Τ242: Στρατός Wagner

Τ242: Στρατός Wagner

- in Ταυτότητα
0

Λίγα πράγματα είναι γνωστά με βεβαιότητα για τον (ιδιωτικό) στρατό Wagner που είναι καθαρά ιδιωτικός στρατός του Πούτιν χωρίς καμιά νομική κρατική υπόσταση. Ο ίδιος ο Πούτιν τον πληρώνει αδρά για να εκτελεί τις εντολές του.

Ο στρατός ιδρύθηκε από τον Dmitri Utkin, έναν Ρώσο πρώην αξιωματικό στις Ειδικές Δυνάμεις που, επειδή του αρέσει ο μεγαλειώδης τόνος του συνθέτη Wagner, χρησιμοποίησε αυτό το όνομα. Στα 51 του είναι ακόμα ο Διοικητής.

Στη φωτογραφία βλέπετε μερικούς μισθοφόρους – όλοι με πολλή αυτοπεποίθηση μερικοί τραχείς, άλλοι πιο νέοι, όλοι ετοιμοπόλεμοι.

Τα τελευταία χρόνια ο στρατός των μισθοφόρων χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει διάφορους δικτάτορες μικρών κρατών στην Αφρική που θα φανούν πολύ χρήσιμοι στους Ρώσους (έναντι των Γάλλων που είναι εκεί πολλά έτη και των Κινέζων που διεισδύουν οικονομικά κατασκευάζοντας υποδομές). Ένας από αυτούς είναι ο Faustin-Archange Touadera, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Υπάρχουν πολλοί άλλοι δικτάτορες σε Αφρικανικά και Ασιατικά κράτη, καλοί φίλοι με τον Πούτιν.

Στη φωτογραφία ο Πούτιν και ο Touadera στην Πετρούπολη, Μάιος 2018.

Ο πρόεδρος Τουαντέρα κέρδισε τις εκλογές του 2016, μα πολλοί διαφωνούν. Έτσι χρειάστηκε βοήθεια για να διατηρήσει την εξουσία του. Οι Γάλλοι και ο ΟΗΕ έστειλαν στρατεύματα να επιβάλουν κάποια τάξη εκεί μα ο Τουαντέρα κάλεσε αρχικά 175 Ρώσους να εκπαιδεύσουν τον δικό του στρατό. Οι Ρώσοι σύντομα έγιναν 2.000 κι εκπαίδευσαν ικανοποιητικά τους ντόπιους. Στη συνέχεια Ρώσοι και ντόπιοι επιδόθηκαν στις φρικαλεότητες των μισθοφόρων. Διαφέρουν στο χρώμα μα χρησιμοποιούν πια τις ίδιες μεθόδους: αυθαίρετες φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις και μεμονωμένες και μαζικές εκτοπίσεις κοινοτήτων και παρόμοια. Εκτοπίστηκαν 240.000 άνθρωποι. Αλλά ας μη νομισθεί πως οι αντίπαλοι, οι Μωαμεθανοί Seleka (=συνασπισμός), είναι πιο πολιτισμένοι. Και αυτοί χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, έτσι που δύσκολα ξεχωρίζουν:

Τώρα, γιατί αναμίχθηκε ο Πούτιν και ο στρατός του;

Διότι εκεί υπάρχουν διαμάντια, χρυσός και ουράνιο.

Ο Yevgeni Prigozhin είναι ολιγάρχης, κολλητός κι αυτός του Πούτιν και χρηματοδοτεί (με το αζημίωτο, εννοείται) τη μονάδα Wagner στην Αφρική. Ο ίδιος έχει μια εταιρεία εξόρυξης και διαφεντεύει τις υπηρεσίες Ασφάλειας του Τουαντέρα. Όλα πολύ βολικά.

Οι μισθοφόροι Βάγκνερ είναι στην υπηρεσία του Πούτιν. Εστάλησαν το 2014-15 στην Κριμαία και στο Ντονμπάς για την προσάρτηση. Εστάλησαν, όπως και μονάδα Τσετσένων, και στην τωρινή εισβολή. Και όπως οι Τσετσένοι εξολοθρεύθηκαν στην επίθεση τους στο αεροδρόμιο Αντόνοφ και στη γύρω περιοχή τις πρώτες μέρες, έτσι και οι Βάγκνερ, ή μια ολόκληρη μονάδα, εξολοθρεύθηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *