H αγαθοσύνη και η σοβαρότητα του νομικού

H αγαθοσύνη και η σοβαρότητα του νομικού

Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* στον Angelo Niccolini, γιο του διακεκριμένου νομικού Ottone και εξαιρετικό διάδοχο στην τέχνη του πατέρα του.

Ο ζωγράφος που κάνει κατάχρηση της τέχνης του δεν είναι, για τούτο και μόνο, κατανάγκη κακός ζωγράφος, αλλά είναι κακός άνθρωπος. Έτσι ο καλός ζωγράφος δεν είναι ίδιος με τον καλό άνθρωπο. Αυτό είναι πρόδηλο, διότι υπάρχει πολλή διαφορά μεταξύ αγαθοσύνης και ζωγραφικής. Το ίδιο μάλιστα ισχύει για τις υπόλοιπες τέχνες. Αλλά ο νομικός που κάνει παράνομη χρήση του νόμου, είναι ταυτόχρονα και κακός νομικός και κακός άνθρωπος: ενώ ο έντιμος νομικός είναι και έντιμος άνθρωπος και πολίτης.

Όποιος παραχαράσσει ένα νόμισμα (ένα πράγμα σχετικά μικρής αξίας που βγαίνει μέσα από τη γη) τιμωρείται από τον πολιτειακό νόμο με αυστηρότατη ποινή. Τότε πόσο αυστηρότερα θα τιμωρηθεί από τον θεϊκό νόμο αυτός που παραχαράσσει τον ίδιο τον πολύτιμο νόμο που μεταβιβάστηκε σε μας από τον ουρανό!

Γι’ αυτό σε παροτρύνω, φίλε μου Άντζελο, να χρησιμοποιείς τον νόμο νόμιμα. Σε παρακαλώ να επιμένεις σ’ αυτό. Με ευγενική καρδιά παραγνώριζε απειλές και δωροδοκίες: Ό Παντοδύναμος Θεός, που είναι ο Ποιητής και Κύριος του Νόμου, που είναι επίσης ο σκοπός και η ανταμοιβή του Νόμου, δεν θα σε εγκαταλείψει. Να επιμένεις λοιπόν, φίλε μου. Να είσαι σίγουρος ότι θα αποταμιεύσεις άφθαρτα πλούτη με τον Θεό. Πολύ υψηλό επίσης ανάμεσα στους ανθρώπους είναι το λειτούργημα του νομικού. Είναι ο προστάτης των πολιτών σαν σύνολο, το γενικό μαντείο της Πολιτείας και ο ερμηνευτής του Νου και της Βούλησης του Θεού.

Χαίρε! Να χαιρετήσεις τον φίλο μας Renato Pazzi, έναν δίκαιο και διαβασμένο πολίτη.

*Μαρσίλιο Φιτσίνο (1433-99) – Βιογραφικά στοιχεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *