Ισ106: Τσερνόμπιλ και Ριζοσπάστης

Ισ106: Τσερνόμπιλ και Ριζοσπάστης

- in Ιστορικά
0

1. Στις αρχές Ιουλίου 2021, το Νέτφλιξ παρουσίασε τη ρωσικής παραγωγής ταινία ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ 1986 του 2021, σε σκηνοθεσία Ντανίλα Κοζλόφσκι. Είναι περισσότερο μια σύγχρονη ιστορία έρωτα και παρεξήγησης αφενός, και ηρωισμού αφετέρου, παρά μια παρουσίαση του τρομακτικού ατυχήματος, των συνθηκών που το προκάλεσαν και των συνεπειών που ακολούθησαν με χιλιάδες νεκρούς και μόνιμα σακατεμένους σοβιετικούς πολίτες. Η ταινία. δεν θίγει αυτά τα θέματα. Είναι σαν να μην υπάρχει το ΚΚΣΕ!, σαν να μην υπάρχει το μονοκομματικό κομμουνιστικό καθεστώς με την καταπίεση, την ευθυνόφοβη γραφειοκρατία, την εκτεταμένη διαφθορά και την ανυπολόγιστη ανικανότητα.

Πριν από καιρό αναρτήσαμε μερικά άρθρα για το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Στο Τσερνόμπιλ πυρηνικό ατύχημα (5) ανέφερα το εξαιρετικό τηλεοπτικό σίριαλ το οποίο έδειχνε με αρκετή ακρίβεια ορισμένες απόψεις του σοβιετικού καθεστώτος το 1986. Ήταν ένα καθεστώς υπό τον Γκορμπατσόφ που έβαινε αργά μα σταθερά προς διάλυση. Η ρώσικη ταινία είναι, υποθέτω, απάντηση στο σίριαλ.

Όπως αναμενόταν, το όργανο του ΚΚΕ Ριζοσπάστης (που μόνο ρίζες και ιδίως τις σάπιες δικές του δεν σπάει) δημοσίευσε άρθρο που προσπάθησε να αποδημήσει το επιτυχημένο αμερικανο-βρετανικό σίριαλ το οποίο εντυπωσίασε όλους τους μη-κομμουνιστές που το είδαν. Το άρθρο θεώρησε τη σειρά ως έξυπνη «προσπάθεια να καταπολεμηθεί η κομμουνιστική ιδεολογία μέσα από τον αντι-σοβιετισμό» που παρουσίαζε η σειρά.

Ποια κομμουνιστική ιδεολογία και ποιον αντι-σοβιετισμό;…

2. Αυτοί οι θλιβερές καρικατούρες ανθρώπων ζουν εγκλωβισμένοι στο κάστρο τους στον Περισσό και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως ο κομμουνισμός και ο σοβιετισμός υπάρχει μόνο στα μολυσμένα μυαλά τους. Διότι ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ τάραξε συνθέμελα το καθεστώς με την περεστρόικα και την γκλάσνοστ του (μεταρρύθμιση και διαφάνεια αντίστοιχα). Ο Γέλτσιν φρόντισε να το αποτελειώσει.

Το ίδιο είχε γίνει και το έτος 1986. Βγήκαν τα επιστημονικά τρολ του ΚΚΕ και μας καθησύχαζαν για την αμελητέα ραδιενέργεια που εξαπέλυσε η τρομερή έκρηξη την εποχή που ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τσίπρα, ο σύντροφος Θανάσης Καρτερός διεύθυνε τον Ριζοσπάστη και δημοσίευε τα εμετικά δικαιολογητικά για το ατύχημα, όπως – «Η ανθρωπότητα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ακριβά το τίμημα για την τεχνική πρόοδο» (11/5/1986). Τώρα δεν ήταν και τόσο αμελητέα η εκπομπή ραδιενέργειας!

