ΠΟ185: Πόθεν τα κυβερνητικά έσοδα;

ΠΟ185: Πόθεν τα κυβερνητικά έσοδα;

1. Συχνά οι άνθρωποι ρωτούν «Από πού θα εισπράττει η κυβέρνηση;»

Οι άνθρωποι είναι συνήθως μορφωμένοι πολιτικοί (με σπουδές στην Αμερική και μάλιστα στα Οικονομικά), δημοσιογράφοι και αναλυτές – όλοι με διπλώματα και πτυχία. Αυτό ρωτούν μόλις αναφέρεις τη Γεωφορολόγηση.

Η Γεωφορολόγηση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα μου έγραψε ένας πολύξερος σύμβουλος πρωθυπουργού πριν πολλά χρόνια. Τι είναι η Γεωφορολόγηση;

Η Γεωφορολόγηση είναι ένας απλός φόρος επί της εμπορικής αξίας εδάφους σκέτου (δηλ. μείον οποιαδήποτε βελτίωση με κεφαλαιακή επένδυση όπως καλλιέργεια, φράχτης, κτήριο κλπ.). Στις πόλεις μετριέται το εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα και στα χωράφια και στις βουνοπλαγιές σε στρέμματα (ή εκτάρια).

Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις έναν οποιονδήποτε κτηματομεσίτη οπουδήποτε στην επικράτεια και αυτός την επομένη θα σου πει τις τιμές τοποθεσιών (εδάφους σκέτου ή επιφάνειας σκέτης) για χιλιόμετρα γύρω στην περιοχή του.

2. Από πού λοιπόν θα αντλήσει έσοδα μια κυβέρνηση;

Από πού στην ευχή τα αντλεί με τον ΕΝΦΙΑ;

Γιατί είναι τόσο εύκολο να αποδεχόμαστε αυτόν τον εγκληματικό φόρο και δεν καταλαβαίνουμε το πώς θα εφαρμοσθεί ένας φόρος επί της αξίας της εδαφικής επιφάνειας σκέτης – δίχως να λαμβάνεται υπόψη κανένα εγγειοβελτιωτικό έργο πάνω ή κάτω της;

Όταν μια εταιρεία οικοδομικών εργολάβων αγοράζει ένα οικόπεδο στο κέντρο της πόλης για να το «αξιοποιήσει» όπως λέμε κατεδαφίζοντας το όποιο παλιό κτήριο βρίσκεται πάνω του, αξία έχει το οικόπεδο σκέτο! Για αυτό πληρώνει ο εργολάβος.

Για το 2018 κλήθηκαν να πληρώσουν μέσω ΕΝΦΙΑ 3,09 δις ευρώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων (7,3 εκατομμύρια).

Να, λοιπόν, εισπράξεις!

3. Τον ΕΝΦΙΑ τον επέβαλε ως προσωρινό μέτρο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2013. Υπουργός Οικονομίας ήταν ο κ. Στουρνάρας τότε.

Η πρόταση έγινε τον Ιούλιο μα το μέτρο ψηφίστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο 2013 με 152 «Ναι».

Προφανώς ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς δεν ένιωσε πως τέτοιος φόρος δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα – φόρος επί της αξίας ακινήτων.

Όταν όμως του είχα γράψει εγώ αρκετά νωρίτερα, πολύ προτού εκλεγεί ως πρωθυπουργός, μου απάντησε πως αυτός ο φόρος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – επί της αξίας γαιών που είναι ακίνητες!!!

Ας αφήσουμε τους πολιτικούς που θέλουν κυρίως (ίσως και μόνο) να παραμείνουν στην εξουσία (ή να την αποκτήσουν, αν δεν την έχουν).

Υπάρχουν δυο τεράστιες διαφορές μεταξύ ΕΝΦΙΑ και Γεωφορολόγησης.

Α) Με τη Γεωφορολόγηση μετράς μόνο το εμβαδόν της επιφάνειας του εδάφους, όχι και του κτηρίου ή του διαμερίσματος

Β) Με τη Γεωφορολόγηση δεν φορολογείς το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί σε εγγειοβελτιωτικά έργα.

Φόροι επί εισοδήματος και κεφαλαίου αποτρέπουν πρόσθετη εργασία και πρόσθετες επενδύσεις.

Η Γεωφορολόγηση δεν αποτρέπει τίποτα. Απεναντίας προτρέπει τους πάντες να εργάζονται και να επενδύουν περισσότερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *