Σίσκο. Οταν ο Σίσκο προσπαθούσε να τον πείσει να κάνει παραχωρήσεις στην τουρκική πλευρά μήπως τυχόν και αποτραπεί η εισβολή, ο δικτάτορας με παραληρηματικό λόγο μιλούσε για κατάληψη της Κωνσταντινούπολης εντός τριών ημερών (….) Ο Ιωαννίδης δεν ήταν προδότης. Ηταν ανόητος. Στερείτο κοινής λογικής. Και δυστυχώς, δεν ήταν ο μόνος ηγέτης με αυτό το πελώριο μειονέκτημα.
Έχει γράψει πολλά για την ανίατη ανοησία των ΣυριζΑνελλήνων του Τσίπρα και του Καμμένου (2015-19). Άραγε θα γράψει κάτι ουσιαστικό και για τη μικρόνοια και την φανφαρονισμό του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του (2019 και δώθε); Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά και ωραία όπως τα παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι.
Ο Κώστας Καλλίτσης έγραψε (Καθημερινή, 17/11/24) συχνά για την απόκλιση (και καθυστέρησή μας) από τα ευρωπαϊκά δρώμενα που μας φέρνει στην τελευταία θέση, ανταγωνιζόμενη τη Βουλγαρία στην ΕΕ – καθόλου κολακευτική!
Το 2009, καθ’ ημάς το μέσο ετήσιο εισόδημα από μισθωτή εργασία ήταν 21.191 ευρώ, αντιστοιχούσε στο 80% του μέσου όρου της Ε.Ε. (26.384 ευρώ). Πέρυσι, ήταν 17.813 ευρώ, 16% κάτω από το 2009, και αντιστοιχούσε στο 47%, περίπου, του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Στην άλλη Ευρώπη, οι μισθοί έχουν αυξηθεί 44% αυτά τα χρόνια, καθ’ ημάς έχουν μειωθεί – ενώ, αντιθέτως, έχουν απογειωθεί οι αξίες της γης, των ακινήτων και τα επιχειρηματικά κέρδη. Σε αποκλίνουσα πορεία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 15 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, το καθ’ ημάς μέσο πραγματικό ωρομίσθιο ανά ώρα εργασίας είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. των “27” – κάτω και από εκείνο της Βουλγαρίας, λέει το ΚΕΠΕ.
Αποκλίνουμε από την Ευρώπη και στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, πρέπει να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των μισθωτών κάθε χώρας της Ε.Ε. και, αν αυτό δεν συμβαίνει, κάθε χώρα οφείλει να κάνει ό,τι πρέπει για να προσεγγίσει αυτόν το στόχο. Καθ’ ημάς, ωστόσο, όχι μόνο δεν ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά απαγορεύονται ακόμα και για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Παρά την αντίθετη θέση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, αυτές οι διαπραγματεύσεις αντικαθίστανται από έναν αλγόριθμο – από ένα απλό εργαλείο(.…) Η ανάπτυξη που έχει μέλλον είναι αυτή που στηρίζεται στη γνώση και στην καινοτομία, ήτοι στην ακριβή εργασία. Η Ελλάδα βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι φανερό πως ούτε κανονικότητα υπάρχει ούτε ομαλότητα στην οικονομία μας!
Πώς δεν το αντιλαμβάνονται οι ατσίδες κυβερνώντες;