Και στις 24/7/86 το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη διακήρυττε πως «Με πρόσχημα το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ» οι αντικομμουνιστές εκμεταλλευτές των λαών στη Δύση εξαπέλυσαν «Αντισοβιετικό νέφος» από ψεύδη! Νέα κωλοτούμπα για να διατηρηθεί όσο γίνεται η άμωμη προβολή της Σοβιετίας.

Πόση αισχρότητα και απανθρωπιά πρέπει να βρίσκεται κατασταλαγμένη στο μυαλό τέτοιων ανθρώπων που ψεύδονται τόσο αδιάντροπα!…

3. Υπάρχουν πλέον μαζεμένα και δημοσιευμένα στοιχεία όχι μόνο για την αναίσχυντη προσπάθεια των σοβιετικών αρχικά να αποκρύψουν το ατύχημα που οφειλόταν στην ανικανότητα των κομματικών διευθυντών και τεχνικών μα και για τις επιπτώσεις στον λαό.

Μολύνθηκαν 2.293 κοινότητες, μικρές και μεγάλες, και από αυτές μετακινήθηκαν σε ασφαλή μέρη 116.000 άτομα.

Στην Ουκρανία, όπου βρισκόταν ο σταθμός (αφιερωμένος στον Λένιν!) μα σε ασφαλή απόσταση από τις βίλες των κομματικών στη Μόσχα, 1.962.000 πολίτες θεωρούνται τώρα θύματα της ραδιενέργειας. Από αυτούς ο ακριβής αριθμός νεκρών είναι ακόμα αδιευκρίνιστος. Μα από τους επιζώντες μολυσμένους 420.000 είναι παιδιά και 108.000 έχουν σοβαρή αναπηρία. 35.000 οικογένειες περίπου παίρνουν σήμερα επιδόματα λόγω θανάτου των γονιών τους εξαιτίας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ το 1986.

Χάρη σε τρεις εθελοντές, τον μηχανικό Alexei Ananenko (2ος δεξιά), Valery Bezpalov (κέντρο) Boris Baranov (άκρο αριστερά), οι οποίοι, όπως στις ταινίες, άδειασαν το υπόγειο νερό, αποσοβήθηκε μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή που θα μετέτρεπε χιλιάδες στρέμματα σε ραδιενεργή ερημιά. Επέζησαν και οι τρεις να δουν και τη διάλυση της Σοβιετίας και τον 21ο αιώνα.

Από την αρχή, στην εκκαθάριση του εργοστασίου και των μολυσμένων περιοχών πέριξ έλαβαν μέρος 700.000 άτομα. Από αυτούς 40.000 έχουν ήδη πεθάνει και 70.000 έχουν αναπηρίες διαφόρων ειδών. Οι υπόλοιποι απορρόφησαν κάποια δόση ραδιενέργειας υψηλού επιπέδου. Το 20% των θανάτων ήταν αυτοκτονίες, δηλαδή 8.000! (Η ρωσική ταινία δείχνει μια φούχτα μόνο πυροσβέστες, ήρωες αυτοθυσίας.)

4. Η σειρά «Τσερνόμπιλ» δεν αναφέρει αυτά όλα τα στοιχεία. Είναι μια λιτή, εξαίρετη τηλεοπτική σειρά με καλή σκηνοθεσία και ηθοποιία, όχι ντοκιμαντέρ! Έχει φυσικά την κατάδυση στο υπόγειο νερό και το άνοιγμα των αντλιών από τους τρεις της φωτογραφίας.

Την εντονότερη αντισοβιετική, αντικομουνιστικ προπαγάνδα, λοιπόν, την κάνουν δημοσιογράφοι σαν τον κ. Καρτερό και τα διάφορα αναρχοαριστερά τρολ, μαζί με τις φυλλάδες Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών και Ριζοσπάστης που αδίσταχτα διασπείρουν ξεδιάντροπα, χοντροκομμένα ψεύδη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *