Τ192: James Stewart, στρατηγός

Τ192: James Stewart, στρατηγός

- in Ταυτότητα
0

1. Ο Gary Cooper (191. Ταυτότητα: Gary Cooper κατά Μακαρθισμού) πήρε το πρώτο του Όσκαρ το 1942, από τα χέρια του φίλου και συναδέλφου του Τζέιμς Στιούαρτ. Ο Στιούαρτ (1908-1997) επίσης πήρε Όσκαρ για την κωμωδία The Philadelphia Story (1940).

Αλλά εδώ γράφω για την επίδοσή του στα στρατιωτικά παρότι είχε πολλές επιτυχίες στον κινηματογράφο – It’s a Wonderful Life (1946), The Stratton Story (1949), The Glenn Miller Story (1954), The Man Who Knew Too Much (1956), Vertigo (1958), Anatomy of a Murder (1959), και πολλά άλλα καθώς και πολλά εξαιρετικά γουέστερν Winchesler 73 (1950), The Man who Shot Liberty Valence (1962) κλπ.

Ήταν ένας από ελάχιστους άντρες που από απλός στρατιώτης τελείωσε τον 2ο ΠΠ με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Έτσι, στις λιγοστές πολεμικές ταινίες που έπαιξε, είχε την αυθεντία της προσωπικής εμπειρίας.

2. Όταν το 1940 πήγε να καταταγεί, απορρίφθηκε διότι του έλειπε βάρος ανάλογα με το ύψος του. Μα πήρε μερικά κιλά και το 1941 (Μάρτιος) έγινε δεκτός. Στο τέλος της εκπαίδευσής του (Ιαν. 1942) είχε προβιβασθεί σε ανθυπολοχαγό.

Επειδή ο Στιούαρτ είχε αρκετή πείρα πιλότου (με πάνω από 400 ώρες πτήσης) πριν καταταγεί, μετατέθηκε στην αεροπορία και λόγω της δημοτικότητάς του (ήταν ήδη διάσημος ηθοποιός) του ανατέθηκαν καθήκοντα πίσω από την εμπόλεμη ζώνη, όπως το να κάνει φιλμάκια υπέρ του πολέμου και να εκπαιδεύει νέους πιλότους.

Κάποια στιγμή, αφού συνειδητοποίησε πως οι ανώτεροί του δεν θα τον έστελναν στη ζώνη πολέμου, ζήτησε ο ίδιος να μετατεθεί και το 1943 βρέθηκε στο Σμήνος Βομβαρδιστικών 703. Σύντομα μάλιστα έγινε κυβερνήτης σκάφους ως λοχαγός.

Έλαβε μέρος σε βομβαρδισμούς στη Γερμανία και άλλα μέρη της Ευρώπης ως αρχηγός βομβαρδιστικών ομάδων πιλοτάροντας ένα Β-24. Σύντομα προβιβάστηκε σε ταγματάρχη. Λέγεται πως αποτελούσε μεγάλη έμπνευση για τους συναδέλφους του στην αεροπορία.

3. Για τη γενναιότητα του πήρε πολλές διακρίσεις: 2 φορές τον σταυρό Distinguished Flying Cross, 3 φορές το Air Medal και 1 φορά τον γαλλικό Croix de Guerre.

Τον Ιούλιο 1944 ο Στιούαρτ προβιβάστηκε ως Επιτελάρχης της 2ης Εμπόλεμης Πτέρυγας Βομβαρδιστικών (8η Αεροπορική Μοίρα). Λίγο αργότερα πήρε τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Μετά τον πόλεμο έμεινε στους Εφέδρους Αεροπόρους και, μάλιστα, το 1959 προβιβάστηκε σε ταξίαρχο (στρατηγό ενός αστέρα)!

Ο Στιούαρτ συνέχισε τη διπλή καριέρα του στον κινηματογράφο και στην Αεροπορία. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ σε ένα βομβαρδιστικό Β-52 (όχι όμως ως πιλότος). Το 1968, μετά από 27 έτη αποσύρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία και του δόθηκε ο βαθμός Στρατηγού δύο αστέρων!

Είχε ιδιαίτερη, μακρόσυρτη εκφορά και σαν τον φίλο του Γκάρι Κούπερ ήταν χαμηλών τόνων, μα ήταν και καλός κωμικός. Παρότι, σαν πολλούς αστέρες είχε διάφορες σχέσεις με πολλές ηθοποιούς συμπρωταγωνίστριες (Loretta Young, Marlene Dietrich κλπ.), όταν παντρεύτηκε την Gloria Hatrick McLean to 1949, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, διατήρησε τον γάμο του πολύ ομαλό κι ευτυχισμένο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *