Ισ375: Βαλτικές χώρες και Ρωσία

Ισ375: Βαλτικές χώρες και Ρωσία

- in Ιστορικά
0

Οι Βαλτικές χώρες είναι τρεις (3): Εσθονία (μπλε), Λετονία (κεραμιδί) και Λιθουανία (χρυσοκίτρινο). Στα δυτικά τους είναι η Βαλτική Θάλασσα. Στις 23 Αυγούστου 1989, 2 εκατομμύρια άνθρωποι (άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά) με ενωμένα χέρια έφτιαξαν μια αλυσίδα 600 χλμ. που διέτρεξε τις τρεις χώρες περνώντας από τις πρωτεύουσές τους (Βίλνιους, Ρίγα και Ταλίν) για να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους από τον σοβιετικό ζυγό. Στις 6 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τη διάλυσή της, η Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους.

Ο Βαλτικός Δρόμος ή Αλυσίδα Ελευθερίας (δυο έγχρωμες). Στη μαυρόασπρη, οι 3 Βαλτικές σημαίες τυλίγουν φέρετρα κάτω από τις σημαίες των Ναζί και των Σοβιετικών.

Κομμουνισμός και Ναζισμός απαγορεύονται στις Βαλτικές χώρες.

Το Κρεμλίνο κατά καιρούς απαίτησε την επανένταξη των τριών χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία και μετά την εισβολή στην Ουκρανία (24-2-2022) απείλησε να εισβάλει και σε αυτές. Και διάφοροι σοβαροί και γελοίοι αρθρογράφοι στο διαδίκτυο, όπως και τα τρελά πουτινικά τρολ, γράφουν διάφορα, μα με κοινό παρονομαστή πως η Ρωσία ορέγεται τις Βαλτικές χώρες.

Για άγνωστους λόγους, αγνοούν με βροντερή σιωπή το απλό γεγονός πως και οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004. Και βέβαια το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον δηλώνει πως επίθεση σε μια (οποιαδήποτε) χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ αυτόματα θεωρείται επίθεση σε όλες κι έτσι όλες μαζί θα υπερασπιστούν το θύμα της επίθεσης.

Και οι τρεις χώρες έχουν τις δικές τους αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις κι έχουν κοινό σχέδιο άμυνας για όποια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία. Μα, φυσικά, υπολογίζουν και στη βοήθεια του ΝΑΤΟ, που είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο με πυρηνικά όπλα, αεροπλανοφόρα, καταδρομικά και υποβρύχια, με μαχητικά αεροσκάφη, με χιλιάδες τανκς και περίπου 2,5 εκατ. στρατιώτες!

Σε ένδειξη της περιφρόνησής της προς τη Ρωσία, η Λετονία έκανε μια αποκαλυπτική κίνηση. Γκρέμισε το Μνημείο Νίκης (ύψους 80 μέτρων) στην κεντρική Ρίγα που οι Σοβιετικοί ανέγειραν το 1985 για τη νίκη τους επί των Ναζί το 1945.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *