1. Ένα από τα πιο μεγάλα φαινόμενα σχετικά με το πέταγμα της πεταλούδας, δηλαδή την ευρύτερη επίδραση στον κόσμο που έχει ένα κοινότατο ίσως ασήμαντο γεγονός, είναι η δηλητηρίαση ενός τοπικού φυλάρχου το 1171. Πρόκειται για τον πατέρα του Temujin, που έγινε γνωστός ως Τζένγκις Χαν, ο Χαν που ένωσε τους Μογγόλους.
Μερικοί Τάταροι από ανταγωνιστική πατριά αποφάσισαν και δηλητηρίασαν τον πατέρα και η χήρα μητέρα με τα παιδιά της αφέθηκαν φτωχοί και αβοήθητοι στο ανελέητο περιβάλλον της μογγολικής στέπας. Ο νεαρός Τεμουτζίν αναγκάστηκε να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αδελφό του Μπέχτερ γιατί έκλεβε τροφή από τα φτωχά οικογενειακά αποθέματα. Αφού αιχμαλωτίστηκε κι έζησε μερικά χρόνια σκλάβος, το 1197 ξαναπαρουσιάστηκε στο ιστορικό σκηνικό όπου άρχισε να πολεμά και νίκησε τους Τατάρους και το 1206 ανακηρύχθηκε Μεγάλος Χαν όλων των Μογγόλων. Μετά ξεκίνησε την επέκταση της αυτοκρατορίας του στην Κίνα στα νότια και στην Κεντρική Ασία στα δυτικά. Έτσι κατέκτησαν οι Μογγόλοι την Κίνα και την Κορέα, την Κεντρική Ασία, την Περσία, το Ιράκ και τη Ρωσία, σκοτώνοντας περίπου το 10% του πληθυσμού του κόσμου. Αλλά υπήρξαν άλλες συνέπειες αυτού του φτερουγίσματος της πεταλούδας.
2. Καθώς οι τουρκικές φυλές πιέζονταν και, νομάδες κι αυτοί, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν δυτικά, εγκαταστάθηκαν στην Ανατολία, μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που βρισκόταν σε παρακμή (σημερινή Τουρκία).
Έτσι εγέρθηκε το βασίλειο το οποίο κυβερνούσε ο οίκος του Οσμάν που τελικά κατέκτησε όλη την (πρώην) Βυζαντινή αυτοκρατορία το 1453 κι έγινε η Οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτή, παρά τις όποιες αλλαγές εσωτερικά, παρέμεινε να απειλεί την Ευρώπη των Χριστιανών ως τις αρχές του 20ου αιώνα.
3. Οι Οθωμανοί μπλόκαραν τότε τα λιμάνια της Ερυθράς θάλασσας που από αρχαιότατους χρόνους, ακόμα και πριν από τους Ρωμαίους, όταν η Αίγυπτος ήταν ισχυρή δύναμη, αποτελούσαν συνδετικούς εμπορικούς κρίκους μεταξύ νοτιοανατολικής Ασίας κι Ευρώπης. Τώρα οι Ευρωπαίοι έμποροι καπετάνιοι δεν μπορούσαν εύκολα να περάσουν.
Πρώτη η Πορτογαλία επένδυσε στον περίπλου της Αφρικής για να εισέλθει στον Ινδικό Ωκεανό και να φέρει στην Ευρώπη τα ποθητά μπαχαρικά κατά 90% φθηνότερα από τον δρόμο της Μέσης Ανατολής με τους κερδοσκόπους βασιλιάδες και τους αδίστακτους ληστές.
Η γειτονική Ισπανία, για να ξεπεράσει την Πορτογαλία, γνωρίζοντας πια πως η Γη είναι σφαιρική αποφασίζει να ταξιδέψει προς τις Ινδίες δυτικά, διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Έτσι, πρώτα ο Κολόμβος και μετά άλλοι ανακάλυψαν τη νέα τεράστια ήπειρο που ονομάστηκε Αμερική – μετά από τα νησιά που ονομάστηκαν Δυτικές Ινδίες.
Συλλογιστείτε τις επιπτώσεις κι εξελίξεις στην παγκόσμια Ιστορία!
Τώρα έχουμε μια ταυτόχρονη περίπου διπλή εξέλιξη.
Πίσω στην Ασία, στην Κίνα, η Yuan δυναστεία των Μογγόλων ανατράπηκε από τους Ming. Με τον φόβο μελλοντικών εισβολών από τον βορρά η νέα δυναστεία υιοθέτησε μια έντονα αποκλειστική πολιτική απομόνωσης και κατασκεύασε αργόρρυθμα το τεράστιο Σινικό Τείχος. Αυτή η απομόνωση οδήγησε σταδιακά, μετά από μερικούς αιώνες, στον Αιώνα του Εξευτελισμού (2ο μισό του 19ου αιώνα), οπότε βάρβαροι ξένοι, Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι (Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί) σχεδόν υποδούλωσαν τους Κινέζους κι εκμεταλλεύτηκαν ξεδιάντροπα τους φυσικούς πόρους της χώρας εθίζοντας τους κατοίκους στις πόλεις στο όπιο. Το 1912 η Κίνα έγινε Δημοκρατία διώχνοντας την αυτοκρατορική οικογένεια. Και το 1949 ήρθε ο Μάο με τον κομμουνισμό του.
Σχεδόν παράλληλα, στην ανατολική Ευρώπη, το Δουκάτο της Μόσχας, που αναπτύχθηκε μέσω κυρίως του εμπορίου με τους Μογγόλους, έγινε αρκετά ισχυρό ώστε να διώξει τους αλλόθρησκους Μογγόλους και να ενοποιήσει τη Ρωσία – με τις γνωστές εξελίξεις σε τσαρισμό και μετά κομμουνισμό.
4. Ο προδοτικός θάνατος ενός Μογγόλου φυλάρχου προκάλεσε την οργή του γιου του και την ίδρυση μιας μεγάλης αυτοκρατορίας που κάλυψε Κίνα και Κορέα κι έφτασε μέχρι την Ουγγαρία. Αυτή ώθησε δυτικά τους Τούρκους έτσι που να ιδρύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Ευρωπαίοι επιδόθηκαν σε θαλάσσιες εξερευνήσεις για να έχουν πρόσβαση στη νοτιοανατολική Ασία κι ανακάλυψαν την Αμερική. Η Κίνα απομονώθηκε και το Δουκάτο της Μόσχας έγινε το θεμέλιο της τσαρικής Ρωσίας. Στην Ευρώπη η Βρετανία δυνάμωσε κι ίδρυσε τη δική της αυτοκρατορία.
Το πετάρισμα της μογγολικής πεταλούδας προκάλεσε τσουνάμι εξελίξεων!