1. Η επιχείρηση “Πλοία του Χερβούργου” εκτελέστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1969. Ισραηλινοί κομάντος και ναύτες απήγαγαν 5 πλοία από το λιμάνι του Χερβούργου για τα οποία είχαν πληρώσει, μα οι Γάλλοι τα κρατούσαν αφού ο Ντε Γκωλ έβαλε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, διότι δεν του άρεσε που οι Ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει Άραβες τρομοκράτες στη Βυρητό μα και διότι ήθελε να αναθερμάνει τις Γαλλο-Αραβικές σχέσεις. Προφανώς δεν τον ενδιέφερε η αρχή τήρησης του λόγου και συμβολαίου, ούτε το γεγονός πως οι Αιγύπτιοι επανεξοπλίζονταν (μετά τον Εξαήμερο Πόλεμο του 1967) με σοβιετικές πυραυλάκατους και το Πολεμικό Ναυτικό τους είχε τώρα υπεροπλία.
Ο Ντε Γκωλ παραιτήθηκε κάποια ώρα, μα ο νέος Πρόεδρος Πομπιντού διατήρησε το εμπάργκο και αρνήθηκε να ολοκληρώσει το συμβόλαιο.
Στο μεταξύ οι Ισραηλινοί δυσανασχετούσαν διότι έχασαν το καταδρομικό τους Eliat από αιγυπτιακές πυραυλάκατους και το υποβρύχιο Dakar βυθίστηκε από αμέλεια δική τους.
2. Είχαν όμως οι Ισραηλινοί ένα πλεονέκτημα. Τα πληρώματα των πλοίων βρίσκονταν ήδη στη Γαλλία.
Μετά κανόνισαν μια (εικονική) πώληση των πλοίων σε μια Νορβηγική εταιρία που αντλούσε πετρέλαιο. Στη συνέχεια εδραίωσαν μια ρουτίνα δοκιμαστικών πλεύσεων στον Ατλαντικό και συγχρόνως αποθήκευαν λίγα λίγα καύσιμα και τρόφιμα για ένα ταξίδι 8 ημερών (ως το Ισραήλ).
80 πρόσθετοι άντρες εστάλησαν σε μικρές ομάδες για να μην κινήσουν υποψίες στην γαλλική αντικατασκοπεία και αυτοί άλλαζαν ξενοδοχεία κάθε μέρα. Ως τις 23 Δεκεμβρίου όλα ήταν έτοιμα. Είχαν μάλιστα προ ημερών ξεκινήσει το άναμμα των μηχανών νύχτα με τη δικαιολογία πως χρειάζονταν πρόσθετη θέρμανση τις κρύες νύχτες και πήραν τη σχετική άδεια από την αστυνομία.
Την παραμονή Χριστουγέννων, οι 80 πρόσθετοι άντρες επιβιβάστηκαν προσεκτικά και κρύφτηκαν στα αμπάρια.
Στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα τα πλοία ξεκίνησαν.
3. Μόνο 12 ώρες αργότερα ένας ρεπόρτερ του BBC έτυχε να βρεθεί στο λιμάνι και πρόσεξε πως έλειπαν τα 5 πλοία. Ειδοποίησε το BBC και οι Γάλλοι έμαθαν τότε πως τα πλοία είχαν φύγει.
Αυτά ανεφοδιάστηκαν στο ταξίδι τους δυο φορές και κοντά στην Κρήτη ήρθαν ισραηλινά καταδιωκτικά F-4 Phantom και τα συνόδεψαν ως την Χάιφα.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Γαλλία χειροτέρεψαν. Μα από άλλη άποψη αυτό ήταν καλό διότι συσφίχτηκαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ δέχτηκε αεροπορικό και ναυτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση από Αμερικανούς.
Τα 5 πλοία οπλίστηκαν με πυραύλους όπως ήταν σχεδιασμένα και αργότερα στο πόλεμο του Yom Kippur (1973) το Ισραηλινό Ναυτικό κέρδισε όλες τις ναυμαχίες κατά Αιγυπτίων και Σύριων με μηδέν απώλειες.
Μα μετά από την απόδραση των πλοίων οι πράκτορες της Μοσάντ ήταν διπλά προσεκτικοί όταν δρούσαν στην Γαλλία κυνηγώντας Άραβες τρομοκράτες οι οποίοι συχνά γλίτωναν διότι τους ειδοποιούσαν οι Γάλλοι αστυνομικοί!