Η αξιοπρέπεια του ιερέα *

Η αξιοπρέπεια του ιερέα *


Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* 
στον ιερέα Pace, καθηγητή (2) του Εκκλησιαστικού Δικαίου

Με τον εξαίρετο θεολόγο Riccardo Angiolieri συζητήσαμε πολλές φορές την αξιοπρέπεια του ιερέα. Τελικά συμπεράναμε ότι, όπως τίποτα δεν είναι τόσο ενάρετο μετά τον Θεό, όσο ένας άγγελος αγαθός, και τίποτα δεν είναι πιο βλαβερό από έναν άγγελο κακό, έτσι στη γη τίποτα δεν είναι λαμπρότερο από τον τίμιο ιερέα και τίποτα αισχρότερο από τον πρόστυχο. Ο πρώτος είναι η σωτηρία της θρησκείας και της ανθρωπότητας, ο δεύτερος η καταστροφή τους.

Τι είναι ο αληθινός ιερέας, παρά μια ψυχή αφιερωμένη στον Θεό; Ένας άγγελος του Θεού που στέκεται στη θέση του Θεού εκτελώντας την εργασία Του ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ζωντανός ναός Του.

Όποιος καταλαβαίνει ορθά την αξιοπρέπεια του ιερέα δεν θα την καταχρασθεί. Επομένως, ας έχουμε πάντα στον νου τι θα πει να είναι κανείς αληθινός ιερέας. Σίγουρα είναι σχεδόν ο Θεός. Ο ιερέας είναι ένα είδος προσωρινού Θεού στον κόσμο. Ο Θεός είναι ο ιερέας στην αιωνιότητα.

1. H διαφθορά στους ιερωμένους την εποχή του Φιτσίνο είχε ευρύτατες διαστάσεις. Γράφοντας στον θεολόγο Leonardo di Perugia, ο Φ. παρατηρεί: “Με ενδιαφέρει, αφού είμαι ιερέας και ακόλουθος του Αποστόλου Πέτρου, να σου υποδείξω τα σφάλματα των κληρικών. Ενδιαφέρει και σένα, εφόσον είσαι ένας καθοδηγητής τους, να διορθώσεις αυτά τα σφάλματα (…) Αφού οι Βραχμάνοι και οι Πυθαγόρειοι δεν δέχονταν κανέναν στην εγκόσμια διδασκαλία τους εκτός μετά από δύο χρόνια εξετάσεων και δοκιμασιών, γιατί γίνονται δεκτοί τόσοι άνθρωποι απερίσκεπτα στην ιερή διδασκαλία; Γι’ αυτό ακριβώς η θρησκεία έπεσε σε τόση περιφρόνηση από τους άλλους. Διότι, εφόσον άτομα γίνονται δεκτά αδιακρίτως, υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί κληρικών, και μερικοί είναι διεφθαρμένοι, μερικοί αμαθείς και μερικοί τρελοί. Αλλά ο Θεός απαιτεί από τους ανθρώπους το στοιχείο τους με τη μεγαλύτερη άξια.” (The Letters of M.F., Vol, I, Appendix Ι, σ. 202, εκδόσεις Shepheard — Walwyn, London 1978.) Αυτή η επιστολή περιγράφει το στοιχείο εκείνο με τη μεγαλύτερη αξία.

2. Για τον ιερέα Pace (όνομα που σημαίνει “ειρήνη”) δεν έχουμε άλλες πληροφορίες.

*Μαρσίλιο Φιτσίνο (1433-99) – Βιογραφικά στοιχεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *